Guvernul vrea sa-i scuteasca de amenzi uriase pe operatorii telecom care si-au construit retelele ilegal. Valcov acuzase RCS&RDS de astfel de practici

Joi, 28 Martie 2019, ora 14:29
9306 citiri
Guvernul vrea sa-i scuteasca de amenzi uriase pe operatorii telecom care si-au construit retelele ilegal. Valcov acuzase RCS&RDS de astfel de practici
Foto: Arhiva Pixabay

Fara sa explice de ce, Cabinetul Dancila se pregateste sa-i scuteasca de amenzi uriase, pentru urmatoarea jumatate de an, pe operatorii de telecom care isi construiesc retele fara autorizatie.

La finele anului trecut, Guvernul a stabilit ca Inspectoratul de Stat in Constructii trebuie sa ii amendeze cu pana la 10% din cifra de afaceri pe operatorii de telecom care isi construiesc retelele in mod ilegal.

In acest sens, prin OUG 114/2018, Guvernul a adaugat in articolul 42 al Legii privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, alineatul 11:

"Furnizorii de retele de comunicatii electronice care incheie contracte de instalare, intretinere, inlocuire a retelelor de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura necesare sustinerii acestora sau efectueaza lucrari de acces pe proprietati, fara existenta dreptului de acces sau in lipsa autorizatiei de construire, se sanctioneaza cu amenda in cuantum de pana la 10% din cifra de afaceri, proportional cu numarul de utilizatori deserviti fara autorizatie, respectiv cu cate un procent la 100 de utilizatori".

In mod curios, dupa nici 3 luni de la momentul in care a introdus aceste sanctiuni impovaratoare pentru operatorii de telecom, Guvernul vrea sa le suspende, pana la toamna. Mai exact, potrivit unui document consultat de Profit.ro, in proiectul de modificare a OUG 114/2018, care urmeaza sa fie suspus aprobarii Executivului se arata ca:

"Aplicarea prevederilor art. 42 alin. (11) din Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, precum si pentru stabilirea unor masuri pentru reducerea costului instalarii retelelor de comunicatii electronice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 559 din 25 iulie 2016, cu completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 1 septembrie 2019".

In lipsa oricaror explicatii oficiale din partea Guvernului, e greu de inteles de ce au decis ministrii Cabinetului Dancila, peste noapte, ca operatorii de telecom care incalca legea si construiesc fara autorizatie n-ar mai trebui amendati. De ce la finele lunii decembrie a fost nevoie de adoptarea - in regim de maxima urgenta - a unor noi sanctiuni aspre, iar acum Romania se poata descurca foarte bine, vreme de jumatate de an, fara ca ele sa se aplice?

La fel de greu de inteles este si de ce durata perioadei de gratie - in care operatorii telecom nu vor fi amendati cu procent din cifra de afaceri - a fost stabilita la 6 luni. De ce n-ar fi mai eficienta o perioada de gratie de numai o luna sau una prelungita, care sa dureze un an sau chiar doi? Guvernul n-a oferit, pana la acest moment, nicio explicatie in acest sens.

Ceea ce stim, insa, cu siguranta, este ca, la jumatatea anului trecut, Darius Valcov - pe care multi politicieni il considera artizanul OUG 114/2018 - prezenta problema constructiei retelelor telecom fara avize ca pe una extrem de grava, care ar trebui rezolvata imediata.

La acel moment, Valcov sustinea ca printre operatorii care au construit masiv fara autorizatie se numara si RCS&RDS.

"RCS-RDS anul trecut - aceasta companie care nimeni nu stia cat valoreaza - s-a gandit hai sa iesim, desi aveau 153 de milioane de euro capital, atat aveau ei bunurile lor, sa iesim pe piata sa ne evaluam.

La cat s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adica de patru ori mai mult. Au iesit pe piata in conditiile in care cei care trebuiau sa cumpere stiau - aceasta companie are dosar penal, chiar atunci au iesit. Administratorii ei, in dosar penal. Intre 30 si 50% dintre retele nu au avize, adica s-au legat prin localitati, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din alta parte si s-au rezolvat lucrurile in sensul ca au trecut cu firul.

Fondul de pensii au zis hai sa cumparam actiuni la RDS. Cu cat? 4 miliarde. Patru valoreaza? Cu atat cumparam si noi. Ce s-a intamplat intr-un an? Sase din cele sapte fonduri - minim cinci - au actiuni la RDS, in conditiile in care intr-un an de zile actiunile au scazut cu 25%, adica azi compania nu mai valoreaza patru miliarde, valoreaza trei.

Intr-un an, trendul este sa se duca cu inca 25% in cap, in conditiile in care astazi compania are 1,2 miliarde de euro datorii", a declarat atunci Darius Valcov, citat de Mediafax.

Ramane sa vedem daca, intr-adevar, Guvernul le va da operatorilor din telecom o perioada de gratie si, mai ales, in interesul cui a luat o astfel de decizie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Ordonanta Teodorovici scutie amenzi telecom, #suspendare amenzi mari telecom, #Dancila suspenda amenzi mari RCS RDS , #taxa pe lacomie