Cum l-am rapit pe Omar Hayssam (Opinii)

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 12:25
11889 citiri
Cum l-am rapit pe Omar Hayssam (Opinii)

Cand am citit declaratia lui Traian Basescu despre cum a fost "recuperat" Omar Hayssam, am crezut ca nu am citit bine. "Cum sa va spun, cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat? Nu va pot confirma si infirma nimic!", a spus presedintele.

Am mai cautat o data. Chiar asta a spus. Ce sa intelegem de aici? Nu pot intelege altceva decat faptul ca serviciile secrete romane l-au rapit pe Omar Hayssam. Daca are altcineva o explicatie mai buna, o astept.

Desigur, poate sunt unii care se pot gandi ca am facut o operatiune neautorizata si l-am invitat frumos pe Hayssam sa vina in Romania, pentru vreo 25 de ani de puscarie neplacuta, insa pitoreasca. Dar nu ne tinem de astfel de glume.

Pe mine m-a surprins ca Traian Basescu recunoaste ca Romania a incalcat suveranitatea unui alt stat.

Desigur, suveranitatea nu e nici ea absoluta si se poate interpreta - fortand lucrurile si spiritul Chartei ONU - ca Romania a facut acest gest pentru a-si apara securitatea nationala si si-a exercitat dreptul la autoaparare, in conditiile in care era vorba de un terorist condamnat, capabil de alte acte teroriste.

Practic, toate tarile respectabile fac asta, in frunte cu SUA, campioana acestui capitol, si trecand prin Israel, Franta, Rusia, China si cine mai vreti voi.

Exact asta s-a intamplat. L-am luat, cel mai probabil din Siria, unde razboiul civil face tara neguvernabila. Daca nu a fost Siria, inseamna ca actiunea a fost si mai complicata, iar implicatiile - sau complicitatile - sunt si mai mari. Dar eu cred ca a fost Siria.

Facandu-l pe Ponta sa para ageamiu

Traian Basescu are acoperire, dar nu era nevoie sa spuna direct ca l-am "luat cu japca" pe Omar. De fapt, ar fi fost mai bine, pentru un sef de stat, sa n-o faca deloc.

El a facut-o insa. Iar principalul sau motiv a fost acela de a-l face pe premierul Ponta sa arate ca un pigmeu nestiutor care, la capitolul structuri de securitate ale statului roman, controleaza ceva mai putin decat propriile buzunare.

Iar Ponta l-a ajutat din plin cu chestiunea asta, mai ales cand a facut gafa cu "n-aveam tratat de extradare - ba aveam". A continuat sa para nepregatit, explicand ca "l-a invatat un jurnalist". E bine de stiut cate cunoaste premierul. Dovedeste si cat de pregatit era de aducerea lui Omar Hayssam - deloc. Ori habar n-avea cand va fi adus, asa ca nu s-a pregatit, ori habar n-avea cum a fost adus.

Dovada ca lupta asta cu "ba eu" e ridicola si te poate pune in situatii jenante. Cateodata pe Basescu, dar de mai multe ori pe Ponta.

Sa spui ca Basescu nu are niciun rol, cand e evident ca SRI si SIE au fost implicate, dar si ca aducerea lui Hayssam e un proces pentru care au lucrat si guvernele anterioare pare mai mult un moment de rasfat, de "sa spunem NU la orice zice Basescu, da bine".

Adevarul e asta - daca a fost luat "neautorizat", Hayssam a fost luat de SRI si SIE. Basescu fiind, de jure si de facto, cel care raspunde de acestea doua, cel caruia i se raporteaza primul, a fost cat se poate de implicat, asa ca e o prostie sa spui ca "doar a dat comunicatul", doar ca sa para ca ai castigat niste puncte la imagine. De care nimanui nu ii pasa, oricum.

In schimb, lui Ponta ar trebui sa-i pese de faptul ca, avand asemenea reactii incontinuu, se pune intr-o lumina proasta si da impresia ca e aghitotantul lui Basescu atunci cand vine vorba de lucruri serioase.

Bineinteles, nu e asa, doar ca e trist sa vezi premierul unei tari pus intr-o asemenea situatie, doar pentru orgoliu.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Omar Hayssam rapit, #Omar Hayssam adus tara , #stiri Omar Hayssam