Teodorovici a spus ca BNR face presiuni agresive asupra bancilor. Isarescu: O aiureala!

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 16:56
4519 citiri
Teodorovici a spus ca BNR face presiuni agresive asupra bancilor. Isarescu: O aiureala!
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca nu a primit nicio invitatie oficiala din partea ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, pentru o discutie privind bancile.

"Nu am auzit sau am auzit, ca sa spun asa, prin piata (despre invitatia ministrului de Finante - n.red) . Aceste discutii nu se fac la o sueta, la televizor. Noi nu am primit deocamdata niciun fel de document, nu am ce sa comentez", a spus marti Mugur Isarescu.

El a subliniat ca, in cazul in care va primi o invitatie oficiala, discutiile vor avea loc in cadrul Comitetului National de Stabilitate Macroeconomica, nu "la o sueta".

"Se numeste Comitetul National de Stabilitate Macroeconomica. Acolo o sa discutam, nu pe grafice colorate, nu facem sueta la televizor. Sunt lucruri serioase, e vorba de miliarde de euro impact. Mergem la Comitetul de Stabilitate Macroeconomica, acolo mergem, acolo discutam, discutam la o sueta la o cafea?", a subliniat guvernatorul.

In ceea ce priveste acuzatiile ministrului Finantelor, care a spus ca exista presiuni agresive din partea BNR catre banci, pentru a nu se scadea ROBOR-ul, Mugur Isarescu le-a catalogat drept "aiureli".

"Intrebati-l pe dansul ce a vrut sa spuna, nu stiu ce a vrut sa spuna. Ce presiune, asta e instrumentul nostru, ce presiuni sa facem? Ne jucam cu asta? E principalul instrument de politica monetara. Asta e o aiureala, ca am facut noi presiuni.

Se tot vorbeste despre un cartel al bancilor pe ROBOR. Pai ati mai auzit de vreun cartel format si de cumparator si de vanzator?", a subliniat guvernatorul BNR.

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a spus, duminica seara, intr-o emisiune, ca il va chema pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la minister, pentru o discutie privind bancile.

"Am sa ii fac o invitatie domnului guvernator sa vina la Ministerul de Finante. Dansul nu a mai fost de ani de zile la Ministerul de Finante. Am tot fost eu, anul trecut, si in cadrul unor discutii oficiale, dar si in cadrul unor discutii bilaterale.

Acum am sa-l invit eu la Finante, alaturi de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (Sergiu Oprescu - n.red.) si impreuna vor trebui sa-mi raspunda unor intrebari, tocmai pentru a evita situatiile care se intampla astazi in zona sistemului bancar. Sa le ascult si doleante, dar sa le pun si eu intrebari la care vreau sa am si cateva raspunsuri.

Vorbim de provizioane bancare. Probabil ca este (o premiera - n. red.) . Este momentul ca domnul guvernator sa vina si la Finante si sa discutam deschis", a afirmat Eugen Teodorovici, duminica seara, la Antena3.

Ministrul Finantelor Publice a mai sustinut ca, in ultimele zile, a auzit ca sunt presiuni agresive din partea BNR catre banci, pentru a se nu se scadea ROBOR-ul, cel in functie de care este stabilita taxa pe activele financiare ale bancilor, de la inceputul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Mugur Isarescu discutii Eugen Teodorovici, #Mugur Isarescu taxa banci , #guvern