Indiana Jones al artei a gasit un tablou de Picasso furat acum 20 de ani

Marti, 26 Martie 2019, ora 16:12
4137 citiri
Indiana Jones al artei a gasit un tablou de Picasso furat acum 20 de ani
Foto: Arhiva Pixabay

Un tablou de Pablo Picasso, estimat la 25 de milioane de euro, furat in urma cu 20 de ani de pe un iaht aflat in sudul Frantei, a fost gasit in Olanda gratie cercetarilor efectuate de un expert in arta.

"Portrait de Dora Maar", o panza din 1938, este cunoscut si sub titlul "Buste de Femme (Dora Maar) ". Tabloul o prezinta pe una dintre amantele si muzele celebrului pictor spaniol, care a trait intre anii 1881 si 1973.

Tabloul, care a facut parte din colectia privata a pictorului Pablo Picasso pana in ziua mortii acestuia, a fost furat in 1999 de pe iahtul unui seic saudit ce era amarat in portul din Antibes, in apropiere de Cannes.

Dupa doua decenii de cautari, observatorii si colectionarii de arta credeau ca nu vor mai vedea niciodata aceasta capodopera ce parea de negasit.

Totusi, expertul olandez Arthur Brand, supranumit "Indiana Jones din lumea artelor" datorita talentelor sale de anchetator, a reusit sa il gaseasca, la capatul unei anchete ce a durat patru ani.

Acest ulei pe panza a fost predat la jumatatea lunii martie unei companii de asigurari care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a dezvaluit expertul olandez pentru AFP.

"Infasurat intr-un cearceaf"

Arthur Brand a aflat in 2015 ca "un Picasso furat de pe un vapor" era folosit ca moneda de schimb in tranzactiile ilicite din Olanda. "In acel stadiu, nu stiam inca despre ce tablou era vorba", a adaugat el.

La jumatatea lunii martie, doi barbati care lucrau pentru un om de afaceri olandez au sunat in miezul noptii la usa locuintei sale din Amsterdam, purtand un tablou sub brat.

"Aveau cu ei tabloul lui Picasso, estimat la 25 de milioane de euro, infasurat intr-un cearceaf si saci menajeri negri", a relatat Arthur Brand.

Omul de afaceri "era coplesit", pentru ca nu stiuse ca in posesia lui se aflase un tablou care fusese furat, a explicat expertul in arta, care a informat imediat politia olandeza si pe cea franceza.

Arthur Brand a devenit cunoscut pe plan mondial in 2015 dupa ce a descoperit in Germania cei doi cai din bronz realizati de Josef Thorak, unul dintre sculptorii oficiali ai celui de-al treilea Reich, ce ornau intrarea de la Cancelaria lui Hitler din Berlin si care au disparut dupa prabusirea Zidului Berlinului.

In noiembrie, dupa o alta "vanatoare de comori" ce a durat mai multi ani, expertul olandez a ajutat autoritatile cipriote sa recupereze un mozaic bizantin exceptional, fragment al unei vaste fresce furate dintr-o biserica din Cipru dupa invazia turca din 1974.

Droguri si vanzari de arme

Furtul acelui tablou de Picasso, estimat in epoca la 7 milioane de dolari, i-a incurajat pe bogatii proprietari ai iahturilor amarate pe Coasta de Azur sa isi revizuiasca sistemele de securitate amplasate la bordul ambarcatiunilor lor.

Dupa un furt din 1999, cautarile politiei franceze au ramas fara rezultate si anchetatorii au sfarsit prin a inchide dosarul.

Tabloul a trecut apoi din mana in mana in economia subterana, "fiind adeseori utilizat ca o garantie, aparand in traficul de droguri si in vanzari de arme", a explicat Arthur Brand.

"Dupa acel furt, pictura a trebuit sa-si schimbe proprietarul de vreo zece ori", a adaugat el. Trebuia sa fie recuperat urgent, caci tabloul era "probabil in stare foarte proasta".

Dupa ce l-a despachetat, expertul olandez nu a putut sa se abtina sa nu expuna tabloul de Picasso in locuinta lui, facand din apartamentul sau "unul dintre cele mai scumpe din Amsterdam" pentru o noapte.

In ziua urmatoare, un specialist in Picasso provenind de la Galeria Pace din New York a venit la Amsterdam pentru a verifica autenticitatea operei, in prezenta lui Dick Ellis, un detectiv britanic pensionar si fondator al diviziei de Arta si antichitati din cadrul Scotland Yard.

Dick Ellis este cunoscut pentru faptul ca a descoperit mai multe opere de arta furate, inclusiv "Tipatul" de Edvard Munch, furat din Galeria Nationala din Oslo in 1994.

"Nu exista niciun dubiu, este vorba despre acel Picasso furat", a declarat pentru AFP Dick Ellis, care conduce in prezent o companie de consiliere cu sediul la Londra. El s-a aflat la Amsterdam pentru a reprezenta interesele firmei de asigurari care se afla de acum in posesia tabloului "Buste de Femme (Dora Maar) ".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#tablou Picasso gasit, #tablou furat Picasso gasit , #tablouri