Sinceritatea incomoda a ministrului Sanatatii. Tara ca afara?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 Februarie 2016, ora 12:01
4912 citiri
Sinceritatea incomoda a ministrului Sanatatii. Tara ca afara?

Zicem ca iubim adevarul, dar ii uram pe cei care il rostesc.

Cam aceasta este parafraza prin care as sintetiza eu iritarea starnita de afirmatiile ministrului Sanatatii facute intr-un interviu acordat Ziare.com:

"Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, as spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam. E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem. (...) Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!", a spus dl Achimas - Cadariu.

Reactia vehementa a venit de la ALDE, prin vocea deputatei Leocadia Gratiela Gavrilescu:

"Este inadmisibil ca un tehnocrat, un ministru care a practicat chiar el meseria de doctor, sa isi arate dispretul fata de societatea romaneasca. Dupa domnul ministru, romanii au sistemul sanitar pe care il merita, deoarece muncesc prea putin.

As vrea sa propun romanilor un exercitiu de imaginatie, dar si celor din spectrul politic: daca era un ministru al Sanatatii numit politic, cat credeti ca mai ramanea in functie pentru o asemenea declaratie jignitoare la adresa romanilor?".

Pe mine dl ministru Achimas Cadariu nu m-a convins pe deplin in acest interviu. Ceea ce doream sa clarific cand am pus intrebarile nu cred ca domnia sa a clarificat: cum anume, in mod concret, intentioneaza sa isi puna in aplicare planurile si ce vrea sa lase in urma.

Dar afirmatia care a starnit furia mi se pare in esenta, cu tot regretul, corecta, chiar daca discutabil formulata. Acelasi tip de corectitudine care a enervat peste masura in cazul ministrului de Finante care atragea atentia ca nivelul prea ridicat al salariului minim ne poate afecta competitivitatea sau in cazul secretarului de stat Biris care vorbea despre 3 milioane de oameni care, desi nu au venituri si nici nu au cerut ajutor social, traiesc din ceva, dar nu platesc si asigurari de sanatate, desi beneficiaza, la nevoie, de sistemul sanitar.

Da, daca vrem o tara ca afara, trebuie sa functionam, de la munca la reguli, ca afara. Pentru ca tara de afara este exact rezultatul acestei munci si al acestor reguli.

Va imaginati ca tratamentele acelea senzationale din excelentul spital vienez AKH sau din oricare alt spital pe care il invidiem sunt gratuite? Fals. Sunt extrem de scumpe si la tehnici de ultima ora nu ai acces in baza unei asigurari minime de sanatate de cativa euro pe luna, asa cum este la noi CASS, ci pe baza unor asigurari private care pot ajunge la sute de euro pe luna.

Cine nu plateste nu primeste mai mult decat asistenta de urgenta, care inseamna stabilizare, nu vindecare.

Sa va spun care e situatia la noi?

1. In baza asigurarii, beneficiezi, teoretic, de toate serviciile medicale. Cum asa ceva nu este practic posibil, pentru ca este matematic imposibil, incep sincopele, listele, lipsurile.

Pentru ca niciun politician nu a avut curajul pana acum sa spuna poporului: "pentru CASS-ul obligatoriu iti dau pana aici. Ce e peste ori din buzunar, ori din asigurare privata".

2. Plateste o minoritate si beneficiaza toata lumea. Dincolo de urgente, exista programele nationale de sanatate pentru cancer, TBC, diabet si boli cardiovasculare care asigura tratamentul acestor boli indiferent de asigurare. Deci daca neplatitorul se imbolnaveste de cancer primeste in rand cu platitorul din banii platitorului.

3. Nici macar tot ce se aduna pentru Sanatate nu ajunge integral la sanatate, cat timp banii sunt varsati in galeata mare de trezorerie de unde Ministerul Finantelor da lunar cat socoteste de cuviinta, in medie cam 85% din ce se colecteaza, din informatiile mele pentru ca date oficiale nu exista.

Poate aceasta situatie sa ne aduca spitalele si serviciile minunate de afara? Eu cred ca nu, nici intr-o suta de ani!

Iar ministrul Sanatatii ne pune in fata aceasta realitate, destul de nediplomatic, poate nu in cea mai fericita formulare. Dar pe fond ce nu e corect in ceea ce spune?

Cand vom plati asigurari realiste si vom beneficia in functie de cat platim, cand vor beneficia doar cei care platesc de banii pe care ii platesc, cand banii colectati pentru Sanatate vor fi dati toti Sanatatii, atunci da, vom avea si salarii mai mari pentru medici, si dotari mai bune si, in primul rand, cred ca vom avea dreptul sa emitem pretentii mai mari.

Noi, ma tem, am ramas atarnati intr-o mentalitate post-comunista in care avem numai drepturi, nu si obligatii, in care trebuie sa primim totul indiferent de propria contributie. Dar acesta este unul dintre motivele pentru care ne uitam doar la televizor la spitale precum AKH.

Asa ca eu chiar apreciez sinceritatea ministrului Sanatatii, o sinceritate de ministru tehnocrat care, e drept, pica tare greu la stomac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Sanatatii Achimas Cadariu, #Achimas Cadariu demisie ALDE , #ministrul Sanatatii