Ce e un offshore si cand e de blamat sa folosesti o asemenea firma Interviu

Vineri, 10 Iunie 2016, ora 08:08
17956 citiri
Ce e un offshore si cand e de blamat sa folosesti o asemenea firma Interviu
Foto: horatiuhagiu.ro

Dupa declansarea scandalului Panama Papers, multi au ajuns sa creada ca a avea sau a face afaceri cu o firma offshore este automat de blamat.

De fapt, chiar si inainte de recentul scandal, cuvantul "offshore" capatase conotatii negative, gratie si unor titluri din presa de genul: "ING si ABN Amro au infiintat zeci de companii offshore", "Bulgaria da o lovitura firmelor offshore", "Aurul din Hunedoara a fost dus intr-o firma offshore", iar "Banii din Liga Campionilor au 'disparut' in firme offshore".

Un studiu realizat anul trecut arata ca peste un sfert din economia romaneasca este derulata prin offshore-uri, iar o ancheta lansata dupa declansarea scandalului Panama Papers a scos la iveala lista romanilor care "isi ascund averile" in offshore-uri.

Radu Mazare e acuzat ca a primit intr-un offshore mita intermediata de Elan Schwartzenberg, iar dincolo de granite premierul Islandei a demisionat dupa ce s-a aflat ca a detinut in secret o companie offshore, la fel si ministrul Industriei din Spania.

Cea mai recenta acuzatie a fost lansata la adresa sefului de campanie al lui Nicusor Dan, care apare in Panama Papers ca avand o asemenea firma. Matei Paun spune, insa, ca nu este un delict sa ai un offshore.

Ce e un offshore? Cand devine o problema ca detii sau faci afaceri cu o asemenea firma?

Sunt intrebari la care ne-a raspuns Horatiu Hagiu, senior partner la ASCELIS, expert contabil al Corpului Expertilor Contabili si consultant fiscal al Camerei Consultantilor Fiscali (CCFR), in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, in care subliniaza ca "Romania, in acest moment, este un paradis fiscal pentru micile intreprinderi".

Explicati-ne mai intai ce este un offshore. Cine il infiinteaza si cu ce scop? Este o moda, un risc pe care ti-l asumi sau o oportunitate?

Termenul de offshore a devenit peiorativ in ultima perioada si aduna la gramada toate companiile inregistrate pe teritorii cu un grad de fiscalitate scazut.

In sens tehnic, o companie offshore este inregistrata intr-un stat sau regiune autonoma, dar nu desfasoara activitate economica decat in afara acelor granite. In practica, insa, exista numeroase "hub"-uri de comert sau zone libere, cum ar fi Dubai, de exemplu, sau chiar enclave ale unor tari europene, Spania, Anglia, unde companiile chiar au sedii permanente si birouri cu activitate, beneficiind astfel de o legislatie mai relaxata si de o taxare favorabila.

Chiar si pe continentul nostru exista teritorii care nu fac parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene sau se exclud din teritoriul UE din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata (TVA), cum ar fi Insulele Canare sau Muntele Athos.

Sa incepem cu oportunitatea. Bineinteles ca in ritmul alert al tranzactiilor comerciale globale, un offshore poate deveni un vehicul util in desfasurarea afacerilor. Nu doar pentru fiscalitatea redusa, cat mai ales pentru inlaturarea parghiilor birocratice, pentru asocieri in proiecte diverse, pentru beneficiile aduse de relatiile de afaceri in zonele libere sau de liber schimb.

Exista un risc? Depinde de scopul propus. Societatile offshore utilizate doar pentru transferul profiturilor din tarile unde este activitatea de baza sau pentru ascunderea beneficiarilor directi pot servi doar ca un bumerang in evitarea impozitelor sau, mai mult, intra si sub incidenta unor fapte penale.

In Romania, de exemplu, Codul Fiscal prevede o taxare de 50% a tranzactiilor considerate artificiale si platite in conturi deschise in tari cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic privind schimbul de informatii.

Infiintarea unei companii offshore poate avea ca motivatie si moda: exista multe societati offshore care nu desfasoara in mod real vreo activitate, ci doar pentru ca a circulat in mediul de afaceri impresia ca e bine sa ai o astfel de companie. Sau din pura neinformare, realizandu-se ulterior inutilitatea acestora in fluxul de afaceri.

