Scandal intre cele trei vaduve ale lui bin Laden - Cine l-a tradat?

Luni, 23 Mai 2011, ora 12:30
4758 citiri
Scandal intre cele trei vaduve ale lui bin Laden - Cine l-a tradat?
Foto: Lod Angeles Times

Cele trei vaduve ale lui Osama bin Laden, aflate in custodia autoritatilor pakistaneze, au ajuns sa se certe intre ele.

Cele doua saudite, mai in varsta, dau vina pe a treia, tanara yemenita care a fost langa liderul al Qaida atunci cand a murit, acuzand-o ca l-ar fi tradat, dezvaluind americanilor locul in care se ascunde.

"Este un cerc vicios. Vaduvele batrane cred ca tanara yemenita si-a tradat sotul sau a fost urmarita in timp ce se ducea la el", a dezvaluit un oficial pakistanez care a participat la interogarea celor trei femei, relateaza The Times.

Osama bin Laden traia cu toate cele trei femei, atunci cand a fost ucis in urma cu trei saptamani, intr-un complex de cladiri din Abbottabad, langa Islamabad. Desi complexul in care locuia liderul terorist era destul de mare, sotiile lui Osama locuiau in aceeasi casa.

Cele doua saudite dormeau la etajul al doilea, in timp ce tanara yemenita dormea la ultimul etaj. Din cand in cand, bin Laden le vizita. Oficialii pakistanezi care le interogheaza acum pe cele trei femei susin ca ceea ce se intampla in acea casa semana cu varianta islamica a serialului "Neveste disperate".

"Este foarte clar ca cele doua femei mai in varsta nu o placeau pe a treia", mai afirma sursa pakistaneza. Cele trei vaduve se cearta pana si pe incercarea de a-l apara pe fostul lider al al Qaida.

Cum trimitea bin Laden e-mailuri fara sa aiba Internet

Initial, s-a spus ca tanara yemenita a incercat sa-l salveze, incasand chiar un glont pentru el. Saptamana trecuta, insa, oficiali americani au dezvaluit ca, atunci cand soldatii SEALS care l-au ucis pe bin Laden au ajuns la ultimul etaj al cladirii, au dat peste doua femei care se asezasera in fata lui. Soldatii le-au dat la o parte, temandu-se ca ar purta veste cu bomba.

Povestea celor trei neveste

Sauditele s-au casatorit cu Osama in 1980. La 62 de ani, Khaira Husain Sabir era mai mare cu opt ani decat liderul terorist si a fost profesoara. Siham Abdulla bin Husain, in varsta de 54 de ani, cunoscuta ca Umm Khalid, are un doctorat in jurisprudenta islamica.

Ultima sotie a lui bin Laden, Amal al-Sadah, tanara yemenita care este "marul discordiei" intre vaduve, s-a casatorit cu liderul terorist cu un an inainte de atacurile din 2001. Ea avea 18 ani, iar el, 43.

Unul din membrii retelei al-Quaeda din Yemen, Sheikh Rashed Mohammed Saeed Ismail, a aranjat casatoria.

Ismail era profesorul tinerei, despre care spunea: "Chiar la o varsta frageda, era destul de religioasa si de pioasa si credea in aceleasi lucuri ca si bin Laden", citat de Yemen Post, in 2008.

Cand bin Laden s-a stabilit cu intreaga familie in Afganistan, in 1996, el si-a invatat sotiile sa traga cu arma. In plus, isi antrena si copiii sa-i calce pe urme. Avea aproximativ 11 fii, iar numarul fiicelor este necunoscut, potrivit CNN.

Zvonuri de tradare

Fox News reia ipoteza potrivit careia bin Laden a fost tradat de cineva din interiorul casei in care traia. Potrivit informatiilor publicate recent, in casa din Abbottabad, la momentul atacului, traiau cele trei sotii ale sale, un numar necunoscut de copii si nepoti ai liderului suprem si numai doi barbati.

"Din experienta mea ca ofiter de informatii, cred ca cineva din interior l-a tradat. Daca americanii nu aveau informatii certe, era imposibil sa se duca direct in camera in care se ascundea bin Laden", spune Rahman Malik, fost sef al serviciilor secrete pakistaneze.

In plus, The Daily Mail dezvaluie ca ultimele informatii legate de modul in care americanii au ajuns la bin Laden au fost descoperite in urma analizarii "Ghidului capturarii lui Osama bin Laden", pierdut de un soldat american in timpul atacului.

In document se arata ca bin Laden avea doi fii gemeni cu Amal, care locuiau in ascunzatoare si sunt descrise chiar si hainele pe care bin Laden obisnuia sa le poarte: o haina lunga si larga, de culoare deschisa si o vesta neagra sau maro.

In ghid este publicata si o fotografie a unuia dintre fiii lui bin Landen, Hamza, despre care se presupunea ca s-ar afla alaturi de el, dar nu a fost capturat, in timpul atacului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#neveste bin laden, #bin laden tradat, #bin laden ucis, #vaduve bin laden , #al Qaida