Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 13:15
15529 citiri
Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie
Foto: Arhiva Ziare.com

Cea mai mare scurgere de informatii financiare din istorie, dupa cum a caracterizat-o presa internationala, a scos la iveala faptul ca numerosi lideri politici, oameni de afaceri cunoscuti, celebritati, sportivi, dar si retele criminale isi ascund averile in offshore-uri, cu ajutorul companiei panameze Mossack Fonseca.

Este vorba despre milioane de documente - Panama Papers - cu detalii despre activitatea desfasurata de firma de consultanta intre anii 1977 si 1995, perioada in care a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in zeci de paradisuri fiscale, pentru clienti din mai mult de 200 de tari.

Panama Papers, o ancheta jurnalistica-gigant: Cum isi ascund banii cei mai puternici oameni ai planetei

Panama Papers: Se cere demisia unui premier european, implicat in scandal: Aratam ca o republica bananiera

Panama Papers: Filiera romaneasca. Ce nume apar in ancheta

Ce este Mossack Fonseca?

Este o firma de consultanta legislativa cu sediul in Panama, care se ocupa cu deschiderea sau transferul de companii in jurisdictii offshore, adica teritorii cu legislatie autonoma, cum ar fi Insulele Virgine Britanice, scrie The Guardian.

Mossack Fonseca administreaza firmele offshore astfel create, gratuit, timp de un an. Printre serviciile companiei se mai numara si managementul averii.

Unde opereaza?

Compania Mossack Fonseca este panameza, insa opereaza la nivel global. Pe site-ul oficial figureaza ca o organizatie internationala, cu 600 de angajati care lucreaza in 42 de tari.

Are francize in toate colturile lumii, unde firme afiliate, detinute de altcineva, aduc noi clienti si au dreptul de a folosi numele Mossack Fonseca. Compania opereaza in paradisuri fiscale precum Elvetia, Cipru si Insulele Virgine Britanice si in dependente ale coroanei britanice Guernsey, Jersey si Insula Man.

Cat e de mare?

Mossack Fonseca este al patrulea cel mai mare furnizor din lume de servicii offshore si a oferit consultanta pentru peste 300.000 de companii. Exista o conexiune puternica cu Marea Britanie. Peste jumatate dintre societati sunt inregistrate in paradisuri fiscale cu admnistratie britanica, chiar si in Regatul Unit.

Cate informatii s-au scurs in presa?

Foarte multe. Scurgerea este una dintre cele mai mari din istorie, poate chiar cea mai mare. Este chiar mai ampla decat scandalul telegramelor diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks in 2010, dar si decat cel al documentelor confidentiale ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din SUA scose la lumina de Edward Snowden in 2013.

In total, 11,5 milioane de documente si 2,6 terabiti de informatii s-au scurs din baza de date interna a Mossack Fonseca.

Toti cei care folosesc offshore-uri sunt escroci?

Nu. Folosirea unui offshore este perfect legala. Exista numeroase motive legitime pentru a face asta. De exemplu, oamenii de afaceri din tari precum Rusia si Ucraina obisnuiesc sa isi pastreze averile in offshore-uri, pentru a le proteja de infractori si pentru a evita restrictiile legate de moneda statelor respective.

Dar unii dintre cei care folosesc offshore-uri sunt escroci?

Da. Intr-un discurs sustinut anul trecut in Singapore, premierul britanic David Cameron a declarat ca "cei corupti, infractorii si cei care spala bani" profita de companii anonime. Guvernul Regatului Unit incearca sa faca ceva in privinta asta. Vrea sa infiinteze un registru central care sa dezvaluie beneficiarii companiilor offshore. Incepand din iunie, companiile britanice vor fi obligate, pentru prima data, sa isi fac publici proprietarii.

Ce spune Mossack Fonseca despre scurgere?

Reprezentantii firmei nu vor sa discute cazuri particulare de presupuse infractiuni, facand referire la confidetialitatea datelor clientilor. Insa isi apara serviciile. Mossack Fonseca sustine ca respecta legile impotriva spalarii de bani si isi verifica amanuntit toti clientii.

Spune ca regreta orice utilizare abuziva a serviciilor sale si ca incearca activ sa combata astfel de practici. Compania subliniaza ca nu poate fi condamnata pentru greseli ale intermediarilor, cum ar fi banci, firmele de consultanta legislativa si contabili.

Panama Papers: Mossack Fonseca se apara: E o campanie impotriva vietii private!

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Panama Papers, #scurgere informatii averi, #bogati ascuns averi , #Panama Leaks