85 de ani de la prima decernare a premiului Oscar

Vineri, 16 Mai 2014, ora 19:01
1684 citiri
85 de ani de la prima decernare a premiului Oscar

In ziua de 16 mai 1929, data care merita a fi aniversata, a avut loc in holurile hotelului Hollywood Roosevelt prima decernare a premiilor Oscar, pentru cea mai buna realizare cinematografica. Decernarea era atunci o formalitate, intrucat numele celor premiati fusese deja facut public inca din 18 februarie 1929.

La prima decernare au fost premiate, conform regulamentului de atunci, sase categorii, fapt pentru care statueta reprezentativa, care constituia simbolul evenimentului, era un barbat, tinand in mana o spada cu sase laturi ale lamei, arata Infoniac.

Cum a fost nascocit numele de Oscar pentru acest premiu, nu stie nimeni cu precizie, dar s-a acreditat legenda unanim acceptata ca, la pezentarea din 1934, acrita Margaret Heirick ar fi exclamat, vazand-o: "Dumnezeule, dar asta seaman leit cu unchiul meu Oscar!". Si Oscar a ramas.

Pana atunci, celebrul trofeu nu avea niciun nume, fiind cunoscut publicului pur si simplu ca "Trofeul de Aur". Dar se simtea nevoia unui brand.

La prima ceremonie, cea din 16 mai 1929, prezidata de Douglas Fairbanks, au participat 270 de invitati si a fost filmata, ca sa ramana in memorie. In 1953, ceremonia a fost transmisa pentru prima oara la televiziune si, de atunci, retrnsmiterea ei constituie obiectul unei lupte acerbe intre televiziunile lumii, dornice sa castige acest privilegiu, aducator de rating si de substantiale avantaje comerciale.

Astazi, ceremonia a capatat alte proprotii, mult mai ample decat cele de altadata. O estimare facuta de specialisti apreciaza ca in prezent costul se ridica la peste 30 de milioane de dolari. Suma include organizarea evenimentului, imortalizarea lui pe DVD, spectacolul si banchetul.

Se estimeaza ca, numai in America, audienta se ridica al 55 de milioane de telespectatori, dar trebuie retinut faptul ca nu exista continent si nu exista tara, unde decernarea premiilor Oscar sa nu fie retransmisa si privita cu nesat si cu legitima curiozitate de catre telespectatori.

Merita mentionat ca, in timp, au avut loc 86 de editii de decernare a premiilor Oscar, fara nicio intrerupepere. Chiar si in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial premiile au fost decernate an de an.

Trei filme au inregistrat de-a a lungul istoriei cinematografice cele mai multe trofee: Titanic, Ben Hur si Lord of The Rings (cate 11 trofee fiecare), urmate de filmul West Side Story (10 trofee).

Doua filme au avut cele mai multe nominalizari: Titanic si All About Eve (cate 14 numinalizari fiecare), iar alte 8 filme s-au bucurat de cate 8 nominalizari).

Un alt record l-a obtinut Walt Disney (22 de trofee competitive, 4 premii onorifice, 59 de nominalizari si 4 premii castigate in 1954).

In final, merita mentionata actrita care a fost nominalizata pentru premiul Oscar, la varsta cea mai inaintata: Gloria Stuart, in varsta de 87 ani, cea care interpretase un rol secundar in filmul Titanic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#premiul Oscar decernari, #premiul Oscar nominlizari, #premiul Oscar brand , #premii