Ce prevede cadrul legal si care sunt limitele impuse?

Legislatia romaneasca nu are prevederi stricte legate de offshore-uri. Ea se aliniaza eforturilor celorlate tari europene, grupului G20, cat si OCDE de a limita tranzactiile companiilor autohtone sau ale rezidentilor in scopul externalizarii profiturilor - fie prin urmarirea operatiunilor artificiale, fie prin analiza preturilor de transfer ale companiilor afiliate, fie prin verificarea neconcordantelor dintre veniturile si cheltuielile persoanelor fizice.

De asemenea, se exercita presiuni pentru incheierea unor acorduri de schimb de informatii fiscale.

Pot sa va spun insa ca abia in ultimii ani tara noastra a inceput sa foloseasca judicios mecanismele legislative si de urmarire a unor astfel de operatiuni.

Cand devine un lucru rau sa ai un offshore? De ce sunt de acuzat unii demnitari?

Atunci cand scopul unui companii este doar acela de a ascunde bani obtinuti prin frauda sau mita, cum e cazul persoanelor investite in functii publice, sau pentru spalarea unor activitati ilegale. Atunci categoric aceste companii offshore devin parte a unui rau complex.

Dezvaluirile legate de societati detinute de inalti functionari publici creeaza reactii emotionale in randul oamenilor de rand, mai ales, in contextul unei coruptii generalizate. Este firesc sa asociezi detinerile in companii offshore cu intentia de a ascunde venituri obtinute pe cai neortodoxe.

In tarile de care aminteati, revoltele sunt legate mai mult de moralitatea acelor demnitari. Nu este moral sa ceri populatiei austeritate si eforturi majore in traiul de zi cu zi, sa ceri plata unor impozite foarte mari, in conditiile in care tu personal beneficiezi de relaxare fiscala in Panama.

Cum sunt folosite offshore-urile pentru spalarea de bani, care e mecanismul?

Si spalarea banilor a devenit un termen comun deviat de la sensul initial. Spalarea de bani este necesara atunci cand acestia provin din operatiuni ilicite: finantarea terorismului, traficul de arme, de droguri, jafurile, sume obtinute prin fapte de coruptie.

Acesti bani nu pot fi justificati, nici macar impozitati si atunci intervine mecanismul plimbarii acestora printr-o multitudine de firme din intreaga lume, nu numai prin offshores sau paradisuri fiscale, dar si prin tari cu o legislatie bancara permisiva si secreta.

S-a ajuns pana la manipularea burselor doar pentru inregistrarea unor venituri false.

Romania ar trebui sa schimbe ceva in legislatie?

Daca ramanem la premisa ca societatile offshore sau cele din paradisuri fiscale reprezinta in esenta ceva rau, da, poate ar trebui schimbat. Dar realitatea este diferita.

Este adevarat, de asemenea, ca fiecare tara are dreptul de a-si conserva impozitarea veniturilor pentru sustinerea cheltuielilor publice, dar nu poti impiedica abuziv desfasurarea unor tranzactii oneste, chiar si in Seychelles.

Si inca ceva, Romania, in acest moment, este un paradis fiscal pentru micile intreprinderi. Discutam de un impozit intre 1 si 3% pe cifra de afaceri pana la 100.000 de euro si 5% impozit pe dividende! Ma scuzati, dar o taxare globala de 6% nu gasiti in multe din-asa zisele tari cu fiscalitate relaxata. Si nu mai adaugam aici si costurile de operare. Sa nu uitam ca Bulgaria devenise o oportunitate excelenta a companiilor romanesti atunci cand a redus impozitul pe profit.

Horatiu Hagiu este si manager financiar de proiecte al Fondului Social European (FSE).

In calitate de trainer sau de organizator, sustine activ seminarii, conferinte si tabere de fiscalitate si contabilitate. Cu o expertiza solida in consultanta fiscala, asistenta financiara si oportunitati de business, detine in portofoliul o mare diversitate de clienti din diferite domenii.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#offshore Romania, #Panama Papers Romania, #spalare bani offshore , #Panama Leaks