Controverse pe tema imunitatii lui Silaghi. Cristian Preda vorbeste de frauda in cazul lui Hellvig

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 18:23
5787 citiri

La cateva zile de la nominalizarea lui Ovidiu Silaghi ca europarlamentar PNL procurorii DNA au decis inceperea urmaririi penale fata de acesta, pentru fapte de coruptie. Parerile legate de noua sa imunitate sunt impartite.

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat pentru Ziare.com ca Ovidiu Silaghi a devenit deja membru al PE cu acte in regula.

"Sigur ca da, toate datele pe care le am eu asta arata. In legatura cu imunitatea, au fost date declaratii contradictorii. Parchetul, pe de o parte, a spus ca nu va cere. Am inteles din presa ca domnul Silaghi personal nu doreste sa invoce imunitatea pe care i-o ofera calitatea de membru al PE. In opinia mea, dumnealui beneficiaza de aceasta imunitate.

Precizarile facute de DNA, ca fapta pentru care este acuzat nu era savarsita cand era membru al PE sau nu are legatura cu activitatea lui de acolo, sunt absurde. Calitatea de membru al PE iti ofera aceasta imunitate indiferent de ce fel de fapte esti acuzat, indiferent cand au fost ele savarsite", a declarat Renate Weber.

Silaghi, urmarit penal pentru trafic de influenta (Video)

Intrebata care sunt procedurile, Renate Weber a explicat ca DNA trebuie sa solicite PE ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi.

"Solicitarea se adreseaza presedintelui PE, care o trimite la Comisia Juridica. Este numit un raportor, se face un raport care se voteaza mai intai in Comisia Juridica si dupa aceea se voteaza in plen", a completat aceasta.

Renate Weber a precizat faptul ca au fost "multiple" asemenea cazuri in PE.

"Singura care beneficiaza de acoperire totala, ca sa spun asa, este libertatea de exprimare. (...) Dar au fost cereri de ridicare a imunitatii diverse, de la accidente de circulatie pana inclusiv la actiuni de coruptie, alegatii de tipul acesta. Nu votam poate in fiecare luna un astfel de raport de ridicare a imunitatii, dar macar de 6-7 ori pe an votam. Au fost momente cand am avut si 3-4 la vot in aceeasi zi.

Din cate stiu eu, de cand sunt europarlamentar, o singura data nu s-a dat unda verde, pentru ceva ce nu tinea de libertatea de exprimare. Este cazul domnului Elmar Brok (PPE), cand s-a dorit investigarea lui in Germania pentru o presupusa infractiune in care, din cate imi aduc aminte, era vorba despre 1.000 de euro. Nu i s-a ridicat imunitatea. Insa in toate celelalte cazuri s-a votat ridicarea imunitatii", a mai declarat europarlamentarul liberal.

Cat despre durata procedurilor pana la ridicarea imunitatii, aceasta poate atinge si jumatate de an, timp in care ancheta ar trebui sa fie stopata.

"Intre 4-6 luni, poate chiar mai putin. Dureaza atat pentru ca e o intreaga procedura, il chemi si pe cel a carui imunitate se cere ridicata, el este chemat la comisie, care are un calendar stabilit, nimeni nu face sedinte extraordinare pentru asta. Pe urma se discuta raportul, se da votul...

Sa stiti ca raportul poate sa priveasca diferite aspecte. De exemplu, in cazul lui Adrian Severin, cand i s-a ridicat imunitatea, raportul asa a fost facut: i s-a ridicat imunitatea pentru investigatie, dar nu pentru eventualitatea arestarii", a precizat Renate Weber, aprecind ca "faptul ca DNA nu cere spunand ca nu are legatura cu activitatea de acolo este, in opinia mea, o necunoastere a legislatiei europene".

Adrian Severin, trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta (Video)

Si europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a confirmat faptul ca Ovidiu Silaghi este europarlamentar cu acte in regula.

