Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

CIA a ratat numeroase ocazii de a-l prinde pe bin Laden inainte de 2001

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:28
1260 citiri
CIA a ratat numeroase ocazii de a-l prinde pe bin Laden inainte de 2001
Foto: Arhiva

Pe 20 decembrie 1998, un raport intern al CIA mentiona o ocazie ratata de a-l "lovi" pe Osama bin Laden, in timp ce vizita o moschee de langa Kandahar. Nu a fost singura oportunitate pierduta, dupa cum reiese dintr-un set de 100 de documente ale CIA date publicitatii in aceasta saptamana.

"Am spus sa-l lovim in seara asta, s-ar putea sa nu mai avem o alta ocazie. S-ar putea sa ajungem sa regretam decizia de a-l lasa in pace", a transmis agentul CIA Gary Schoen pe 20 decembrie 1998. "Este a treia oara cand tu si ofiterii tai sesizati aceasta oportunitate guvernului si de fiecare data ei s-au opus... Ieri au petrecut o gramada de timp ingrijorandu-se ca vreo schija ratacita ar putea lovi moscheea Habash si i-ar putea ofensa pe musulmani", au raspuns superiorii lui Schoen.

Intr-un alt raport intern, din mai 1999, se afirma ca "in ultimele patru luni, CIA a trebuit sa se descurce singura... inainte de atentatele lui Osama bin Laden asupra ambasadelor noastre din Kenya si Tanzania, armata credea ca Osama nu reprezinta o problema". "Avand de trei ori in 36 de ore sansa de a-l prinde pe Osama si ratand de fiecare data ma cam enerveaza", mai scria agentul CIA, citat de CNN.

Documentele, date publicitatii de Arhiva Nationala de Securitate, au fost editate masiv, insa apar limpede balbaielile si bajbaielile comunitatii de informatii americane in gestionarea cazului lui Osama bin Laden.

Incepand cu 1999, centrul antiterorism al CIA a construit o imensa baza de date despre Al Qaeda, din care rezulta si un mare respect fata de modul meticulos in care organizatia planuia atentatele. De exemplu, un alt document arata ca Al Qaeda a planuit timp de cinci ani atacul asupra ambasadei SUA de la Nairobi.

Rapoartele declasificate mai arata ca lupta cu Al Qaeda a fost afectata de schimbarile de guvern, de lipsa fondurilor, de colaborarea defectuoasa cu celalte agentii, cum ar fi FBI, sau cu armata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Osama bin Laden CIA , #al Qaida