Panama Papers, filiera romaneasca: Borcea, Vintu si OMV Petrom

Marti, 10 Mai 2016, ora 08:07
4025 citiri
Panama Papers, filiera romaneasca: Borcea, Vintu si OMV Petrom
Foto: Arhiva Ziare.com

In documentele Panama Papers, care au fost date publicitatii luni seara, apar opt offshore-uri care au legatura cu Romania, 109 persoane si entitati de business, 6 intermediari si 103 adrese din tara noastra.

Printre cei vizati se numara Sorin Ovidiu Vintu, Cristian Borcea si Corneliu Iacobov.

Cele opt offshoreuri care au legatura cu Romania sunt: Overseas Enterprises Holding Corp., Osida Services Ltd., Ubras Ltd., Valdres Inc., Pemal International Ltd., Aldwyn Consultants Limited, Yes You Home Limited, Transatlantic Shiping & Management Limited.

De asemenea, cei sase intermediari conectati cu Romania care apar in baza de date sunt: Taylor, Epure and Associates SCPA, Moshe Turgeman, Philippe Marcel Kadouch, Osida Services Ltd., Claudio Maria Riccardi si Gabriela Serbanel.

Panama Papers: A fost publicata lista celor peste 100 de romani care-si ascund averile - Ancheta Rise Project

Pe lista celor 109 persoane si entitati de business din Romania apar, intre altii, Sorin Ovidiu Vintu, Cristian Borcea, Said Baaklini, Corneliu Iacobov, dar si OMV Petrom, despre care Rise Project scria ca are de multi ani o investitie importanta in Kazakhstan, pe care o gestioneaza prin intermediul unei companii offhsore.

"Panama Papers", care au alimentat o adevarata cascada de dezvaluiri despre evaziunea fiscala, pot fi accesate - in parte - de catre public incepand de luni seara, in numele "transparentei", dar si in speranta dezvaluirii unor noi scandaluri, scrie AFP.

Incepand de la ora 18:00 GMT (21:00, ora Romaniei), orice navigator pe Internet poate consulta datele care au la baza milioane de documente apartinand cabinetului panamez de avocatura Mossack Fonseca, in care figureaza inclusiv premierul britanic David Cameron si omologul sau islandez, nevoit sa demisioneze, Sigmundur David Gunnlaugsson.

Panama Papers 200.000 de documente postate online: Oamenii vor gasi ce noi am ratat

"Este un pas natural catre transparenta, cu scopul de a permite societatii civile sa obtina informatii de baza despre Panama Papers", declara intr-un interviu pentru AFP Gerard Ryle, directorul Consortiului International al jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), care a declansat scandalul.

Baza de date, de aproximativ 200.000 de firme-paravan si persoane private, este prezentata sub forma de registru. Insa ea prezinta doar o parte dintre cele 11,5 milioane Panama Papers, care nu si-au dezvaluit toate secretele, potrivit ICIJ.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Panama Papers Romania Vintu Borcea, #Panama Papers OMV Petroma , #Romania