"L-am vazut in sala, era pe lista de prezenta. Nu am urmarit toate datele, dar este validat, a fost anuntat in plen luni", ne-a declarat acesta, reamintind ca pentru validarea unui europarlamentar este absolut necesara depunerea unei declaratii de interese. Conform site-ului PE, Ovidiu Silaghi si-a depus Declaratia privind interesele financiare in data de 9 septembrie.

Cristian Preda: Ne batem joc. Hellvig e in PE prin frauda

La randul sau, europarlamentarul PDL Cristian Preda reaminteste ca Romania are doi parlamentari cu probleme in justitie in acest moment, Adrian Severin si Ovidiu Silaghi.

"Suntem pe primul loc din punctul acesta de vedere. Dincolo de ironie, e absolut penibil faptul ca din Romania sunt trimisi astfel de reprezentanti. Ceea ce cred ca nu este in regula si ar trebui sa puna pe ganduri PSD si PNL, pentru ca Adrian Severin a fost cap de lista la PSD, iar Ovidiu Silaghi a fost ales cu buna stiinta de penelisti pentru a fi trimis la Strasbourg in ideea ca se mai amana putin discutarea cazului lui in justitie.

Cat priveste mandatul lui Silaghi, eu am facut o solicitare presedintelui Comisiei Juridice si l-am informat pe presedintele PE care este situatia", a precizat Cristian Preda.

Preda, despre Silaghi: Un urmarit penal vrea sa isi faca scut la Strasbourg

Viviane Reding, despre numirea lui Silaghi in PE: Este treaba comisiilor

Acesta spune ca mandatul lui Silaghi trebuie validat si de Comisia Juridica, situatia fiind similara cu cea a reprezentantilor Croatiei, care au fost anuntati in iulie, dar ale caror mandate au fost validate abia luni.

"Suntem intr-adevar surprinzatori. Romania mereu surprinzatoare, cum era sloganul. Lasand gluma la o parte, putem spune ca ne batem joc. L-am trimis pe Becali, care a plecat de la PE ca sunt scaunele de plastic prea ieftine, iar acum avem doi urmariti penal. Va dati seama cum isi pot face oamenii astia treaba de deputati? E si o chestiune de gestiune a timpului, dincolo de partea etica. Cum poti sa te ocupi de dosarele pe care le urmaresti in Parlament, cand tu stii ca esti urmarit penal?", a comentat Cristian Preda.

Mai mult, acesta spune ca al doilea liberal trimis recent la PE, Eduard Hellvig, a ajuns acolo prin frauda, in conditiile in care el figura pe lista cu care s-a prezentat PNL la alegerile din 2009 abia pe locul 14.

"Eu cred ca la mijloc e o frauda, pentru ca nu am vazut publicat anuntul potrivit caruia toate persoanele de pe lista PNL care erau inaintea lui sa fi renuntat la calitatea de membru PNL si nici macar nu au asumat public renuntarea la mandat. Atata timp cat nu s-a facut publica o asemenea informatie, ceea ce impune legea, cred ca putem vorbi fara niciun fel de ezitare despre frauda.

Daca toti cei care sunt inaintea lui Hellvig semneaza si fac publica dorinta lor de a parasi PNL sau de a renunta la mandatul de deputat european, atunci lucrurile se asaza intr-o anumita logica. Deocamdata suntem in afara logicii.

Legea e lege si spune clar: Daca X nu mai este membru, atunci nu mai are dreptul, sau daca Y nu mai doreste, trebuie sa o spuna public. Atata timp cat acele persoane s-au prezentat in campania din 2009 ca membri ai PNL care vor sa mearga in PE, atunci cand renunta trebuie sa faca publica aceasta decizie, asa cum ne-au anuntat pe toti ca vor sa candideze, e la fel de firesc sa ne anunte pe toti ca nu mai vor. Ori ei nu au facut asta si nici PNL nu ne-a anuntat ca respectivii nu mai sunt membri. De asta cred ca la mijloc este o frauda", a intarit Cristian Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Silaghi imunitate Parlamentul European, #Weber SIlaghi imunitate, #Cristian Preda Hellvig frauda , #PNL
Comentarii