Analist: Cu taxa pe lacomie, ne vom imprumuta mai greu si mai scump. Ne indreptam cu buna stiinta spre o noua recesiune

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 09:57
12449 citiri
Analist: Cu taxa pe lacomie, ne vom imprumuta mai greu si mai scump. Ne indreptam cu buna stiinta spre o noua recesiune
Foto: Arhiva Ziare.com

In loc sa-i ajute pe romani sa se imprumute in conditii mai avantajoase - asa cum a promis Cabinetul Dancila - taxa pe lacomie risca, de fapt, sa provoace tocmai efectul contrar, facandu-le oamenilor viata mai grea. In plus, acesta taxa ar putea impinge intreaga economie romaneasca catre recesiune.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, pe 21 decembrie Guvernul le-a impus bancilor, prin ordonanta de urgenta, o noua taxa pe care a numit-o "pe lacomie". Aceasta taxa se va aplica la valoarea activelor financiare de la finele fiecarui trimestru, in cazul in care media ROBOR depaseste 2%.

In textul ordonantei de urgenta exista informatii privind modul in care se va calcula aceasta taxa, dar pana si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat ca sunt inca multe aspecte care trebuie clarificate.

Ceea ce stim cu siguranta pana la acest moment este ca, ori de cate ori Guvernul prezinta informatii privitoare la taxa pe lacomie, cotatiile bancilor la Bursa de Valori Bucuresti se prabusesc. S-a intamplat prima oara pe 19 decembrie, imediat dupa ce Eugen Teodorovici a anuntat introducerea taxei.

Ulterior, tendinta s-a manifestat din nou pe 14 ianuarie, dupa ce Darius Valcov a venit cu lamuriri, declarand ca, in ciuda a ceea ce au inteles unii dintre bacheri, taxa se va calcula si se va incasa trimestrial.

Ce inseamna toate aceste lucruri, ce efecte va avea taxa pe lacomie asupra sectorului bancar si, mai ales, cum ii va influenta viata omului obisnuit a explicat pe larg pentru Ziare.com presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda.

Ne vom imprumuta mai greu si mai scump

Analistul economic spune ca, de fapt, informatiile prezentate de Darius Valcov cu privire la calculul taxei pe lacomie nu reprezinta o noutate.

"Inca de la bun inceput intelegerea mea a fost ca aceasta taxa se va calcula si aplica trimestrial. Iar acest lucru inseamna ca - daca o calculam in functie de ROBOR din trimestul IV din 2018 - ea ar urma sa fie de 1,2%. Ramane sa vedem cat va fi ROBOR in acest an.

Oricum, din estimarile mele, taxa pe activele bancilor va fi in jur de 1%.

Iar asta inseamna ca ea va confisca circa 70-80 la suta din profiturile bancilor", a apreciat Iancu Guda.

Intr-o astfel de situatie, bancile vor fi mult mai precaute. Cu alte cuvinte, vor impruma mai putini romani si in conditii mai rigide.

"E suficient sa privesti problema in contextul unui ciclu economic pentru a intelege care sunt problemele. In timpul recesiunii, sectorul bancar a inregistrat pierderi uriase, de circa 9 miliarde de euro. Aproximativ 4 miliarde de euro au fost acoperite de actionari (restul fiind recuperat prin diverse ajustari si mecanisme specifice industriei - n.red.).

Or, intr-un sector care inregistreaza asemenea pierderi pe timp de criza si care pana si in perioada de expansiune se trezeste cu profitul confiscat se stat, apar probleme. Actionarii nu vor mai fi de acord sa acopere pierderile, in timp de recesiune. Iar asta duce la volatilitate.

Cu alte cuvinte, pe timp de expansiune ne vom imprumuta mai greu si mai scump, iar pe timp de recesiune e posibil sa nu ne mai putem imprumuta deloc.

Probleme vor avea nu atat companiile mari - care au putere de negociere si se pot imprumuta atat din tara, cat si din strainatate - cat microintreprinderile (adica 95% dintre companiile active din tara) si persoanele fizice cu venituri sub medie. Aceste categorii sunt vulnerabile la cresterea costurilor de finantare, in conditiile in care gradul de indatorare este plafonat".

Iata cum apreciaza analistul economic consultat de Ziare.com ca ar urma sa se majoreze aceste costuri de finantare pentru un simplu cetatean cu credit la banca si pentru o microintreprindere.

"In primul rand, vor creste costurile de finantare ale bancilor macar cu valoarea acestei taxe. Deci macar cu 1%. La o prima vedere, nu pare o crestere mare. Cu toate astea, ea este importanta.

Sa luam exemplul unui credit ipotecar in valoare de 100.000 de euro, contractat pe 30 de ani. Daca ar plati cu un procent in plus pe an, titularul ar avea de restituit cu 30.000 de euro in plus.

Dar pe langa cresterea cauzata de taxa pe active, costurile se vor mai majora cu 1-1,5% din alte cauze (printre care nevoia de a investi creditele cu titluri executorii si alte efecte ale pachetului de legi adoptate in 2018 la initiativa senatorului Daniel Zamfir - n.red.) . Si aceste cresteri vor avea un efect important.

In 2018, spre exemplu, sectorul bancar a acordat companiilor credite noi la o dobanda anuala efectiva de aproapre 5%. Luam in calcul cele doua cresteri despre care am vorbit deja - cea de 1% (cauzata de taxa pe lacomie) si cea de 1,5% (produsa de cresterea riscului de creditare si de conditiile economice) - vedem ca, de fapt, compania ar putea fi nevoita sa plateasca dobanzi nu de 5%, ci de 7,5%.

Or, asta inseamna ca o firma care plateste dobanzi in cuantum de 100.000 de euro, sa spunem, ar putea fi nevoita sa plateasca 150.000 de euro. Nu e doar o majorare, e un soc", a declarat amalistul economic Iancu Guda.

Ne expunem cu buna stiinta riscului de a reintra in recesiune

Potrivit lui Iancu Guda, companiile vor deveni mai vulnerabile, daca nu se vor putea imprumuta in conditii avantajoase. Iar de aici pana la o noua criza nu mai e decat un pas.

"Atunci cand creditarea scade, companiile devin mai vulnerabile. Atunci creditarea e volatila - adica atunci cand nu te poti imprumuta pe timp de recesiune, cand ai nevoie sa reinvestesti si sa sustii consumul - economia are de suferit.

In acest context, dificultati pot intampina si companiile care reusesc sa se imprumute, din cauza ca ar putea fi nevoite sa disponibilizeze ca sa supravietuiasca noilor costuri de finantare. Iar asta inseamna o crestere a somajului, o scadere a consumului... Sunt efecte care vin in spirala.

Indiferent cine ce ar zice, cand finantarea se obtine mai greu, cresterea economica decelereaza. Iar dintr-o astfel de situatie pana la intrarea efectiva in criza nu ne-ar mai trebui decat un impuls extern, pe care avem toate sansele sa-l primim.

E suficient sa ne uitam la faptul ca Italia e supraindatorata si ca in Franta instabilitatea e la cote maxime. Urmeaza decizia privind Brexit-ul. Discursurile nationaliste prind din ce in ce mai mult din Ungaria si Polonia pana in America.

Practic, de nicaieri nu primim semnale pozitive. Iar in vremuri tulburi, investitorii nu isi aduc banii in tari emergente, cum ar fi Romania", ne-a mai spus Iancu Guda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Ordonanta Teodorovici taxa lacomie Iancu Guda, #efecte taxa lacomie Iancu Guda, #taxa lacomie criza financiara Romania , #taxa pe lacomie