Petrom, Orange si FP, cele mai valoroase companii din Romania

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 18:46
2526 citiri
Petrom, Orange si FP, cele mai valoroase companii din Romania
Foto: Daylife

Compania petroliera Petrom si operatorul de telecomunicatii Orange Roamania s-au mentinut pe primele doua pozitii ale topului celor mai valoroase companii din Romania, pentru al patrulea an la rand, in timp ce pozitia a treia a fost ocupata de un nou-venit, Fondul Proprietatea.

Petrom a fost evaluata, in cadrul topului realizat de Ziarul Financiar, la 3,57 de miliarde de euro, in scadere fata de nivelul de anul trecut, cand valora 4,89 de miliarde de euro. De altfel, compania a pierdut mai mult de jumatate din valoarea sa intre 2006, cand era evaluata la 8,97 de miliarde de euro, si anul acesta.

In acelasi timp, Orange a fost evaluata la 3,51 de miliarde de euro, fata de 4,6 miliarde de euro, in 2008.

In urma unei evolutii spectaculoase in ultimele 12 luni, fondul de investitii Fondul Proprietatea a intrat direct pe locul al treilea, cu o valoare de piata estimata la 3,5 miliarde de euro. La sfarsitul lunii septembrie, Fondul Proprietatea avea plasamente bancare in valoare de doua miliarde de lei (aproximativ 484 de milioane de euro), iar profitul sau din dobanzi bacare se ridica la 95 de milioane de lei (22,6 milioane de euro).

In primele noua luni ale anului, profitul fondului de investitii a fost de 646 de milioane de lei, peste nivelul raportat in intreg anul trecut. De altfel, pentru sfarsitul lui 2009, conducerea fondului estimeaza un profit net de 690 de milioane de lei, triplu fata de bugetul intial, de 212,4 milioane de lei.

Hidroelectrica a urcat o pozitie, in comparatie cu anul trecut, de pe patru pe cinci, in ciuda faptului ca valoarea companiei s-a redus usor, de la 3,6 miliarde de euro la 3,28 de miliarde de euro. Recent, cel mai ieftin producator de energie din Romania a anuntat ca va investi 150 de milioane de euro in constructia unei centrale electrice eoliene de 100 de MW. De asemenea, in 2010, compania va incepe construtia primei centrale ce va functiona cu biomasa din portofoliul sau, investitiile ridicandu-se la 40 de milioane de euro.

Vodafone pierde teren

In schimb, operatorul de telecomunicatii Vodafone a coborat doua locuri, de pe trei pe cinci, pe fondul scaderii afacerilor sale, in trimestrul trei. Astfel, compania a fost evaluata la o valoare de piata de 3,085 de miliarde de euro, cu un miliard mai putin decat in anul precedent.

In trimestrul trei, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 486 de milioane de euro, cu 21 de procente mai putin fata de perioada similara din 2008, din cauza recesiunii, a concurentei, dar si a unei saturari a pietei. In schimb, profitabilitatea companiei s-a pastrat in limitele de anul trecut, de 44,5%, in acest an, fata de 46%, in 2008.

Top zece este completat de Romgaz, in coborare cu doua locuri, valoarea sa de piata fiind evaluata la 2,73 de miliarde de euro, compania din domeniul energiei fiind urmata de doua institutii bancare, Banca Comerciala Romana, cu o valoare de 2,26 de miliarde de euro, si BRD Groupe Societe Generale, cu 2,09 miliarde de euro.

Nuclearelectrica si Romtelecom au coborat, de asemenea, cate un loc, aflandu-se, in editia din acest an, pe noua, respectiv zece, cu valori de piata de 1,8 miliarde de euro si 1,093 de miliarde de euro.

In total, valoarea celor 100 de companii din top este cu aproximativ 14 miliarde de euro sub nivelul de anul trecut, ajungand la 55,7 miliarde de euro. Scaderea este si mai evidenta in raport cu 2007, de 40 de miliarde de euro.

In functia de cifra de afaceri anuala, Petrom s-a situat pe pozitia intai in randul companiilor din Romania, anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Pe locul al doilea s-a situat producatorul de otel ArcelorMittal Galati, iar pe trei Dacia.

De altfel, Petrom este si prima clasata, din Romania, in topul 500 al companiilor din Europa Centrala, realizat de firma de consultanta Deloitte, aflandu-se pe locul 16. Urmatoarele clasate, pe 39, respectiv 77, sunt Rompetrol si Dacia. Orange Romania se regaseste pe pozitia 142, in acest top, in timp ce Fondul Proprietatea nici macar nu figureaza.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Top 100 companii, #valoare piata Petrom, #valoare piata Orange Romania, #fondul proprietatea , #stiri Orange