Teoria conspiratiei: 10 variante despre sfarsitul lui Osama bin Laden

Joi, 05 Mai 2011, ora 23:29
7297 citiri
Teoria conspiratiei: 10 variante despre sfarsitul lui Osama bin Laden
Foto: Yahoo! News

Uciderea lui Osama bin Laden a provocat o explozie a teoriilor conspirationiste, in lipsa unor dovezi suficient de clare, care sa ateste decesul celui mai cautat terorist din lume.

Cand Osama bin Laden a fost omorat, oficialii americani au declarat ca testul ADN si recunoasterea faciala au confirmat identitatea acestuia, informeaza Yahoo! News.

Cu toate acestea, refuzul de a prezenta imaginile cu cadavrul lui Osama bin Laden, lipsa trupului sau, precum si alte aspecte inca neelucidate ale eliminarii sale, continua sa provoace discutii si sa ridice semne de intrebare.

Va prezentam mai jos cateva dintre teoriile conspiratiei, asa cum apar ele in viziunea portalului Yahoo! News.

1. Osama traieste, deoarece nu exista nicio dovada a mortii sale

Lipsa fotografiilor, inregistrarilor video sau a altor dovezi, plus inconsecventa declaratiilor oficiale privind raidul care a dus la uciderea lui, nu fac lumina in cazul mortii lui Osama bin Laden.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid, este neincrezator. El a declarat ziaristilor: "Aceasta veste vine dintr-o singura parte, de la biroul lui Obama si America nu a aratat nicio dovada, care sa sustina aceasta afirmatie".

Televiziunea de stat iraniana a afirmat ca: "misterul mortii sale a crescut", in timp ce activista anti-razboi Cindy Sheehan, al carei fiu a fost ucis in Irak, a contestat stirea pe Facebook.

2. Osama era deja mort

Inca de la atacurile de la 11 septembrie 2001 au existat numeroase rapoarte referitoare la moartea lui Osama bin Laden. In 2001, Fox News a relatat ca el a murit la Tora Bora, in urma unor complicatii pulmonare.

In 2005, senatorul Harry Reid a sugerat ca bin Laden a fost ucis de un cutremur din Pakistan, iar in 2007 Benazir Bhutto a spus ca seful Al-Qaida a fost ucis de catre militantul pakistanez Omar Sheikh.

Teoria conspiratiei sustine ca stirea oficiala a mortii lui nu a fost anuntata publicului pentru a putea continua razboiul impotriva terorismului.

3. Osama a fost capturat

Controversatul talk-show al lui Glenn Beck, de la Fox News, este renumit pentru teoriile conspirationiste prezentate. Beck a dat cateva sugestii despre moartea lui bin Laden, speculand faptul ca operatiunea celor de la Navy Seals a fost facuta pentru a-l lua ostatic si a-l interoga.

4. Osama stia prea multe

Alta teorie a lui Glenn Beck spune ca bin Laden a fost capturat pentru a opri dezvaluirile despre o bomba nucleara detinuta de al Qaida, cu trimitere la documentele Wikileaks in care se afirma ca oficiali ai Statelor Unite au informat alte tari privind posibilitatea ca un grup terorist sa aiba o bomba "murdara".

5. Osama a fost "inghetat" de mai multi ani

Un alt controversat crainic american de radio, Alex Jones, a declarat ca SUA au inventat povestea pentru a justifica represiunile americane. El crede ca bin Laden a fost ucis in 2002, iar trupul sau a fost "inghetat", pentru a fi aratat la o data ulterioara.

6. Bin Laden a fost oferit americanilor de catre Pakistan

Site-ul Maggie Farm speculeaza faptul ca, spre deosebire de rapoartele prezentate de Statele Unite, conform carora ele au actionat singure, Pakistanul stia de ascunzatoarea lui Osama si l-a oferit pe acesta americanilor, ca o "recompensa" pentru retragerea trupelor SUA din Afganistan.

7. Osama a fost ucis ca un pretext de razboi in Pakistan

O alta teorie care a aparut este ca uciderea lui Osama a fost "fabricata", pentru a oferi un motiv Statelor Unite de a invada Pakistanul, deoarece a adapostit cel mai mare terorist al planetei.

8. A fost ucis pentru a-i ridica popularitatea lui Obama, in sondaje

Mandatul lui Barack Obama a fost unul dificil. Asistenta medicala, deficitul bugetar, rata ridicata a somajului, costurile ridicate ale combustibililor au dus la o scadere a popularitatii acestuia in sondaje. In consecinta, republicanii au castigat alegerile din Camera Reprezentantilor.

"Nu credeti ca Obama are nevoie de ceva pentru a-si asigura realegerea?", scria un reprezentant al curentului Tea Party, pe blog, dupa aflarea vestii despre uciderea lui Osama bin Laden.

9. Uciderea lui Osama a fost amanata datorita nuntii regale

Coincidenta dintre nunta regala si moartea lui bin Laden ar fi insemnat o noua teorie a conspiratiei, care ar fi legat cele doua evenimente.

Exista speculatii ca administratia de la Casa Alba ar fi putut sa-l ucida pe bin Laden, vineri, dar a intarziat declansarea operatiunilor, pentru ca aceste doua evenimente sa nu se suprapuna.

10. Data la care a murit este infricosatoare

Moartea lui Osama bin Laden a fost anuntata exact dupa opt ani de la data cand George Bush a afirmat ca "misiunea a fost indeplinita". Uciderea liderului gruparii al Qaida s-a produs la 66 de ani si 6 ore dupa moartea lui Hitler. Adica 666.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#teoria conspiratiei osama bin laden, #moartea osama bin laden, #Osama bin Laden ucis , #ucis