O panza de Picasso furata din Franta a fost gasita intr-un pachet postal

Joi, 13 August 2015, ora 11:15
3796 citiri
O panza de Picasso furata din Franta a fost gasita intr-un pachet postal
Foto: captura Francetv Info

"La Coiffeuse", panza cubista pictata de Picasso in 1911 si evaluata la 15 milioane de dolari, va fi predata joi autoritatilor franceze. Ea fusese anuntata ca disparuta in 2001 de la Centrul Georges Pompidou din Paris.

Serviciile vamale americane si de imigratie (ICE) au anuntat ca tabloul, proprietate a guvernului francez, va fi restituit ambasadei Frantei de la Washington.

ICE a gasit opera intr-un pachet trimis prin posta din Belgia, in 17 decembrie, pe care scria "Art Craft/30 euro/Joyeux Noel" (foto), destinatarul fiind un oarecare Robert.

In ambalajul simplu, care dadea de inteles ca este vorba de un simplu cadou de Craciun, era ascunsa panza de 33 x 46 centimetri. Panza a fost predata diviziei vamale care se ocupa de traficul international de opere de arta.

Tablou de Picasso pierdut, gasit cu pretul pe el: 37 de dolari

Vama americana, care a pastrat tabloul "intr-un spatiu climatizat", aminteste ca panza a fost furata in 1998, insa disparitia ei a fost constatata doar in 2001, cu ocazia unei cereri de imprumut adresate centrului Pompidou.

Personalul muzeului parizian de arta moderna a constatat atunci ca "La Coiffeuse" nu se mai afla in camera in care fusese depozitata. Ea fusese vazuta ultima oara la Munchen, cu ocazia unei expozitii organizate la Kunsthalle des Hypo-Kulturstiftung.

O vedere trimisa de Picasso s-a vandut cu 166.000 de euro

Presedintele Centrului Pompidou, Alain Seban, a spus in luna februarie ca spera "sa poata prezenta foarte repede tabloul publicului". "Suntem fericiti de acest deznodamant si ne exprimam profunda gratitudine fata de serviciile vamale american si francez", a adaugat el.

Picasso a lasat la moartea sa, in 1973, numeroase picturi, desene, gravuri, sculpturi, obiecte de ceramica si tapiserii. "La Coiffeuse" dateaza din epoca cubista a pictorului spaniol de la inceputul secolului al XX-lea, cand a mai pictat "Les Demoiselles d'Avignon", tablou aflat la originea acestui curent artistic.

Interpolul a creat de cativa ani un fisier care cuprinde circa 34.000 de opere de arta disparute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pictura Picasso colet postal, #La coiffeuse colet postal, #picturi disparute , #tablouri