Panama Papers: Un fost premier si alti 21 de moldoveni, pe lista cu averi ascunse

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 17:35
3607 citiri
Panama Papers: Un fost premier si alti 21 de moldoveni, pe lista cu averi ascunse
Foto: Arhiva Ziare.com

Numele a 22 de cetateni ai Republicii Moldova, printre care si fostul premier Ion Sturza, figureaza in investigatia Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie, privind firme offshore dintre care unele au permis evaziuni fiscale de proportii.

Potrivit jurnalistilor de la Rise Moldova, documentele obtinute din scurgerea globala de informatii Panama Papers arata legaturile offshore ale fostului premier moldovean Ion Sturza cu miliardarul roman Dinu Patriciu, dar si cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova, Constantin Lutenko, relateaza Unimedia, citata de News.ro.

Cei trei au fost parteneri de afaceri in paradisul fiscal "Markside Holdings Limited", companie inregistrata in Insulele Virgine Britanice.

Panama Papers: Filiera romaneasca. Ce nume apar in ancheta

In documente apare si numele miliardarului Anatol Stati, considerat cel mai bogat om din Republica Moldova, cu o avere estimata la doua miliarde de dolari. Stati este proprietarul companiei Ascom Group inca din 1994, aceasta avand afaceri in domeniul petrolului in Kazahstan si Sudan.

Un alt nume dezvaluit in scandalul Panama Papers este cel al milionarului Alexandr Babakov, care s-a nascut la Chisinau, dar a fost deputat in Duma de Stat de la Moscova. El ar avea multe imobile de lux in Paris, Londra, dar si in Rusia.

Investigatia Panama Papers este rezultatul colaborarii a jurnalisti din 80 de state, care au analizat 11,5 milioane de documente obtinute de la firma Mossack Fonseca. Consortiul a analizat timp de peste un an documentele firmei Mossak Fonseca.

Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Documentele dezvaluite de ICIJ includ numele a 140 de politicieni si persoane publice din intreaga lume, intre care fosti si actuali lideri mondiali, respectiv premieri ai Islandei si Pakistanului, presedintele Ucrainei si regele Arabiei Saudite, dar si apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin.

Panama Papers: Se cere demisia unui premier european, implicat in scandal: Aratam ca o republica bananiera

Panama Papers: Omul prin care poate fi luata urma averii lui Putin

In total, documentele fac referire la peste 214.000 de companii offshore, legate de persoane din peste 200 de tari si teritorii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#moldoveni Panama Papers, #Ion Sturza Panama Papers , #Panama Leaks