Ordonanta Teodorovici a fost publicata in Monitorul Oficial, la mai bine de o saptamana de la adoptare

Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 13:20
9075 citiri
Ordonanta Teodorovici a fost publicata in Monitorul Oficial, la mai bine de o saptamana de la adoptare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Odonanta de urgenta ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 a fost publicata sambata in Monitorul Oficial, la mai bine de o saptamana de la adoptare.

In 21 decembrie, in ciuda numeroaselor critici si atentionari venite din partea oamenilor de afaceri romani si straini, a bancilor, a companiilor din energie, telecom, care au spus ca masurile prevazute in OUG vor avea consecinte grave asupra economiei, guvernul a adoptat actul normativ.

Potrivit ordonantei de urgenta, pretul la gaze si energie electrica se plafoneaza pentru urmatorii 3 ani, activele bancilor vor fi impozitate daca ROBOR depaseste nivelul de 2%, vor fi modificari importante la Pilonul II de pensii, taxa pe viciu va fi majorata si s-a stabilit un nivel minim de aproximativ un miliard de euro pentru vanzarea licentelor 5G.

Pretul la gaze si energie electrica se plafoneaza pentru urmatorii 3 ani

Ordonanta prevede plafonarea pretului la gaze si la energie electrica pentru urmatorii trei ani, pentru toti consumatorii casnici si industriali.

"Guvernul a decis plafonarea pentru urmatorii trei ani a pretului la gaze si energie electrica la utilizatorii casnici. Se va plafona si la utilizatorii industriali", a declarat consilierul premierului, Darius Valcov.

El a precizat ca prin aceasta masura "statul roman nu castiga niciun ban in plus, din contra, bugetul va fi vaduvit de circa 1,5 - 2 miliarde de lei. Acesti bani nu se vor mai incasa".

Valcov a subliniat ca acest cost va fi insa suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

Taxa pe activele bancilor, daca ROBOR depaseste nivelul de 2%

O alta masura se refera la impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unul nivel al ROBOR mai mare de 2%. In proiectul prezentat marti seara de Eugen Teodorovici, publicat pe site-ul Ministerului de Finante, se preciza ca taxa va fi aplicata in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste 1,5%.

Asadar, taxa va fi, potrivit OUG adoptata azi, de 0,1%, pentru un ROBOR aplicat creditelor de 2-2,5%, de 0,2% pentru 2,5-3%, de 0,3% pentru 3-3,5%, de 0,4% pentru 3,5-4%, iar pentru nivelurile de peste 4% ale ROBOR cu 0,5% va fi aplicat in plus o cota de 0,2.

Aceasta taxa se aplica trimestrial, la nivelul valorii activelor financiare ale bancilor de la finele fiecarui an.

Pilonul II de pensii

In ceea ce priveste Pilonul II de pensii, Darius Valcov a afirmat ca au fost reduse comisioanele de administrare, de la 2,5% la 1%.

"Contributiile la Pilonul II de pensii n-au fost reduse, au ramas de 3,75%. Nu s-au redus contributiile, dar s-au redus comisioanele: cel de administrare de 2,5% s-a redus la 1%. Celalalt comision de 0,05% pe luna a fost inlocuit cu unul care variaza de la 0,02% la 0,7% in functie de randament", a spus Valcov.

El a precizat ca romanii care au contribuit cel putin 5 ani la Pilonul II se pot retrage doar catre Pilonul I. Banii acumulati la Pilonul II raman acolo si vor putea fi scosi la pensionare.

Iata mai multe detalii despre ordonanta ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019

Vezi si reactiile critice aparute in urma Ordonantei Teodorovici:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#ordonanta masuri fiscale, #ordonanta Teodorovici , #guvern