Orange a primit o amenda record. Inalta Curtea confirma ca a facut abuz de pozitie dominanta

Luni, 02 Aprilie 2018, ora 15:12
9375 citiri
Orange a primit o amenda record. Inalta Curtea confirma ca a facut abuz de pozitie dominanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Concurentei a anuntat, luni, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat irevocabil ca Orange a incalcat Legea concurentei, "abuzand de pozitia sa dominanta in relatie cu firma SC Netmaster Communications SRL".

ICCJ a redus totusi amenda primita de companie, astfel ca Orange are de achitat 110,9 milioane de lei (23,83 milioane de euro), in loc de 147,9 milioane de lei (34,8 milioane de euro), cat era prevazut initial.

In urma cu 7 ani, Consiliul Concurentei (CC) a aplicat amenzii Orange si Vodafone, pentru ca nu au acordat firmei Netmaster acces la retelele lor de telefonie, potrivit Mediafax.

Intr-un comunicat de presa, CC arata ca, potrivit normelor europene in domeniul concurentei, refuzul unor firme dominante poate reprezenta un abuz.

"Orange si Vodafone aveau obligatia de a respecta atat reglementarile autoritatii din domeniu (ANCOM), dar si prevederile din domeniul concurentei, respectiv, nu aveau voie sa isi foloseasca in mod abuziv pozitia dominanta", conform documentului citat.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, spune ca firmele care detin pozitii dominante pot adopta orice strategii doresc pentru a-si apara interesele comerciale, "insa trebuie sa aiba un comportament nediscriminatoriu in relatiile cu companiile mici - clienti, furnizori, concurenti", cum este in acest caz SC Netmaster Communications SRL.

Dupa ce au fost amendate, atat Orange, cat si Vodafone au atacat in instanta decizia CC si, fiind date doua solutii diferite, ICCJ le-a trimis iar in prima instanta, pentru rejudecare.

In 2017, Curtea de Apel Bucuresti a rejudecat dosarele si a confirmat incalcarea Legii Concurentei in ambele cazuri, iar in ceea ce priveste compania Orange, decizia a fost confirmata de ICCJ.

Dosarul Vodafone va fi judecat anul acesta.

Amintim ca, luna trecuta, ANCOM a amendat Vodafone si Orange, dupa ce a derulat mai multe investigatii asupra unor operatori de telefonie mobila, in urma unor sesizari primite de la utilizatori.

Vodafone a primit trei amenzi, a caror valoare se ridica, in total, la 130.000 de lei, in timp ce Orange are de achitat o singura amenda de 50.000 de lei.

Puteti citi mai multe detalii aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Orange amenda record, #Orange dosar ICCJ, #Orange abuz pozitie dominanta , #stiri Orange