Le Monde: Bin Laden, tinta numarul unu a SUA si dupa 7 ani

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 08:04
2130 citiri
Le Monde: Bin Laden, tinta numarul unu a SUA si dupa 7 ani

Potrivit The Washington Post, George Bush ar fi dat ordin ca Osama Bin Laden sa fie capturat inainte ca el sa paraseasca, in ianuarie 2009, Casa Alba.

The New York Times indica si faptul ca Bush si-ar fi dat in secret consimtamantul ca operatiunea sa fie condusa de catre armata americana pentru operatiuni militare terestre, in Pakistan.

Alegerile prezidentiale americane nu schimba insa cu nimic afacerea, scrie Le Monde: urmarirea lui Ben Laden se va continua fara intrerupere, fie ca el va fi capturat de catre presedintele George W. Bush sau de succesorul lui, spune Casa Alba.

Declaratia intervine intr-un moment cand New York Times, citand inalti responsabili americani, indica faptul ca George W. Bush ar fi supervizat conducerea de catre armata americana a unor operatiuni militare terestre in Pakistan, fara acordul prealabil al Islamabad.

Potrivit acelor responsabili, Statele Unite vor preveni Pakistanul despre desfasurarea unor operatiuni pe teritoriul lui, fara insa a-i cere permisiunea.

Cotidianul estimeaza ca acordul dat de catre presedintele Bush pentru aceste operatiuni speciale pe teritoriul unuia dintre aliatii sai cheie ''in razboiul impotriva terorismului'' marcheaza o cotitura.

Administratia Bush are de multa vreme discutii cu Islamabadul asupra modului de-a combate Al-Qaida si combatantii talibani, dar mai cu seama in zonele tribale pakistaneze unde insurgentii si-au instalat baze izolate.

Ordine americane, aprobate la cel mai inalt nivel al ierarhiei, tradeaza o lipsa de incredere fata de armata si serviciile de informatii pakistaneze.

New York Times asigura ca, de mai multe luni, responsabilii americani dezbat necesitatea autorizarii unor astfel de incursiuni in Pakistan, dupa avertizarile serviciilor americane de informatii despre consolidarea Al-Qaida si a altor grupari, in nord-vestul Pakistanului.

Le Figaro: Impinsa in defensiva in Irak, Al-Qaida renaste in Afganistan

''Majoritatea'' insurgentilor care au intins o ambuscada, pe 18 august, soldatilor francezi, in valea Uzbeen nu erau afgani'', afirma recent Claude Gueant, secretar general la Elysee. De unde veneau ei? Din Pakistanul vecin, in primul rand, scrie Le Figaro.

Si din Irak, unde combatantii islamisti arabi au intretinut indelung focarul luptei impotriva trupelor americane.

Specialistii recunosc, cu totii: in spatele insurectiei pastune care voia sa izgoneasca din Afganistan trupele ''de ocupatie'' straine se profileaza influenta Al-Qaida si a lui Ben Laden.

Talibanii, izgoniti din Kabul, in 2001, revin ulterior in Afganistan, unde luna de luna, influenta lor se mareste.

In cativa ani numai, scrie Le Figaro, talibanii si complicii lor straini din Al-Qaida, libieni, marocani, yemeniti, egipteni... isi reconstruiesc, in Pakistan, un nou sanctuar.

Aceasta tara nucleara, instabila, si al carui stat central n-a reusit niciodata sa-si impuna autoritatea asupra zonelor sale tribale, devine principal loc de trecere al jihadistilor din lumea intreaga, care sunt antrenati aici, in tabere militare.

Transformate intr-un soi de ''mini-Afganistan", unde sunt aplicate normele talibane, zonele tribale pakistaneze sunt noul centru de gravitatie al terorismului international, noul cartier general Al-Qaida, unde se pregatesc operatiunile impotriva americanilor si occidentalilor''.

Este concluzia lui Rohan Gunaratna, unul dintre cei mai mari specialisti in Al-Qaida, expert la un centru din Singapore consacrat terorismului international, citat de publicatia franceza.

Reconstituirea jihadului international in Pakistan, infinita rezerva de combatanti entuziasti la ideea de a se bate impotriva fortelor straine din Afganistan si sa moara, merge in paralel cu esecul Al-Qaida din Irak.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#7 ani, #atentate, #bin Laden, #tinta, #Afganistan, #Al Qaida, #renastere , #al Qaida