Investitorii straini, despre Ordonanta Teodorovici: Pune la incercare rabdarea oamenilor de afaceri, dar si a populatiei

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 16:09
3391 citiri
Investitorii straini, despre Ordonanta Teodorovici: Pune la incercare rabdarea oamenilor de afaceri, dar si a populatiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Investitorii straini spun ca sunt dezamagiti de discursul guvernantilor care incearca sa sugereze ca "strainii" doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public.

"Daca companiile straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu performeaza la nivelul asteptarilor. Daca au profituri mari, sunt acuzate ca le fac in detrimentul angajatilor si atunci reprosul este ca ofera salarii foarte mici.

Dar sunt si multe alte voci care acuza aceleasi companii ca ofera salarii prea mari absorbind toata forta de munca in detrimentul celor locale", se arata intr-un comunicat al Consiliul Investitorilor Straini (FIC) remis joi.

Investitorii au cerut in repetate randuri institutiilor statului sa puna in mod transparent, la dispozitia opiniei publice, datele privind toate taxele platite de companiile de stat si private din Romania si analiza in urma careia au aparut aceste semne de intrebare pe care politicienii le ridica din cand in cand.

"Acest tip de discurs ajunge sa devina politica publica materializata in decizii care se iau pripit si fara consultare. Cel mai recent exemplu este aceasta ultima ordonanta de urgenta, care urmeaza sa modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) in ultima sedinta de guvern a anului.

Hazardul acestor masuri, modificari de legi organice, prorogari de termene, derogari, sistarea platii unor drepturi banesti, introducerea de noi taxe, infiintarea de noi scheme de ajutor si crearea unor fonduri cu destinatie incerta, va avea un impact profund in multe sectoare economice si va pune la incercare rabdarea oamenilor de afaceri, dar si a populatiei", mai spun investitorii straini.

Potrivit acestora, companiile straine din Romania angajeaza aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din numarul salariatilor, produc aproape jumatate din cifra de afaceri a Romaniei si mai mult de jumatate din exporturi.

Aceste companii au o contributie insemnata la veniturile statului roman prin impozite pe venit, pe profit, contributii sociale, TVA, accize si alte taxe speciale sau locale.

Ordonanta lui Toader s-ar putea afla azi pe masa Guvernului

Ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante, care va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, ar putea fi discutata totusi, azi, in Guvern.

Actul normativ nu se afla pe ordinea de zi transmisa inca de ieri de Palatul Victoria, dar potrivit ministrului Muncii, Marius Budai, citat de Digi24, probabil va intra pe ordinea de zi suplimentara.

"Sigur, e un atribut al oricarui ministru sa ceara, orice act normativ pe care il considera important, sa ceara pe ordinea suplimentara. Probabil ca va fi cerut", a spus Budai.

Pentru ca o ordonanta de urgenta se fie adoptata de Guvern, trebuie sa aiba avizul Consiliului Economic si Social, care este consultativ, dar obligatoriu.

De altfel, plenul CES s-a reunit azi la ora 13:00, iar pe ordinea de zi s-a aflat si ordonanta lui Teodorovici.

In mod normal, CES face sedinte doar martea, insa acum a fost chemat in mod exceptional joia special pentru aceasta OUG.

Ramane insa de vazut daca actul normativ doar va fi discutat de membrii Executivului sau va fi si adoptat, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis a criticat in termeni foarte duri miercuri ordonanta si a cerut Guvernului sa nu o adopte in aceasta forma.

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019

Marti seara, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a sustinut o declaratie de presa in care a anuntat ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

Una dintre masuri prevede majorarea taxelor pentru firmele din energie si telecom.

"In energie si telecomunicatii, se majoreaza taxele ANCOM si ANRE la 3%", a precizat Teodorovici.

Mai exact, aceasta taxa este de 3% din cifra de afaceri realizata de firmele din domeniul energiei electrice si termice, precum si de firmele din telecomunicatii.

In plus, Executivul va impune un nivel minim pentru licitatiile 3G, 4G si 5G, incepand de anul viitor, care este corelat si cu numarul de ani pentru care se solicita acea licenta.

O alta masura este taxa pe activele bancilor, pe care ministrul Finantelor a spus ca nu se sfieste sa o numeasca "taxa pe lacomie". Teodorovici a explicat ca bancile vor fi taxate diferentiat, in functie de nivelul ROBOR la 3 si la 6 luni, precizand ca spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei in anul 2019.

Totodata, ministrul de Finante a anuntat ca se va stabili un plafon al pretului la gaze naturale.

O alta masura importanta vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni optional pentru cei care au cotizat macar 5 ani.

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Iata si reactiile dupa anuntul lui Teodorovici:

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#ordonanta modificari fiscale financiare, #ordonanta Teodorovici investitori straini , #guvern