Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

OMV intra pe piata de electricitate din Turcia

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 21:15
1096 citiri
OMV intra pe piata de electricitate din Turcia

Grupul energetic OMV din Austria, actionarul majoritar al Petrom, intra pe piata de energie electrica din Turcia si investeste 600 milioane de euro in prima sa centrala electrica cu ciclu combinat de pe piata din aceasta tara, de 870 MW, la Samsun, potrivit unui comunicat al companiei.

"Cu o licenta de generare a energiei electrice pe 49 de ani, acordata de catre autoritatea turca de reglementare in domeniul energiei, EMRA, in 2008, centrala OMV Samsun Elektrik constituie un prim pas pentru OMV in directia promovarii eficientei si transparentei pietei. Experienta OMV Gas & Power pe piete liberalizate de gaze naturale, precum cele din Austria, Germania, Italia, Ungaria si Romania, va constitui un avantaj competitiv esential pentru operatiunile OMV in Turcia", potrivit comunicatului OMV.

Centrala cu emisii scazute, de 870 MW, va deveni functionala in 2012 si va acoperi 3% din necesarul de electricitate al Turciei. Inaugurarea oficiala a lucrarilor de constructie a avut loc in Terme, Samsun, cu participarea ministrului Yildiz, a ministrului Demir si a ministrului austriac al afacerilor externe, Michael Spindelegger.

"Suntem incantati sa derulam un proiect de asemenea anvergura in Turcia, acesta contribuind la siguranta furnizarii de energie electrica pe piata in continua dezvoltare din Turcia si la diversificarea surselor de energie. Aceasta investitie va transforma OMV intr-un partener important pe plan energetic, nu doar in Samsun, ci in intreaga Turcie", a declarat directorul general executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Centrala de 870 MW

Prin aceasta investitie, OMV face un alt pas important in directia transformarii intr-un furnizor integrat de energie si extinderii lantului valoric, potrivit reprezentantilor companiei.

"Centrala noastra electrica cu ciclu combinat, pe baza de gaze naturale, cu emisii scazute, va avea o capacitate de 870 MW. Aceasta va beneficia de tehnologie de ultima generatie, folosind cele mai moderne turbine General Electric, s'i va fi cea mai eficienta si productiva centrala electrica de acest tip din Turcia.

Totodata, centrala va crea noi locuri de munca si va contribui la dezvoltarea economica a regiunii. Energia electrica produsa va ajunge direct in reteaua nationala si va acoperi 3% din necesarul total de electricitate al tarii. Pozitia strategica va asigura o aprovizionare continua cu gaze naturale si, astfel, o furnizare neintrerupta de electricitate, la costuri mai mici.

Cu acest proiect, OMV urmareste sa devina in urmatorii ani un partener de incredere, inovativ in Turcia, sustinand siguranta furnizarii pe aceasta piata, prin surse diversificate de energie", a afirmat directorul general al diviziei Power in cadrul OMV Gaz ve Enerji, Korkut Ozturkmen.

OMV a intrat pe piata in continua dezvoltare din Turcia prin cumpararea a 41,58% din Petrol Ofisi, compania lider in segmentul comercial si de vanzari din Turcia, cu o retea de peste 3.000 de statii distributie carburanti. Din 2007, OMV Gas & Power activeaza pe piata din Turcia prin subsidiara sa, OMV Gaz ve Enerji.

OMV are rezerve de petrol si gaze de aproximativ 1,19 miliarde bep (baril echivalent petrol), o productie zilnica de aproximativ 318.000 bep in T2 din 2010 si o capacitate anuala de rafinare de aproximativ 26 milioane de tone. In T2 din 2010, OMV detinea 2.319 statii de distributie carburant. Cota de piata a grupului in segmentul de rafinare si marketing in regiunea Dunarii este in prezent de 20%.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#omv turcia, #omv piata electricitate turcia , #Austria