Guvernul Dancila le face loc din nou pe piata baietilor destepti din Energie

Joi, 07 Februarie 2019, ora 18:51
6975 citiri
Guvernul Dancila le face loc din nou pe piata baietilor destepti din Energie
Foto: Arhiva Pixabay

Prin plafonarea pretului gazelor produse in Romania, Cabinetul Dancila le face din nou loc pe piata "baietilor destepti" care, pana in 2012, au agonisit averi uriase capusand marile companii de stat care produc energie.

Guvernul Dancila promite ca le va asigura romanilor acces la gaze ieftine, obligandu-i pe producatorii din tara - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - sa isi vanda productia la pret fix, mult mai mic decat cel din prezent. Mai exact, daca acum gazul se vinde, pe burse, la pretul mediu de 90 lei MWh, dupa plafonarea impusa de Guvern prin OUG 114/2018, producatorii nu vor mai putea comercializa MWh decat la pretul de 68 lei.

La prima vedere, aceasta scadere a pretului gazelor romanesti ar putea parea benefica pentru economie. La urma urmei, daca primeste gaz la pret mai mic, intreprinzatorul isi va reduce, in teorie, cheltuielile de productie si, in consecinta, va putea livra bunuri mai ieftine. Din pacate, insa, lucrurile nu stau deloc asa.

Dimpotriva, in loc sa ajute, plafonarea pretului gazelor risca sa le faca din nou loc pe piata "baietilor destepti" care, pana in 2012, capusau companiile producatoare de energie. Mai exact, acei "baieti destepti" cumparau de la productator energie ieftina, prin contracte secretizate, si o valorificau apoi in interes propriu.

Iata de ce risca acum tara noastra sa se intoarca in timp si sa se trezeasca din nou, intr-o situatie similara.

Gazul ieftin nu va fi suficient pentru toti. Unii il vor primi, altii vor risca falimentul

Romaniei nu-i ajunge gazul pe care il produce si al carui pret va fi diminuat de Cabinetul Dancila la 68 lei MWh. In consecinta, tara noastra va trebui sa si importe anumite cantitati de gaz, la preturi mai mari, hotarate de producatorii din tarile straine.

Iar asta inseamna ca intreprinzatorii vor gasi, pe piata, gaze ieftine (dar care nu vor ajunge pentru toti) si gaze scumpe. Intrebarea este: cine va pune mana pe gazele ieftine (reusind sa isi scada cheltuielile de productie) si cine va avea acces doar la cele scumpe din import, riscand sa isi majoreze impovarator cheltuielile de productie, riscand falimentul?

Potrivit normelor de aplicare a OUG 114/2018 intocmite de ANRE, accesul la gazele romanesti se va face pe principiul: primul venit, primul servit. Evident ca, intr-o astfel de situatie, n-ar fi exclus ca toti "primii veniti" sa fie, de fapt, niste "baieti destepti".

Ioan Niculae sustine, insa, ca statul ar trebui sa aloce gazele ieftine dupa alt principiu. Mai exact - a declarat omul de afaceri pentru Romania TV - ar trebui sa primeasca acces la gazele ieftine, inainte de toate, cei care au cea mai mare putere de a le valorifica. Mai exact, cele 6 combinate chimice ale sale, care au capacitatea de a consuma mai mult gaz decat toti consumatorii casnici din Romania la un loc...

"Ordonanta este una dintre cele mai bune masuri economice pe care eu le-am vazut, ca om de afaceri, in ultimii 27-28 de ani. Daca aceasta ordonanta se va aplica corect, in sensul ca accesul la resursele de gaze ale Romaniei sa fie dat si in functie de gradul de valorificare a acestor resurse - care sunt ale poporului roman - Romania isi va reveni chiar peste (nivelul din 2011- n.r.) (...)

Mie imi e teama ca va fi tot o treaba romaneasca, sa nu cumva sa fie aplicata impotriva romanilor. Ma rog sa-mi dea si mie gaze sa pornesc macar doua combinate chimice. Nu cu conditii speciale, ba din contra, mi-au dat la cel mai mare pret, nu cu conditii speciale de plata - ba chiar cu plata in avans... Stau combinatele chimice pentru ca (producatorii de gaz, Romgaz si OMV Petrom, probabil - n.red) nu vor nici macar sa dea gaz, nu raspund la cererile de oferta la firmele romanesti", a declarat Ioan Niculae.

Cele 6 combinate ale lui Ioan Nicolae - primele indestulate cu gaz ieftin, daca s-ar aplica solutia propusa de omul de afaceri - au avut, de-a lungul timpului, mari probleme din cauza datoriilor enorme la Romgaz si Petrom. Asa se face ca unele au ajuns in faliment, iar altele au intrat in conservare.

Expert: Nu poti stabili din pix cine merita gazele ieftine

Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, inginerul Dumitru Chisalita, spune ca statul nu are cum sa stabileasca, pe cale administrativa, ce ramura a industriei merita mai mult gaz ieftin decat altele.

"Daca vorbim de vanzare in conditii optime, avem nevoie de bursa. De asta s-au facut eforturi, in ultimii ani, ca jumatate din cantitatea de gaze sa se vanda transparent, pe astfel de piete.

Dar in conditiile in care e obligat sa practice un pret plafonat, producatorul nu mai are de ce sa vanda pe bursa. Problema este ca, in conditiile in care cererea depaseste oferta - asa cum se intampla in cazul gazelelor romanesti - e clar ca marfa nu va ajunge pentru toti. Cineva va avea acces la ea, iar altcineva nu va avea acces.

Si nu vad nicio varianta optima de a stabili ca o industrie are prioritate in fata alteia, la obtinerea gaxelor ieftine. E mai importanta petrochimia decat industria painii? Cum stabilesti asta? Eu nu stiu nicio metoda care sa aiba logica prin care sa poti face asta", a declarat pentru Ziare.com Dumitru Chisalita.

In aceste conditii, piata de gaze se intoarce cu cel putin 6 ani in urma, revenind la momentul dinaintea listarii producatorilor de gaze la bursa. Iar asta inseamna un regres pentru economie si pierderi insemnate pentru multi intreprinzatori pe care le vor resimti, pana la urma, si romanii de rand in pret.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#plafonare pret gaze, #plafonare pret gaze Ioan Niculae, #plafonare gaze baieti destepti Dumitru Chisalita , #plafonare pret gaze