Ziare.com

Patronatele avertizeaza: Efectele OUG care introduce noi masuri fiscal-bugetare vor fi platite de catre cetateni

Luni, 24 Decembrie 2018, ora 15:24

   

Patronatele avertizeaza: Efectele OUG care introduce noi masuri fiscal-bugetare vor fi platite de catre cetateni
Ordonanta de urgenta adoptata recent de catre Guvern, prin care se introduc noi masuri fiscal-bugetare ce urmeaza sa fie aplicate chiar de la inceputul anului 2019, vor avea un impact devastator asupra intregii economii, efectele ei urmand sa fie platite de catre toti cetatenii acestei tari, avertizeaza Confederatia Patronala "Concordia" (CPC).

In acelasi context, membrii organizatiei patronale considera ca actul normativ in cauza a fost modificat "din mers", in doar doua zile, ajustat discretionar, fara motivarea necesitatii si, mai ales, a urgentei adoptarii masurilor respective.

"Este inadmisibil ca Ministerul Finantelor Publice sa initieze, iar Guvernul sa adopte pe repede-inainte, dupa un trist simulacru de consultare publica si dialog social, un act normativ de o asemenea importanta, care modifica nu mai putin de 45 de acte normative in vigoare la acest moment. Se instituie noi modificari ale Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adauga celor 236 modificari ale Codului Fiscal impuse pentru primele 11 luni din 2018.

Se introduce taxa pe activele institutiilor financiar-bancare, denumita initial intr-un mod insultator, populist si arbitrar, "taxa pe lacomie", care va fi platita in situatia in care media trimestriala a dobanzii ROBOR depaseste pragul de 2%, desi aceasta dobanda este stabilita de un numar redus de actori economici dintre cei carora li se aplica taxa, prin mecanisme transparente, verificabile si raportate la inflatie, fara a fi determinata in mod subiectiv sau preferential", se arata in informarea CPC.

Totodata, patronatele reclama impunerea a noi taxe in domeniul energetic, precum si reglementarile ce vizeaza Pilonul II de pensii.

"Companiile din energie electrica, petrol si gaze vor plati 2% din cifra de afaceri catre ANRE, ceea ce reprezinta o majorare de 20 de ori a contributiilor financiare datorate catre Autoritatea de Reglementare. Prin stabilirea pretului de 68 lei/MWh pentru cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta catre furnizori si clienti finali eligibili, in perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, este puternic afectata intreaga piata de energie si se vulnerabilizeaza securitatea energetica a Romaniei, intr-un moment complicat pe plan geopolitic si economic.

Efectele asupra populatiei sunt negative, pornind de la distorsionarea pietei muncii, concedieri colective, cresterea costurilor pentru credite, subrezirea sistemului de pensii publice, compromiterea definitiva a sistemului de pensii private: aceasta Ordonanta distruge Pilonul II de pensii, cu un cinism politicianist care pericliteaza viitorul generatiilor ce vin si transforma Romania intr-o tara impredictibila, riscanta pentru investitii pe termen mediu si lung", sustin reprezentantii Confederatiei Patronale "Concordia".

Acestia sunt de parere, de asemenea, ca "se preconizeaza cresteri de preturi la majoritatea produselor si serviciilor, consecinta a distrugerii mecanismelor de piata in cele mai importante sectoare ale economiei: energetic, financiar, telecom si retail", iar "efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare: cresterea fiscalitatii si a birocratiei, reducerea competitivitatii si stoparea contractelor pentru export, ingreunarea implementarii reformelor legislative, cresterea cheltuielilor de personal".

"Vin Sarbatorile, dar ele nu ne gasesc impreuna, intr-un efort comun de-a construi o tara. Este momentul pentru o reala si asumata cooperare intre partenerii de dialog social, pentru a identifica acele solutii economice si legislative care sa reinstaureze un climat de responsabilitate politica si echilibru social. In calitate de organizatie reprezentativa a mediului de afaceri, CPC face un apel la normalitate si realism, pentru a opri degradarea ireversibila a vietii sociale si economice din Romania", precizeaza patronatele.

