De la Osama la Hussein Obama

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 19:26
2559 citiri
De la Osama la Hussein Obama

Lumea evolueaza in continuu dar cea mai mare schimbare pentru americani este venirea lui Barack Hussein Obama la Casa Alba. O schimbare care nu se reduce doar la culoarea pielii.

Visul american a devenit realitate cand Barack Hussein Obama a devenit cel de al 44-lea presedinte al Statelor Unite, la jumatate de secol dupa ce oamenii de culoare erau arestati daca se uitau pe strada la o femeie alba, un cetatean american de culoare a ajuns la Casa Alba.

De la Osama la Obama sunt insa doar 7 ani. Dupa atata timp, americanii nu par a mai fi atat de interesati sau de speriati de terorism.

Imediat dupa 9/11, multi americani credeau ca America va castiga lupta cu terorismul, credeau ca nu exista forta mai mare decat a lor. Nu s-a intamplat deloc asa. Au trecut de socul Osama pe care l-a adus 11 septembrie 2001 si si-au vazut de viata, iar gruparile teroriste si-au continuat planurile.

La 45 de ani dupa Martin Luther King, alegerea lui Obama in functia cea mai inalta din statul american va avea un impact imens si asupra celorlalte state. Spre exemplu, cum poate o natiune care e condusa de un presedinte al carui tata este musulman sa mai fie intruchiparea Raului pentru teroristi?

Venirea lui Barack Obama ar putea reprezenta un moment de respiro pentru gruparile islamiste din Orientul Mijlociu, dupa atitudinea dura a lui George W. Bush, desi putini se asteapta la o schimbare radicala a politicii americane fata de statele arabe.

E foarte probabil ca aceste grupari sa vada cu ochi buni faptul ca Obama l-a invins pe McCain. Pozitia lui fata de lumea arabo-musulmana este mai prietenoasa.

Poate ca islamistii vor fi mai putin ostili fata de un prsedinte pe care il cheama Barack Hussein Obama. Astfel, "nu vor putea cataloga automat noul presedinte drept un colonist alb sau un cruciat", asa cum au facut cu Bush, liderul "razboiului impotriva terorismului".

Si poate ca retorica unor grupuri islamiste radicale, precum Al-Qaida, ar putea avea un efect mai mic odata cu venirea unui presedinte perceput ca fiind mai moderat decat George W. Bush.

De fapt, chiar daca Obama a facut din schimbarea politicii externe americane laitmotivul campaniei sale electorale, nimeni nu se asteapta ca el sa schimbe radical marile linii politice adoptate de predecesorii in legatura cu Orientul Mijlociu.

Totusi, expertii se asteapta ca Obama sa aiba o abordare flexibila in privinta dosarelor delicate, cum ar fi cel nuclear iranian sau relatiile cu Siria, ceea ce il va plasa intr-o pozitie mai buna decat Bush.

Miscarile islamiste vad in sosirea lui Obama un moment de respiro dupa interventionismul militar al administratiei Bush in regiune. Totusi, nici Hamas si nici Hezbollah nu isi vor face iluzii gandindu-se ca Statele Unite sunt un purtator al mesajului de pace.

Hezbollah a anuntat ca nu mizeaza pe Obama, deoarece schimbarea in Statele Unite era oricum "inevitabila" dupa esecul administratiei Bush.

Cum va face Barack Obama fata tuturor presiunilor din Orientul Mijlociu ramane de vazut, cert e ca va avea de infruntat si o criza financiara pe langa rezolvarea multor conflicte deschise de administratia Bush.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Barack Hussein Obama, #Osama bin Laden, #terosrism, #islamisti , #stiri Osama bin Laden