Presa internationala - Speranta pe pietele americane vine din China

Joi, 05 Martie 2009, ora 08:38
1722 citiri
Presa internationala - Speranta pe pietele americane vine din China

Bursa americana a inregistrat miercuri primele castiguri, dupa cinci zile consecutive de pierderi, ca urmare a anuntarii unui alt pachet de stimuli economici in China, vizand sectoarele energetic si petrolier.

Informatiile conform carora China va intensifica cheltuielile pentru infrastructura si productie au ridicat preturile petrolului si al metalelor ajutand, in felul acesta, o reintoarcere a pietei americane de actiuni, prima dupa atingerea nivelelor minime din ultimii 12 ani, informeaza Reuters.

"Toate economiile sunt corelate astfel incat daca cea mai puternica economie - cea americana - e pusa pe picioare si la fel se intampla cu cea de-a treia economie a lumii - China - atunci refacerea celorlalte va urma de la sine", explica un analist economic.

Nu la fel de optimiste sunt perspectivele General Motors care a anuntat ca este inca in cautarea unei solutii pentru detinerile sale europene - in special Opel -, pentru a putea salva locurile de munca.

Pe langa injectiile de capital de care are nevoie de la Guvern, Opel va trebui sa renunte si la 3.500 de locuri de munca pentru a putea supravietui.

Opel are 25.000 de angajati la fabricile din Germania dar si din alte tari europene, informeza Deutsche Welle.

Guvernele tuturor acestor tari (Germania, Belgia, Marea Britanie, Spania, Polonia) vor trebui sa ofere sprijin financiar companiei, fie sub forma unor imprumuturi fie prin cumpararea de actiuni.

In Germania, insa, Guvernul s-a manifestat foarte sceptic fata de solutia sugerata de companie, Angela Merkel declarand ca Opel nu va primi un tratament preferential fata de celelalte companii care solicita ajutor financiar.

General Motors, compania mama, a promis sa investeasca 3 miliarde de dolari in Opel. Dar, in conditiile in care GM are, la randu-i, nevoie de mult mai multe miliarde pentru a supravietui, bani pe care urmeaza sa ii primeasca de la guvernul american, exista foarte putina incredere in faptul ca isi va tine promisiunea.

Mai mult, multi dintre concurentii Opel considera ca nationalizarea partiala reprezinta un pericol pentru ei. "Daca se va merge mai departe, exista pericolul sa ramana pe piata doar una sau doua companii independente, celelalte fiind semi nationalizate", a declarat presedintele BMW pentru Financial Times.

Presedintele Volkswagen s-a declarat, de asemenea, impotriva interventiei guvernamentale de salvare a Opel. In momentul de fata autoritatile germane par a prefera pierderea locurilor de munca unei interventii masive de sustinere artificiala a producatorului auto.

Presedintele GM Europa, Carl-Peter Foster, a declarat - ca urmare a atitudinii germane - ca se orienteaza pentru gasirea banilor necesari Opel pe alte tari decat Germania. Guvernul spaniol a promis un sprijin de 200 de milioane de euro, aratandu-si disponibilitatea pentru mai mult, anunta AFP.

De asemenea, discutiile cu guvernul britanic indica "semnale foarte pozitive", explica Foster care a demarat negocieri si cu guvernul Poloniei.

"Toate aceste discutii trebuie purtate similar si efectul trebuie sa fie cele 3,3 miliarde de dolari de care avem nevoie. Cred ca Marea Britanie nu se poate astepta ca singuri contribuabilii germani sa poarte povara acestei crize. Trebuie sa fie un efort impartit", a mai declarat Foster.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#opel, #China, #GM, #criza financiara, #recesiune, #Germania, #bmw, #industria auto , #stiri Opel