Panama Papers: Pot fi afectate bancile din Romania? Ce spune consilierul lui Isarescu

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 16:39
2629 citiri
Panama Papers: Pot fi afectate bancile din Romania? Ce spune consilierul lui Isarescu
Foto: Ziare.com

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, spune ca implicarea unor banci-mama in scandalul documentelor Panama Papers nu poate sa afecteze bancile din tara noastra.

"Implicarea unor banci-mama nu poate afecta bancile din Romania, pentru ca bancile-mama sunt in bancile din Romania atunci cand este vorba de filiale.

Cand o banca dintr-un centru financiar important are o filiala in Romania, aceasta filiala este banca romaneasca cu capital strain. Deci banca respectiva este numai actionar la banca romaneasca, dar banca romaneasca are autoritate proprie, este persoana juridica romana.

Sigur, sunt si sase sucursale ale unor banci straine, de pilda cum este ING-ul, cea mai cunoscuta, care sunt legate direct de bancile-mama, dar asta este de-acuma altceva, dar ar putea fi implicata numai in masura in care ING-ul a facut astfel de operatiuni, ING-ul din Romania si nu ING-ul de la Amsterdam sau nu stiu de pe unde", sustine Vasilescu, intr-un interviu pentru RFI Romania.

Panama Papers: Sunt implicate peste 100 de nume legate de Romania

Panama Papers: Filiera romaneasca. Ce nume apar in ancheta

De asemenea, intrebat ce ar trebui sa urmeze dupa dezvaluirile Panama Papers, Vasilescu a precizat: "Prima cerinta este ca informatiile sa fie oficiale, pentru ca atat timp cat sunt surse care vorbesc, experienta mea si experienta generala arata ca de multe ori sursele nu sunt exacte, una apare pe surse si alta o sa vedem ca este realitatea, dupa ce se clarifica lucrurile".

Panama Papers: Un nou nume celebru din Romania, dezvaluit de ancheta

Panama Papers: Un fost premier spune ca s-ar impune ancheta si in Romania

Un jurnalist de investigatii din Romania sustine ca in documentele Panama Papers dezvaluite dupa o ancheta jurnalistica uriasa apar peste 100 de nume legate de tara noastra.

In documentele Panama Papers apar numele mai multor romani, insa deocamdata se cunosc doar cateva dintre acestea. Este vorba despre Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vintu, Said Baklini, Constantin Iacov si Corneliu Iacobov.

La randul sau, fostul premier Theodor Stolojan spune ca o ancheta in acest caz s-ar impune si in Romania.

La uriasa ancheta jurnalistica legata de Panama Papers participa 370 de jurnalisti din 78 de tari, iar printre cele mai cunoscute nume scoase la iveala se numara cele ale lui Vladimir Putin, Lionel Messi si tatalui premierului britanic David Cameron, Ian Cameron.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Adrian Vasilescu Panama Papers, #Adrian Vasilescu banci Romania Panama Papers, #scandal Panama Papers Romania , #Romania