ExxonMobil si Petrom, un nou pas in vanatoarea pentru resursele din Marea Neagra

Marti, 25 Iunie 2013, ora 19:39
2419 citiri
ExxonMobil si Petrom, un nou pas in vanatoarea pentru resursele din Marea Neagra
Foto: Arhiva

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au anuntat, marti, ca au finalizat cu succes campania de achizitie seismica 3D pe blocul Neptun Deep, cea mai mare campanie de seismica 3D inregistrata in Marea Neagra, acoperind o suprafata de peste 6.000 de kilometri patrati.

Operatorul campaniei a fost OMV Petrom. In plus, cele doua companii au procurat platforma de foraj Ocean Endeavor pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din Romania la finalul lui 2013 sau inceputul lui 2014, se arata intr-un comunicat publicat de Bursa de Valori Bucuresti.

Platforma de foraj Ocean Endeavor, detinuta de compania Diamond Offshore Drilling Inc., este o platforma semi-submersibila, proiectata sa foreze in ape cu adancimi de pana la 2.400 de metri si o adancime totala de foraj de pana la 10.600 de metri.

EMEPRL este operatorul programului de foraj pentru zona de mare adancime a blocului Neptun. Datele colectate in timpul campaniei seismice si al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea si fezabilitatea comerciala a descoperirii Domino, anuntata in 2012, dar si potentialul altor prospecte in blocul Neptun Deep.

EMEPRL si OMV Petrom se asteapta sa investeasca pana la 1 miliard de dolari in programul de explorare, care cuprinde campania de achizitie seismica 3D in prezent finalizata si forajul suplimentar de explorare si evaluare.

"Noi ramanem foarte incurajati de descoperirea Domino si continuam sa colectam date

suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor si potentiala fezabilitate comerciala a acestora", a spus John Knapp, Director general EMEPRL.

"Operatiunile din Blocul Neptun sunt o premiera si prezinta o serie de provocari din punct de vedere tehnic, iar dezvoltarea viitoare va necesita investitii substantiale pentru o perioada lunga de timp. Pe langa succesul programului de explorare, stabilitatea fiscala, politicile de reglementare pe termen lung in domeniul energiei si accesul la o piata libera si transparenta joaca un rol determinant.

Suntem hotarati sa continuam evaluarile tehnice si de explorare pe blocul Neptun Deep si apreciem in mod deosebit sprijinul Guvernului Romaniei pentru acest proiect. Suntem mandri sa asistam Romania in efortul sau de explorare si dezvoltare de potentiale noi resurse offshore spre beneficiul tuturor partilor implicate", a adaugat acesta.

Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie a spus ca succesul acestui proiect este de mare importanta pentru companie, atat din punct de vedere al cresterii securitatii energetice, cat si din perspectiva dezvoltarii economice.

"Investitiile ulterioare aferente fazelor de evaluare si dezvoltare ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari iar asemenea investitii ar avea un impact major in economia romaneasca", a punctat reprezentantul OMV Petrom.

Anul trecut, cele doua companii au anuntat o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ExxonMobil Petrom petrol Marea Neagra, #exploatare petrol Marea Neagra, #petrol Marea Neagra , #Petrom