Sedinta de guvern, vineri, la ora 18:30 - se adopta Ordonanta Teodorovici?

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 19:35
5814 citiri
Sedinta de guvern, vineri, la ora 18:30 - se adopta Ordonanta Teodorovici?
Foto: Guvernul Romaniei

Vineri va avea loc o noua sedinta de guvern, de la ora 18:30, insa nu se stie daca ordonanta anuntata de ministrul Finantelor, ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, va fi adoptata.

Executivul a transmis inca din aceasta seara ce proiecte de acte normative vor fi incluse pe agenda sedintei de vineri, insa pe ordinea de zi nu apare OUG anuntata de Eugen Teodorovici. Aceasta ar putea fi introdusa, totusi, pe ordinea de zi suplimentara.

Actul normativ nu s-a aflat nici pe ordinea de zi de joi a executivului, dar premierul Viorica Dancila declarase ca in cazul in care Consiliul Economic si Social va emite aviz va fi pus pe ordinea de zi suplimentara.

CES a avizat ordonanta, dar cu toate astea nu a mai fost discutata de guvern joi.

In timpul sedintei executivului, liderul PSD Liviu Dragnea a iesit in fata presei si a spus ca actul normativ va fi adoptat vineri, precizand ca mai este nevoie de "cateva reglaje".

"Maine vor adopta ordonanta. Mai era nevoie de cateva reglaje in ceea ce priveste formularile", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD nu a vrut insa sa explice presei ce modificari va suferi OUG fata de forma prezentata pe site-ul Ministerului de Finante.

"Explicatiile le primiti dupa ce va fi adoptata ordonanta", a fost raspunsul lui Dragnea.

Modificari la Pilonul II de pensii. Ce se va intampla cu el

Se pare ca modificari importante in Ordonanta Teodorovici vor fi facute la Pilonul II de pensii.

In proiectul publicat pe site-ul MInisterului de Finante scrie ca Pilonul II de pensii va deveni optional pentru cei care au cotizat macar 5 ani.

"O persoana, participanta la un fond de pensii se poate retrage, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.

In cazul retragerii unui participant inainte de deschiderea dreptului la pensie privata, acestora li se transfera activele cuvenite, din care se retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active", se arata in proiect.

Insa, premierul Viorica Dancila a anuntat joi alte schimbari pentru Pilonul II. Ea a precizat ca ordonanta prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii sa mearga la Pilonul I sau III, pentru ca o persoana sa nu-si retraga banii, ci sa aiba o alternativa.

"Dupa cum stiti, este in cadrul acestei ordonante si legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, dupa cum stiti, 2% poate sa si-l retraga, dar parerea noastra si ramane sa vedem ce s-a intamplat si in Consiliul Economic si Social, este ca acesti 2% sa mearga in Pilonul I sau in Pilonul III de pensii, astfel incat persoana respectiva sa nu-si retraga banii, sa ii cheltuie si sa ramana fara protectie sociala, sa poata sa aiba o alternativa", a afirmat Viorica Dancila, la finalul dezbaterii de joi a motiunii de cenzura la Parlament.

In CES s-a cerut amanarea avizului pana la aflarea formei finale a ordonantei

Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, a declarat pentru Ziare.com ca are informatii ca Ordonanta Teodorovici va suferi modificari si a cerut in sedinta de joi amanarea acordarii avizului.

"Eu am vazut forma prezentata in CES, forma de pe site-ul Ministerului de Finante. Am primit si noi informatii pe surse ca nu aceasta ar fi forma finala. Aceasta a fost si logica solicitarii amanarii votului pentru a primi forma finala. Am si eu informatia ca modificarile la Pilonul II vor fi altele decat cele din ordonanta prezentata", a subliniat Coarna.

Nu s-a reusit insa amanarea acordarii votului, astfel ca ordonanta a primit aviz, care a fost negativ. Avizul CES este insa consultativ, dar pentru ca o ordonanta de urgenta se fie adoptata de Guvern este obligatoriu sa il obtina.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#sedinta guvern ordonanta Teodorovici , #guvern