Panama Papers: Dezvaluiri despre finantarea programului nuclear al Coreei de Nord

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 09:33
3465 citiri
Panama Papers: Dezvaluiri despre finantarea programului nuclear al Coreei de Nord
Foto: Ziare.com

O "societate-ecran" nord-coreeana utilizata pentru finantarea programului nuclear al Phenianului a figurat printre clientii casei de avocatura Mossack Fonseca, epicentrul unui amplu scandal de evaziune fiscala.

O ancheta realizata de catre circa o suta de publicatii din intreaga lume in legatura cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvaluirea de conturi in paradisuri fiscale apartinand la 140 de responsabili politici sau personalitati. Documentele, grupate sub denumirea de "Panama Papers", provin de la casa de avocatura Mossack Fonseca.

Potrivit Consortiului international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ), ce reuneste pentru aceasta activitate 370 de jurnalisti din peste 70 de tari, mai mult de 214.000 de entitati offshore sunt implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume.

Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Printre cele 11,5 milioane de documente analizate de ICIJ, unele se refera la compania DCB Finance, relateaza marti AFP.

Avand sediul la Phenian, aceasta a fost inregistrata in Insulele Virgine Britanice in anul 2006 si a fost constituita legal de Mossack Fonseca, potrivit cotidianului britanic The Guardian si postului BBC.

In acel an, Coreea de Nord a desfasurat primul sau test nuclear, ceea ce i-a atras primele sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

DCB Finance fusese inregistrata de un cetatean nord-coreean, Kim Chol-Sam, si de Nigel Cowie, un bancher britanic care s-a stabilit in Coreea de Nord in 1995. Cowie a condus prima banca straina din Coreea de Nord, Daedong Credit Bank, iar DCB Finance era o filiala a acesteia.

Panama Papers, o ancheta jurnalistica-gigant: Cum isi ascund banii cei mai puternici oameni ai planetei

Documentele demonstreaza ca, in pofida faptului ca DCB Finance avea sediul la Phenian, Mossack Fonseca nu remarcase legatura cu Coreea de Nord inainte de 2010, an in care Agentia de investigatii financiare din Insulele Virgine Britanice i-a trimis casei de avocatura o scrisoare in care cerea informatii despre societatea respectiva.

Abia atunci Mossack Fonseca a incetat sa mai reprezinte interesele DCB Finance.

In 2011, Nigel Cowie, care sustine ca nu avea cunostinta de tranzactii ilegale, a revandut partea sa de actiuni detinute in cadrul Daedong Credit Bank unui consortiu din China.

Aceasta banca, DCB Finance si Kim Chol-Sam au fost vizate, incepand din iunie 2013, de sanctiunile Washingtonului care banuia ca furnizarea de servicii financiare celor doua entitati nord-coreene juca un "rol central" in dezvoltarea programelor nucleare si balistice nord-coreene.

Corespondenta de la Bruxelles: Panama Papers zdrucina Europa. Tusk: Viitorul UE, greu de anticipat

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Panama Papers program nuclear Phenian, #companie finantare program nuclear Phenian, #firme Panama Papers, #ancheta Panama Papers , #Panama Leaks