Scrisori ale lui Osama bin Laden, declasificate - a fost implicat pana in ultima clipa in afacerile al Qaida

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 09:10
8944 citiri
Scrisori ale lui Osama bin Laden, declasificate - a fost implicat pana in ultima clipa in afacerile al Qaida
Foto: Arhiva Hepta.ro

Mai multe scrisori ale teroristului Osama bin Laden au fost declasificate si dezvaluie ca acesta a fost implicat pana in ultima clipa in afacerile gruparii al Qaida si ca trimitea memorii si mesaje video cu ordine detaliate si explicite locotenentilor sai.

In pofida felului in care a fost prezentat de serviciile americane de securitate, care il socoteau izolat si rupt de grupare, "bin Laden era implicat profund in operatiunile zilnice ale al Qaida, dar parea oarecum detasat", a explicat un membru al serviciilor de informatii, cunoscator al continutului scrisorilor, pentru ABC.

Inregistrari audio cu Osama bin Laden: Nu America era cel mai mare dusman al teroristilor

Liderul al Qaeda, pe capul caruia se pusese o recompensa de 27 de milioane de dolari, a reusit sa puna la punct o retea de curieri care transportau cip-uri de telefon mobil, usoare si facil de ascuns, pentru a comunica din ascunzatoarea sa din Pakistan cu rudele din Iran, presa internationala si locotenentii sai din Somalia, Afganistan, Africa de Nord, Irak si alte locuri.

Bin Laden insusi a explicat cum functioneaza reteaua, in scrisori din 2011, adresate uneia dintre sotiile sale, careia ii solicita sfatul cu privire la felul in care poate exploata presa la cea de-a zecea aniversare a atacurilor de la 11 septembrie impotriva Americii.

"Ii voi cere fratelui care se afla cu tine sa iti cumpere un computer si accesorii. Iti trimit tot ce am in computer in ceea ce priveste declaratiile si ideile. Sper sa le citesti si sa imi spui opiniile tale. Ii voi cere fratelui sa iti cumpere carduri SIM pe care le poti folosi ca sa comunici cu mine. Ce imi scrii si imi comunici in ceea ce privetse ideile, voi include in declaratii", scrie bin Laden, care subliniaza: "Bineinteles ca stii cat de importante sunt si cum trebuie sa exploatam atacurile in presa drept incununarea victoriilor musulmanilor".

Osama se interesa deseori de copiii sai si ce invatau la scoala, dadea sfaturi cu privire la evitarea supravegherii electronice, se temea ca sotia sa e inconjurata, fara stie, de microfoane, si facea aranjamentele necesare ca rudele sale sa se mute discret in alte tari. Din scrisori reiese ca sotia sa Khairiah reusea sa ii trimita raspunsuri la mesaje.

Scrisorile proaspat declasificate includ instructiuni pentru un lider al-Shabab din Somalia sa atace tinte franceze daca tintele americane nu sunt disponibile si sa execute ostatici francezi inainte de alegerile prezidentiale, pentru a afecta rezultatul acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Osama bin Laden scrisori declasificate, #Osama scrisori retea al Qaida , #al Qaida