Orange, Telekom si Vodafone cer Guvernului sa renunte la Ordonanta Teodorovici: E in detrimentul tuturor romanilor

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 12:53
5143 citiri
Orange, Telekom si Vodafone cer Guvernului sa renunte la Ordonanta Teodorovici: E in detrimentul tuturor romanilor
Foto: Arhiva Pixabay

Prin aplicarea prevederilor OUG 114/2018, Guvernul risca sa "epuizeze resursele financiare ale sectorului de comunicatii mobile" si sa descurajeze implementarea tehnologiei 5G in tara noastra, atrage atentia Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) . Or, la acest moment, orice incetinire a progresului tehnologic in domeniul comunicatiilor i-ar pagubi atat pe intreprinzatori, cat si pe romanii de rand.

Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) - din care fac parte Orange, Telekom si Vodafone Romania - avertizeaza ca taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din bransa, pe care Guvernul a stabilit-o prin Ordonanta 114/2018, risca sa descurajeze evolutia tehnologiei si sa incalce legislatia europeana in domeniu.

Mai exact, prin intermediul unui comunicat de presa remis redactiei Ziare.com, AOMR "lanseaza un ferm avertisment asupra efectelor pe care le-ar putea avea Ordonanta de Urgenta 114/2018 asupra unuia dintre cele mai performante sectoare ale economiei romanesti: comunicatiile electronice. Mai precis, OUG 114/2018 impune un set de noi taxe si impozite asupra sectorului de comunicatii, care risca sa dezechilibreze un domeniu care a oferit pana acum servicii de foarte buna calitate la preturi foarte mici, raportate la piata Uniunii Europene.

Membrii AOMR au solicitat Guvernului Romaniei si celorlalte institutii initiatoare masuri de corectie a documentului, absolut necesare pentru evitarea destabilizarii industriei. In plus, am semnalat autoritatilor mai multe prevederi care incalca normative la nivel european sau care intra in conflict cu prevederi ale legislatiei nationale".

Asociatia marilor jucatori de pe piata comunicatiilor arata ca "taxa anuala de 3% din cifra de afaceri reprezinta aproximativ 100 de milioane euro - pe care Guvernul Romaniei intentioneaza sa le colecteze de la operatori si care astfel nu vor mai fi investite in dezvoltarea de retele si noi servicii de telecomunicatii din Romania.

Acest lucru se petrece chiar in anul in care operatorii mobili trebuie sa suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvente 5G si sa declanseze investitii de anvergura in retelele 5G. In acelasi timp, preturile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin aceasta Ordonanta la un nivel exagerat de mare, in contradictie cu prevederile Directivei 2002/20/CE si cu mult mai ridicat decat in celelalte state europene.

Conform Strategiei Nationale 5G, statul roman ar trebui sa intre intr-un parteneriat cu sectorul privat care sa faciliteze extinderea retelelor de telecomunicatii fixe si mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes. Constatam insa ca OUG 114/2018 contine prevederi fara precedent la nivel european, care instaureaza un regim de sanctiuni atat excesive cat si discriminatorii pentru companiile telecom fata de companiile din alte industrii, descurajand astfel extinderea si modernizarea retelelor de comunicatii.

In concluzie, masurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicatii mobile, in detrimentul investitiilor necesare pentru dezvoltarea retelelor".

Solutia pentru depasirea tuturor acestor provocari este simpla:

"Avand in vedere toate motivele mentionate mai sus solicitam Executivului sa anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicatiile electronice", se mai arata in comunicatul AOMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#firme telecomunicatii cer renuntare Ordonanta Teodorovici, #Ordonanta Teodorovici 5G, #Ordonanta Teodorovici intarzie Ordonanta 5G , #telecom