Avertisment de la BNR: Impactul taxei pe lacomie asupra creditarii poate fi semnificativ

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 13:54
6648 citiri
Avertisment de la BNR: Impactul taxei pe lacomie asupra creditarii poate fi semnificativ
Foto: Arhiva Ziare.com

Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Dan Suciu, sustine ca impactul "taxei pe lacomie" asupra creditarii poate fi semnificativ, in cazul in care se va aproba in formula propusa.

"Nu avem inca un impact al acestor masuri (taxa pe lacomie sau taxa pe activele bancare ale bancilor si IFN-urilor - n.red.) pentru ca BNR a aflat de aceste propuneri abia cand au fost anuntate oficial.

Impactul asupra creditarii poate fi insa semnificativ, in cazul in care (masurile - n.red.) se vor aproba in formula propusa - mai ales ca se asociaza cu legislatia recent adoptata in Parlament - si este nevoie de cercetare atenta. De altfel, bancile deja spun ca va avea impact asupra creditarii, iar intermedierea financiara este deja redusa", a declarat, vineri, Dan Suciu.

Sectorul bancar din Romania are cel mai scazut grad de intermediere financiara din Uniunea Europeana (UE), raportul activelor bancare in PIB fiind de 52,2% in iunie 2018, nivel care este "semnificativ inferior nivelului median observat in cadrul UE (208 la suta) ", se remarca in "Raportul asupra stabilitatii financiare", editia decembrie 2018, nr. 16, realizat de BNR.

In plus, Banca Centrala Europeana (BCE) considera, ca, la finele lunii iunie, ponderea activelor sectorului bancar in PIB era de 49,25% in Romania, de 88,53% in Polonia, de 92,61% in Ungaria, de 98,6% in Bulgaria, de 124,3% in Croatia, de 134,59% in Cehia, de 242,9% media UE si de 269,56% media zonei euro.

"Dar BNR nu este de acord nicicum cu afirmatiile dl senator Zamfir si, mai nou, ale dl consilier Valcov, care sustin pentru a argumenta aceasta decizie ca BNR ar fi acuzat direct opt banci ca submineaza economia nationala", a mai spus Dan Suciu.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2019 ar putea sa se instituie "o taxa pe lacomie" aplicabila institutiilor financiar-bancare (banci, IFN-uri, institutii de plata), in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste pragul de referinta 1,5 %, potrivit unui proiect de OUG publicat, spre consultare publica, marti seara, pe site-ul Ministerului Finantelor.

Proiectul de act normativ include alte 60 de modificari fiscal-bugetare, fiind denumit a doua Revolutie fiscala si fiind amplu contestat de mediu de business.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#BNR taxa lacomie Teodorovici, #taxa lacomie Teodorovici , #taxa pe lacomie