Guvernul a adoptat, vineri, 21 decembrie 2018, proiectul de OUG privind masurile fiscal-bugetare. Printre masurile anuntate se afla: infiintarea unui Fond de 310 milioane lei pentru dezvoltarea a 31 de statiuni balneare, plafonarea pretului pentru gaze naturale si energie electrica la 68 de lei/MWh, in urmatorii trei ani pentru consumatorii casnici, impozitarea activelor bancare daca ROBOR depaseste 2%, impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie, impunerea unei taxe de 3% pentru toate companiile din sectorul telecom, precum si aplicarea unei taxe de 2% pentru jocurile de noroc.

Toate aceste prevederi ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Confederatia Patronala Concordia (CPC) este confederatia patronala reprezentativa pentru mediul de afaceri, infiintata in 2007, reunind cele mai puternice federatii sectoriale din economia romaneasca si cuprinzand sapte dintre primele 10 companii dupa numarul de angajati si cifra de afaceri. CPC este singura organizatie patronala din Romania afiliata la IOE - International Organization of Employers.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3052 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am zis de cand au dat OUG ca

introduce noi masuri fiscal-bugetare vor fi platite de catre cetateni...dar nu ai cum sa convingi Pensionari cu 2 clase sau mai putine!
Apolici Copiii si hmaburiti cred ca va Plati banca Transilvani sau BNR :))))
Statul aduna bani de la Cei Multi dar PRO***psd pentru Guvernul Porkarului si Pensii Speciale:)))))
Tămaioși mai pot si votanții Psdisti:))))))))

 

Mai usurel cu propaganda!

Absolut toate masurile luate sint corecte si trebuiau luate chiar de citiva ani! Ciinii nu vor pleca de la macelarie asa ca nu plingeti de mila nimanui. O sa vedeti in final ca va fi bine. Vor mai trebui luate niste masuri peste vreo 2 ani pentru ca Romania inca este luata inca de fraiera de sacalii economiei!

 

da,peste v'o 2 ani taxele astea,vor trebui dublate,pentru ca

acum sunt 1/3 din taxele percepute in vest ! mai pe intelesul tuturor bancile fac in Romania profit de 3 ori mai mare,decat in occident ...

Absolut tot va fi platit de catre cetateni. E clar ca

lacrima !!!!! Ce, credeti ca o sa dea Dragnea din banii pe care i-a furat ???? As!! S-a chinuit sa fure ca sa dea acum inapoi ???? Iar banii nu cresc in copaci, ei se fac si se fac prin munca.

Asta nu mai e capitalism

cu sclavagism daca gasca de oameni de afaceri,majoritatea furand statul,impun ei reguli care le convin doar lor.Nu mai pot ei de grija salariatilor,pe care ii trateaza ca pe sclavi pe plantatiile lor.Fac galagie ca statul,reprezentant din pacate de toti papagalii care le stau pe la usi sa le dea ca lui Orban ceva de o chiftea,nu ii pune la punct.Daca si-ar face cu adevarat Fiscul datoria le sar fumurile din cap.Un patron romanesc,nemtesc,arab,etc,ce are un butic in Romania castiga triplu decat omologul lui din vest iar salariatii,de grija carora nu isi poate umfla bardihanul cu icre negre,sunt platiti cu un sfert fata de omologii lor vestici.

 

Tarziu

Atata timp cat nu exista un studiu de impact , care sa fie public, orice poate crede orice.Dar , privind masurile din energie, pentru patronatele au oameni profesionisti si cred bien pregatiti, la noi exista o piata a energiei electrice sau a gazelor ??????Trebuia sa va treziti mai de mult , avand in vedere greselile care se fac de 20 de ani in aceste sectoare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor