Ziare.com

Panama Papers: Promisiunile oficialilor din Panama

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 07:08

   

Panama Papers: Promisiunile oficialilor din Panama
Vicepresedintele si ministru de Externe panamez, Isabel De Saint Malo, a anuntat joi, intr-un interviu pentru agentia France Presse, ca tara sa, aflata in centrul scandalului Panama Papers, va aprofunda dialogul cu Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) privind schimburile de informatii fiscale.

Anuntul survine dupa o discutie a vicepresedintelui cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria.

"Conversatia a fost buna si am concluzionat ca vom stabili un dialog la nivel tehnic intre Panama si OCDE privind schimbul de informatii" fiscale, a declarat Isabel De Saint Malo.

"Am stabilit sa mentinem flexibile acest dialog si aceasta comunicare", a adaugat ea.

Interviul cu vicepresedintele panamez survine in contextul in care institutii media din intreaga lume participa la dezvaluirile privind o vasta retea de evaziune fiscala, prezentand liste cu numele clientilor cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca. 11,5 milioane de documente ale acestui cabinet de avocatura au ajuns in mainile jurnalistilor.

De la primele dezvaluiri ale unor institutii media membre ale consortiului de investigatie ICIJ, statul Panama este pus la zid din cauza legislatiei sale permisive pentru schemele fiscale offshore si pentru atitudinea care merge impotriva tendintei mondiale de a cauta o mai mare transparenta fiscala.

"Am facut pasi importanti si indiscutabili in reformarea normelor si legislatiei noastre. Ne dorim ca expertii sa poata examina practicile noastre, sa ne faca recomandari si sa ne ajute sa rafinam aceste schimbari", a declarat De Saint Malo.

"Guvernul panamez are zero toleranta fata de nereguli (...) si este ferm angajat in domeniul transparentei financiare", a adaugat ea.

Panama Papers: Revolta, anchete si acuzatii dupa cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Statul Panama este criticat si pentru refuzul de a pune in practica schimbul automat de informatii fiscale intre tari, creat recent sub impulsul OCDE, institutie care administreaza acest dosar.

"Sistemul nostru (financiar) s-a schimbat in ultimul timp, iar angajamentul nostru in aceasta directie este ferm, insa orice proces are propria sa dinamica. Panama va continua in aceasta directie, asa cum a facut-o si inainte de aparitia" asa-numitelor Panama Papers, a adaugat oficialul politic.

Panama Papers: O tara europeana, pe un butoi cu pulbere - este contestat si noul premier

Totusi, a subliniat ea, guvernul panamez trebuie sa fie "prudent" si "atent" pentru a nu prejudicia sistemul bancar al tarii, care asigura 7% din PIB.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1482 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor