Noi dezvaluiri despre uciderea lui Osama bin Laden din documentele lui Snowden

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 08:42
10102 citiri
Noi dezvaluiri despre uciderea lui Osama bin Laden din documentele lui Snowden
Foto: Hepta.ro

Documentele cu informatii clasificate obtinute de fostul contractor NSA, Edward Snowden, fac lumina in ceea ce priveste operatiunea CIA care a dus la uciderea lui Osama bin Laden si confirma, intr-un fel, noua versiune expusa recent de jurnalistul Seymour Hersh.

Desi documentele care au legatura cu vanarea teroristului nu confirma explicit varianta jurnalistului laureat cu Pulitzer, acestea ofera un context nou pentru dezbaterea starnita de noile dezvaluiri, scriu jurnalistii de investigatie Cora Currier, Andrew Fishman si Margot Williams, citati de Sputnik.

"Documentele dezvaluite de Snowden nu reprezinta toate documentele comunitatii de informatii din acea perioada. Arhiva, extrasa din sistemul de computere al NSA, ofera numai o privire partiala asupra eforturilor comunitatii de informatii, conduse de CIA, pentru a-l gasi pe bin Laden", scriu jurnalistii citati.

Asadar, documentele contin informatii valoroase cu privire la urmarirea curierilor gruparii teroriste al Qaida in Pakistan, existentei informatiilor valoroase in complexul din Abbottabad si impactul operatiunii asupra colaborarii americano-pakistaneze pe tema contraterorismului.

Jurnalistii subliniaza ca, desi Administratia Obama a repetat ca indiciul ce a dus la reperarea lui Osama a fost depistarea curierului Ibrahim Saeed Ahmed (cunoscut si drept Abu Ahmed al Kuwaiti), aceasta informatie "apare foarte rar in documentele interne ale NSA" si singura referire concreta la acesta este din 2008, cand apare intr-o lista a celor mai cautati teroristi.

Teza principala a lui Seymour Hersh este ca informatiile privind locul unde se afla Osama bin Laden au fost furnizate SUA de catre un oficial din serviciile pakistaneze, in 2010.

O alta problema este cea a documentelor si altor informatii ridicate in timpul raidului in complexul din Abbottabad unde se ascundea Osama. Oficialii americani au aratat ca este vorba despre o adevarata "comoara de informatii", ce a dus la o serie de operatiuni internationale si investigatii de succes in cazuri de terorism.

Insa Hersh arata ca aceste materiale, inclusiv scrisorile si colectia porno a lui bin Laden, au mica importanta operationala, intrucat teroristul era retinut din 2006 intr-o inchisoare pakistaneza.

Ipoteza surpriza in cazul uciderii lui bin Laden: Un laureat Pulitzer acuza Casa Alba de minciuna

In documentele lui Snowden exista referiri la materialele gasite la Abbottabad in 2011, insa acestea "nu fac referire la nicio informatie operationala castigata din ele". Mai degraba, scriu jurnalistii, documentele NSA "folosesc deseori un limbaj plin de laude, pentru a justifica bugetele si a spori realizarile profesionale".

Cine l-a protejat pe Osama bin Laden in Pakistan?

Jurnalistul Seymour Hersh a scris ca misiunea americanilor de a-l ucide pe Osama a fost complet sprijinita de Pakistan, mai precis de seful armatei si de seful serviciul de informatii pakistanez (ISI), dupa ce America a amenintat ca va expune public faptul ca serviciul de informatii pakistanez l-a adapostit pe terorist timp de cel putin cinci ani.

Jurnalistii si expertii au pus sub semnul intrebarii afirmatiile lui Hersh, mai ales ca Administratia Obama a sustinut mereu ca operatiunea s-a desfasurat fara cunostinta Pakistanului.

Teoriile asasinarii lui Osama: Spionul care l-a dat in vileag pe bin Laden

Seymour Hersh spune ca acest scenariu face parte dintr-un plan elaborat si servit de presedintele Barack Obama publicului in scopuri electorale. Barack Obama si Hillary Clinton si-au asumat atat responsabilitatea, cat si laudele pentru gasirea de catre americani a lui Osama si uciderea lui.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Osama bin Laden operatiune SUA, #Snowden operatiune Osama , #ucis