Panama Papers: De ce e atat de usor sa speli bani in micul stat din America Latina

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 06:39
4249 citiri
Panama Papers: De ce e atat de usor sa speli bani in micul stat din America Latina
Foto: Arhiva Hepta.ro

Uriasa scurgere de informatii financiare din ultimele zile, cunoscuta sub numele de "Panama Papers", aduce aceasta tara din nou in bataia pustii si ii intareste reputatia de paradis pentru spalarea banilor.

Sute de politicieni, oameni de afaceri, sportivi, celebritati, precum si retele infractionale se numara printre beneficiarii unor conturi offshore, in care isi ascund averile sau ocolesc astfel plata taxelor, cu ajutorul firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca.

Panama Papers: Revolta, anchete si acuzatii dupa cea mai mare scurgere de informatii din istorie

In total, e vorba de 11 milioane de documente, aminteste The Independent.

Cei de la Mossack Fonseca s-au spalat pe maini si au precizat ca au cooperat intotdeauna cu autoritatile in ceea ce priveste acuzatiile aduse clientilor sai.

In ciuda faptului ca scurgerea de informatii e uriasa, acest lucru nu va ajuta prea mult Panama sa lupte cu spalarea banilor, o activitate ce a luat amploare inca din anii '80, din vremea dictatorului Manuel Noriega.

Inainte de a fi indepartat de la putere, in 1989, el se afla pe statul de plata al puternicului cartel Medellin, condus de Pablo Escobar, care facea afaceri cu droguri si tranzactii dubioase.

Spalarea banilor era atat de intalnita in acea perioada, incat John Kerry - pe atunci senator, in prezent secretar de stat a SUA - a descris situatia din Panama ca o cleptocratie narcotica.

Dupa ce zilele sub dominatia lui Noriega au apus, tara a incercat sa-si schmbe legislatia in asa fel incat sa lupte mai bine cu activitatile ilegale, insa rezultatele au fost putine.

Potrivit unui raport al Fondului Monetar International (FMI) din 2014, "autoritatile (din Panama - n.red.) nu au realizat niciun studiu sau evaluare legata de riscurile legate de spalarea banilor si de finantarile teroristilor, in asociere cu traficul de droguri si alte ilegalitati".

In plus, Panama mai are o problema: lipsa reglementarilor in ceea ce priveste actiunile la purtator (in care elementele de identificare ale titularului acesteia nu sunt mentionate in titlu, titularul actiunii fiind posesorul acesteia; in consecinta, drepturile aferente actiunii sunt exercitate de persoana fizica sau juridica care poseda titlul).

Problema cu aceste instrumente financiare este ca numele titularului nu trebuie dezvaluit, iar acest lucru conduce la lipsa transparentei.

Autoritatile din Panama si-au dat cu stangul in dreptul

Panama, o tara mica ce gazduieste patru milioane de persoane, are un sector de servicii financiare puternic, care aduce 80% din veniturile bugetare, alaturi de banii obtinuti ca urmare a exploatarii canalului sau faimos, se arata intr-o analiza AFP preluata de Straits Times.

In plus, natiunea are una dintre celei mai mari cresteri economice din America Latina, inflatia e la un nivel redus si foloseste dolarul american drept moneda oficiala.

Cu toate ca a facut cateva progrese in ultimii ani, Panama nu a reusit sa scape de imaginea unui loc unde au loc tranzactii dubioase, in secret, si unde se ascund banii de autoritati, oferind astfel protectie bogatasilor, criminalilor si liderilor politici.

AFP aminteste ca autoritatile au facut niste schimbari care au condus la stergerea sa de pe lista neagra a statelor unde se suspecteaza ca se spala bani, insa munca trebuie continuata, in special in lumina dezvaluirilor recente.

"Cu toate ca mega-investigatia jurnalistica arata ca e posibil ca multe dintre tranzactiile respective sa nu fie ilegale, cu siguranta ele sunt 'nedigerabile', mai ales ca au fost facilitate de incapacitatea autoritatilor din Panama de a aplica in totalitate regulile internationale de transparenta", potrivit AFP.

In ciuda presiunilor, liderii tarii au taraganit decizii importante legate de schimbul de informatii financiare cu alte state si eliminarea secretului bancar.

"Panama a devenit cel mai opac loc de pe Pamant", a opinat directorul Centrului pentru Fiscalitate din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Pascal Saint-Amans.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Panama Papers spalare bani, #Panama spalare bani , #fiscal
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
De ce e atat de usor sa speli bani in Panama?