Marile banci isi regandesc planurile de investitii din cauza "taxei pe lacomie". Mii de firme risca sa ramana fara bani

Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 15:59
13293 citiri
Marile banci isi regandesc planurile de investitii din cauza "taxei pe lacomie". Mii de firme risca sa ramana fara bani
Foto: Arhiva Ziare.com

Unele dintre cele mai mari banci din Romania anunta ca isi regandesc planurile de afaceri si, din pacate, nu vor mai putea incuraja creditarea, la inceput de 2019 din cauza taxei pe lacomie impusa de Guvern.

In aceste conditii - sunt de acord reprezentatii Bancii Transilvania, ai Bancii Comerciale Romane, ai CEC Bank si ai Alpha Bank - riscam sa asistam, in curand, la o scadere a investitiilor in economia romaneasca.

Directori si sefi de consilii de administratie din cele patru banci au vorbit, vineri, la o conferinta organizara de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB), despre efectele dezastruoase pe care taxa pe lacomie, impusa de Cabinetul Dancila prin OUG 114/2018, le va avea asupra economiei romaneasti.

Sergiu Manea, directorul BCR, a declarat ca banca ia in calcul sa isi amane planurile de investitii, ca urmare a introducerii noii taxe.

"Noi acum, banca mea (BCR - n.red.), am inceput sa ne uitam ce putem rationaliza din punct de vedere cheltuieli. Avem sub revizuire toate planurile de investitii pe care le aveam pana acum. Nu discut si nu voi discuta niciodata despre clienti. Clientii sunt principala noastra preocupare", a afirmat Sergiu Manea.

CEO-ul BCR a precizat ca s-a luat aceasta decizie, deoarece banca trebuie sa creeze "un model economic viabil".

"Inseamna automat un efect in lant. Poate ca unele dintre investitiile pe care le doream sa le facem sa le punem in asteptare. Inseamna mai putine ordine catre economie. La nivelul nostru mititel", a detaliat Manea.

Amanarea acestor investitii duce la scaderea increderii in economie, iar lipsa increderii "duce la mai putini oameni care iau credite", a punctat reprezentanul BCR. La randul ei, descurajarea creditarii va afecta negativ investitiile.

"In conditiile in care exista cheltuielile la un anumit nivel, putem trage concluzia ca unii jucatori economici, in primul si in primul rand, vor incerca sa isi reduca cheltuielile interne. Asta inseamna, automat, mai putine investitii", a explicat Manea.

Banca Transilvania: Nu mai putem incuraja creditarea

La randul sau, Omer Tetik, directorul Bancii Transilvania (BT), a sustinut ca, din cauza noii taxe pe activele financiare, institutia pe care o conduce nu mai poate incuraja creditarea, de la inceputul acestui an.

"Daca vorbim pe fiecare zi (de la inceputul acestui an - n.red.), vorbim de o bucata din PIB. Nu suntem in stare sa incurajam creditarea. Vorbesc despre Banca Transilvania acum. Dupa cativa ani foarte buni, de cresteri, de achizitii, nu am putut sa ne bucuram unde am ajuns", a afirmat Omer Tetik.

Directorul BT nu i se pare normal ca - desi OUG 114/2018 a fost adoptata la finele anului trecut - nici pana astazi sectorul bancar nu stie cum se va aplica taxa pe active.

"Ordonanta a fost publicata la finalul anului 2018, suntem la 18 ianuarie 2019 si nu avem idee", a adaugat Tetik.

CEC Bank: Incercam sa ne reducem cheltuielile

Radu Ghetea, presedintele consiliului de administratie al CEC Bank, a declarat ca institutia cauta acum cele mai bune solutii pentru a-si reduce cheltuielile.

"Banca noastra este o banca de drept privat cu capital de stat. Aceasta este definitia corecta. In acest context (referitor la taxa pe activele financiare ale bancilor - n.red.), nu avem alte preocupari, avantaje sau dezavantaje fata de ceea ce au toate bancile din sistemul bancar. Bineinteles ca suntem si noi preocupati sa gasim solutii. Asa cum este ordonanta isi produce efectele.

Deci trebuie sa gasim acele solutii prin care sa reducem cheltuielile, sa reducem investitiile. Noi avem si o particularitate - avem capital de stat. Vom vedea cum va gestiona actionarul situatia creata", a afirmat Radu Gratian Ghetea.

Interesant este ca parte dintre membrii consiliului de administratie ai CEC Bank vin din Ministerul de Finante, adica locul din care a plecat initiativa impunerii taxei pe lacomie.

Alpha Bank: Am fost chemati sa discutam despre taxa cu doua ore inainte sa se adopte

Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ca bancile sunt deschise sa se intalneasca cu reprezentantii autoritatilor si sa discute, nu doar prin intermediul scrisorilor.

"Venim cu cea mai buna credinta sa stam la masa sa discutam. Dar haideti sa discuta, odata, pentru ca genul acesta de comunicare prin ne intalnim seara si in aceeasi zi dam ordonanta. Am fost chemati ca sa discutam despre efectele ordonantei cu doua ore inainte sa emita ordonanta, nici macar nu mai era timpul tehnic, ca sa mai ajustezi ceva in ordonanta, adica sa o mai tiparesti o data - avea nu stiu cate pagini.

Trebuie cumva sa intram intr-un mecanism al unor norme. Noi suntem dispusi sa ne ajustam obiectivele si interesele, dar nu mai trebuie sa presupunem de fiecare data. Orice presupunere din partea noastra ca sunem oameni responsabili, este o presupunere mare cu risc, ceea ce inseamna decizii cu privire la investitii, vizavi de crestere. Predictibilitatea ne ajuta si pe noi, ajuta si economia, pentru ca, pana la urma, noi suntem doar intermediari", a explicat Sergiu Oprescu.

Si alte banci din Romania au raportat probleme cauzate de taxa pe lacomie. Spre exemplu, investitorii austrieci care detin Raiffeisen au inteles ca prin impunerea acestei taxe, Cabinetul Dancila le transmite ca nu sunt doriti pe piata din Romania si ca ar trebui sa se retraga.

De ce spune Guvernul ca a pus taxa pe lacomie si cum risca aceasta sa ne impinga in pragul unei recesiuni

De ce s-a impus, totusi, aceasta taxa? Mai multi oameni politici au declarat, in decembrie 2018, ca e absolut firesc ca Guvernul sa le impuna bancilor birul "pe lacomie", in conditiile in care acestea fac profituri uriase imprumutandu-i pe romani la costuri impovaratoare si apeland la "jocul pe ROBOR pe care il stabilesc intre dumnealor".

Sustinand ca se bazeaza pe acest rationament, Cabinetul Dancila a stabilit - prin ordonanta de urgenta, pe 21 decembrie - ca bancile vor plati o taxa pe active, in cazul in care nivelul ROBOR depaseste nivelul de referinta de 2%.

In plus, cu cat nivelul ROBOR va creste, cu atat se va majora si taxa pe active petru banci.

Din pacate, premisele impunerii acestei taxe sunt gresite. Chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca taxa pe lacomie e "o trasnaie".

In plus - asa cum au explicat analisti economici pentru Ziare.com - acest nou bir risca sa faca foarte mult rau economiei romanesti, ingreunand creditarea atat pentru oamenii simpli cat si pentru firme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#BCR planuri investitii revizuire , #taxa pe lacomie