Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

DNA cere Parlamentului European ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi, acuzat de trafic de influenta

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 15:30
2633 citiri
DNA cere Parlamentului European ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi, acuzat de trafic de influenta

DNA solicita Parlamentului European ridicarea imunitatii liberalului Ovidiu Silaghi pentru inceperea urmarii penale in dosarul in care acesta este acuzat de trafic de influenta in forma continuata, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Transporturilor.

Cererea a fost inaintata de seful DNA, Laura Codruta Kovesi, Parchetului de pe langa Inalta Curte, alaturi de referatul intocmit de procurorii anticoruptie, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

"In cursul anului 2012, Ovidiu Ioan Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu sa deschida noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, in schimbul exercitarii, de catre ministru, a influentei sale asupra unor functionari din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. (structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor) astfel incat C.N.A.D.N.R. S.A. sa efectueze in termen platile aferente contractelor incheiate cu SC Romstrade SRL si pentru continuarea derularii contractelor, in conditiile in care erau inregistrate intarzieri in executia lucrarilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitata pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului.

Totodata, Ovidiu Ioan Silaghi a primit de la acelasi om de afaceri suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR SA, in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii sustin ca exista indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala.

Imediat dupa izbucnirea scandalului, Silaghi a fost inlocuit de la sefia Ministerului Transporturilor Ramona Manescu. De asemenea, la data de 3 septembrie el a demisionat din functia de deputat in Parlamentul Romaniei si a preluat imediat postul de europarlamentar lasat liber de succesoarea sa.

"Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile si imunitatile europene, membrii Parlamentului European beneficiaza, pe teritoriul national, de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari.

Avand in vedere ca imunitatea domnului Ovidiu SIlaghi deriva din calitatea acestuia de ministru, insa competenta de a ridica aceasta imunitate este atribuita camerei din care face parte, este necesara transmiterea unei solicitari catre Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care sa rezulte daca susnumitul beneficiaza de art. 9 din Protocolul privind privilegiile si imunitatile europene, iar in caz afirmativ sa dispuna ridicarea acestei imunitati", se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Procedura de ridicare a imunitatii europarlamentarului PNL este laborioasa, dar este cert ca ea va fi indeplinita. Un caz similar este cel al lui Adrian Severin (PSD), pentru care DNA a cerut de asemenea ridicarea imunitatii in dosarul "Mita pentru amendamente".

De obicei, procedurile se incheie destul de repede, pentru ca forul european nu pune piedici anchetelor penale decat in cazul in care exista temeri ca eurodeputatii ar fi persecutati politic in tarile lor de origine.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#ridicare imunitate Silaghi Parlamentul European, #imunitate Ovidiu Silaghi DNA , #DNA