Posibilitatea unor atentate ramane, chiar daca bin Laden a fost ucis - TV Ziare.com

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 17:29
1725 citiri
Posibilitatea unor atentate ramane, chiar daca bin Laden a fost ucis - TV Ziare.com
Foto:Ziare.com

Conferentiarul universitar Marius Lazar, expert in problemele Orientului Mijlociu si lumii musulmane, s-a aratat de parere, intr-o emisiune TV Ziare.com, ca moartea liderului terorist Osama bin Laden nu indeparteaza pericolul producerii unor atentate, iar islamismul radical va supravietui fara probleme.

"Exista posibilitatea unor atentate teroriste, nu se schimba nimic prin moartea lui bin Laden. Istoria islamismului radical e inca prezenta", a spus Lazar, la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Marius Lazar.

"Lumea araba are capacitatea de a construi noi mituri. Succesorul imediat este Ayman al Zawahiri, dar exista noile generatii, aparute dupa 2001, noi campuri de lupta, ca Somalia, Algeria. Pozitia e cu siguranta ravnita de catre multi. Al Qaida e un conglomerat bazat pe principiul retelei. Nu e atat de important faptul ca bin Laden a murit, cine i se substituie, important e faptul ca aceste lucruri delocalizate pot in continuare linistite sa duca strategiile pe care si le doresc", a mai spus conferentiarul de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj.

Totodata, Marius Lazar crede ca revolutiile din lumea araba au confiscat mitul mobilizator pe care il avea bin Laden in randurile populatiei musulmane, care acum are si alternativa unui model democratic.

"In ultimii 5-6 ani, mitul bin Laden s-a cam invechit. Nu mai e un personaj atat de vizibil in lumea araba, pentru ca sunt alte elemente care confisca mass-media, revolutiile din lumea araba. Mitul mobilizator al lui bin Laden, ca decaderea lumii arabe se datoreaza conducatorilor arabi corupti, tema a devenit obsoleta, pentru ca popoarele au inceput sa deturneze liderii autoritari".

"Da, revolutiiile arabe mineaza al Qaida. Sunt duse nu in numele islamismului, ci in numele unor concepte moderne si oarecum clasice, ale democratiei, ale unei vieti politice reale".

Un nou bin Laden poate sa apara oricand

Marius Lazar a explicat faptul ca structurile lumii musulmane pot produce oricand un nou bin Laden, care sa proiecteze asupra lui sperantele unei parti a populatiei islamice.

"Un nou bin Laden poate sa apara oricand. Sunt foarte multi candidati. In ultimii ani, cel mai popular personaj, paradoxal, in randul strazii arabe, era Nasrallah, liderul Hezbollah, care e siit. E un paradox, dar succesele, mai ales impotriva Israelului, au construit o aura".

"Strada araba" si popoarele musulmane au nevoie de personaje carismatice care sa le dea speranta de transformare si de bine. Bin Laden, dinr-un sir lung de personaje charismatice care au strans sperantele lumii islamice. Exista in mentalitate colectiva islamica predispozitie in a-si proiecta asteptarile spre personaje salvatoare. Bin Laden nu era important in sine, ci in masura in care se proiectau asupra lui aceste asteptari", a mai spus Lazar pentru TV Ziare.com.

Cu toate astea, moartea lui bin Laden poate fi considerata un succes al Americii, mai ales in planul imaginii, lovind in aura de invincibilitate a gruparii teroriste.

"Obama a avut succes. A dus la capat acest pisc al strategiei americane, deziderat aproape mitic al serviciilor de securitate din intreaga lume (...) El ramasese un fel de mit, de personaj mitologic si prezenta lui reala, concreta in planul mediatic s-a restrans foarte mult in ultimii ani. Moartea sa, lovitura clara adusa imaginii si influentei al Qaida, de grupare imbatabila si lui bin Laden de personalitate care rade in nas americanilor".

Cum de s-a ascuns bin Laden

Complicitatea serviciilor de informatii a Pakistanului e considerata de Marius Lazar principalul motiv pentru care Osama bin Laden a reusit sa se ascunda timp de aproape 10 ani de la producerea atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, in conditiile in care era cel mai cautat om din lume.

"Bin Laden, sustinut de serviciile secrete pakistaneze. Daca au vrut sa-l camufleze in aceasta perioada, au reusit. Exista un limbaj duplicitar al Pakistanului la campania antiterorista. E posibil ca el sa fi ramas in Pakistan vreme de 10 ani.

"Relatiile SUA-Pakistan nu doar ca vor fi afectate, ci sunt afectate, exista doar un mariaj de interes care dureaza de multi ani. In operatiunea de ucidere a lui bin Laden, au actionat fara stirea serviciilor de securitate ale Pakistantului, ISI. (...)Sefii ISI au fost protectorii al Qaida in razboiul din Afganistan, cu sovieticii, apoi au sustinut gruparea talibana(...) E clar ca exista o complictate a unor ofiteri si oficiali din serviciile secrete", a mai spus conferentiarul universitar Marius Lazar la TV Ziare.com.

Lazar nu crede ca moartea lui bin Laden ar fi putut fi inscenata, considerand ca aceste zvonuri sunt "suspiciuni care invenineaza" imaginea SUA.

"Sunt mai multe scenarii asupra mortii sale. Indiferent ca l-au omorat acum sau nu, e absolut sigur ca el este mort. Cu toate astea, exista ambiguitate in felul in care americanii au formulat aceasta stire".

Marius Lazar s-a aratat de parere ca vom mai avea radicalism islamic in lume, mai ales pe fondul unor crize identitare, cele mai multe in randurile populatiilor musulmane de generatie tanara din Occident.

"Cu siguranta, trecuta aceasta perioada a euforiei in Occident, a dezamagirii si furiei in randul anumitor grupari care erau fidele sau simpatizau cu el, moartea lui nu aduce nimic nou (...)Exista crize sociale, crize de identitate, mai ales in randul populatiei tinere musulmane din Europa nascute din parinti migranti. Nu se regasesc nici in culturile tarilor gazda, nici in islamul traditional al parintilor lor".

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#schimbari moarte bin Laden, #moarte bin Laden, #bin Laden atentate teroriste , #stiri Osama bin Laden