Audieri in Parlament in scandalul Panama Papers: Ce vor sa afle alesii romani

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:29
2504 citiri
Audieri in Parlament in scandalul Panama Papers: Ce vor sa afle alesii romani
Foto: Arhiva Facebook/ Camera Deputatilor

Deputatul Gheorghe Ialomitianu a anuntat, miercuri, ca, saptamana viitoare, in Comisia de buget-finante vor fi chemati pentru o discutie presedintele ANAF, Dragos Doros, si presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatare a Spalarii Banilor, Neculae Plaiasu, pe tema scandalului Panama Papers.

Gheorghe Ialomitianu a precizat ca membrii Comisiei de buget-finante doresc sa stie ce masuri iau aceste institutii pentru prevenirea spalarii banilor.

"Trebuie sa avem o reactie, mai ales ca sunt persoane din Romania care au infiintat firme in Panama si sunt convins ca multe tranzactii le-au derulat prin aceste firme, iar Fiscul roman si Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor nu stiu de aceste tranzactii", a afirmat deputatul PNL.

El a mentionat ca este posibil sa fie vorba, in aceste cazuri, despre evaziune fiscala si spalare de bani.

"Spunea o persoana care a deschis conturi in Panama ca vrea sa plateasca impozite mai mici. Problema este a transparentei, pentru ca s-ar putea ca multe tranzactii pe care le-a derulat prin Panama sa nu fi fost declarate oficial in Romania, iar Fiscul sa nu fi luat impozitul. Orice activitate desfasurata in Romania trebuie impozitata in Romania, si nu in Panama", a explicat Ialomitianu.

El a tinut sa precizeze ca infiintarea acestor firme este legala, dar problema este daca se desfasoara activitatea in tara respectiva, pentru ca nu este legal sa desfasori activitatea economica in Romania, iar inregistrarea veniturilor sa se faca in firma din "paradisul fiscal".

"Orice activitate desfasurata in Romania se impoziteaza in Romania, legea este clara, iar impozitarea profiturilor se face in tara in care se face profitul si nu unde detii firma. Acelasi lucru stipuleaza si legislatia europeana", a mai spus deputatul PNL.

El a aratat ca este nevoie sa se vada si provenienta acestor bani, daca au fost transferati din Romania in mod legal.

Ialomitianu a mai afirmat ca recomanda institutiilor din Romania sa faca toate demersurile pentru ca, la nivel european, sa se faca un grup de lucru care sa actioneze in comun, pentru ca, in mod individual, statele nu vor avea succes in combaterea evaziunii si a spalarii banilor.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a infiintat un grup de lucru interdepartamental, din care vor face parte inspectori antifrauda si cu alte specializari, pentru a verifica informatiile din investigatia jurnalistica "PanamaPapers" si pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice si juridice implicate, a anuntat, marti, institutia fiscala.

Anuntul agentiei fiscale din Romania vine la circa doua zile dupa ce au fost publicate primele informatii legate de investigatia internationala "PanamaPapers".

Intre timp, autoritatile din intreaga lume au anuntat ca au deschis anchete, dupa ce o scurgere masiva de informatii de la un cabinet de avocatura panamez, Mossack Fonseca, a scos la lumina posibile cazuri de evaziune fiscala prin intermediul companiilor offshore.

"ANAF a initiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicatiilor fiscale ale informatiilor publicate prin proiectul de investigatie jurnalistica "PanamaPapers"", a anuntat ANAF, intr-un comunicat de presa.

"Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice si juridice, si corelarea acestora cu cele existente in bazele de date specifice, referitoare la conturi detinute, participatii in firme, tranzactii interne sau internationale", a completat institutia.

In grupul format de ANAF vor fi implicati inspectori antifrauda, inspectori fiscali si inspectori specializati in verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informatiilor fiscale si executari silite, a mai precizat institutia.

Deocamdata nu este clar cati romani ar putea fi pe lista celor care au folosit firme offshore pentru a evita plata taxelor, insa Paul Radu, jurnalist din cadrul RISE Project, partenerul roman al investigatiei internationale, a declarat, la Digi 24, ca detine peste o suta de nume din Romania obtinute in urma investigatiei, in special de oameni de afaceri, care urmeaza sa fie dezvaluite in perioada urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Panama Papers Romania evaziune, #Fisc combatere spalare bani audieri Parlament , #Romania
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
cei "100 romani" sunt parlamentari: parlamentarii au imunitate!!!!!!