Ministrul Educatiei: Copiii se plictisesc la scoala. Admiterea la ASE e mai slaba ca Bac-ul

Duminica, 05 Martie 2017, ora 10:50
4519 citiri
Ministrul Educatiei: Copiii se plictisesc la scoala. Admiterea la ASE e mai slaba ca Bac-ul
Foto: Facebook/Pavel Nastase

Vrem o schimbare simultana pentru tot invatamantul preuniversitar, programe si manuale simplificate, profesori pregatiti, pentru ca plecam de la un mare adevar: copiii se plictisesc la scoala, spune ministrul Educatiei, Pavel Nastase.

Intr-un interviu acordat News.ro, oficialul sustine ca pentru liceu nu este nevoie de admitere, deoarece invatamantul este obligatoriu, iar elevii admisi cu medii sub 5 ar putea fi evaluati, le-ar putea fi descoperite aptitudinile si apoi ar putea fi indrumati spre invatamantul dual, ucenicie la locul de munca.

Nici la facultate admiterea nu mai este o solutie viabila decat pentru anumite domenii, calitatea invatamantului superior fiind data de cel preuniversitar, potrivit ministrului.

"Rezultatele din invatamantul superior sunt dependente de rezultatele din preuniversitar. Vreau sa va spun ca atunci cand am ajuns rector, in 2012, la ASE, la cererea profesorilor, dar si a studentilor, am reintrodus concursul pentru ca toti spuneau ca a scazut calitatea.

Am dat examen de admitere, dar inainte am asigurat pregatire cu elevii care urmau sa vina la ASE, din resurse proprii. Am avut peste 1.000 de elevi care veneau la pregatire, din Bucuresti si zonele limitrofe. Ii pregateam la matematica, economie si geografie si chiar limbi moderne. S-au cheltuit niste bani, dar rezultatul nu a fost cel pe care l-am scontat. De ce? Examenul nostru de bacalaureat este unul serios acum. Eu a trebuit sa repet un examen de admitere la ASE care era mai slab decat examenul de bacalaureat.

Nu puteam sa le cer la admitere decat tot matematica pe care au dat-o la bacalaureat, tot economia pe care o faceau cei din liceele economice, tot geografia pe care au dat-o la bacalaureat. Am avut mari probleme si am schimbat decizia si am revenit la eseu. Pentru ca promovabilitatea la bacalaureat este putin peste 60 la suta. Atunci mai are sens sa organizam concurs? Nu mai aveam nici candidati, i-a speriat concursul, atata timp cat in jur toti nu dau examen, nu este o masura", sustine ministrul.

Prioritatea ar fi ca toata lumea sa sustina schimbarile din invatamantul preuniversitar, respectiv ca, intr-un an, sa fie reduse si modernizate programele si manualele scolare si totodata pregatiti profesorii sa poata preda dupa noile programe, precizeaza Pavel Nastase.

"Nu putem sa ne plangem toata ziua ca nu avem educatie de calitate si sa nu putem sa facem ceva. Cred ca este la-ndemana noastra. O prima masura pe care o voi lua este revizuirea in totalitate a programelor scolare, care acum se aplica la clasa a V-a.

Dar in ce stadiu suntem noi acum? Avem programe si manuale scolare noi pentru invatamantul primar, suntem conform graficului la clasa a V-a, deci am intrat in gimanziu.

Daca am facut manuale pentru invatamantul primar, apoi producem pentru gimnaziu si apoi pentru liceu, deja intram intr-un orizont de timp prea mare, iar ceea ce am facut acum opt ani nu mai este valabil.

Eu as merge pe o abodare simultana. Plecam de la programele-cadru, programele scolare si manuale, dar intr-o abordare simultana pentru intreg sistemul. Astfel incat sa putem trage niste concluzii prin comparatii cu ceea ce se intampla in alte tari considerate performante astazi, cum sunt Finlanda, Japonia. Avem multiple surse de inspiratie si avem resurse cu care sa punem in functie un asemenea proiect. Astfel incat, in maxim un an de zile, sa vorbim de aceste programe scolare noi, de la clasa intai la a XII-a, dar si manuale coroborate cu programa", sustine Pavel Nastase, care da asigurari ca nu "se pune problema disparitiei clasicilor" din manuale.

"Vrem aceasta schimbare simultana pe toata scoala pentru ca plecam de la un mare adevar, de la realitate, acesti copii se plictisesc la scoala. De ce se plictisesc la scoala? Pentru ca avem prea multa materie in programa si manuale supraincarcate si atunci trebuie sa lucram la simplificarea lor. Trebuie sa punem accent, in primul rand, pe gandirea copiilor, mai ales in invatamantul primar si mai putin pe capacitatea lor de a memora", subliniaza ministrul.

Pavel Nastase vrea ca elevii sa invete prin joaca:

"Trebuie sa plecam de la lucruri foarte simple. Copiii la varste mai fragede sunt in general inclinati spre a obtine aptitudini din activitati practice si mai putin de invatare. Ei prefera sa se joace, sa faca vizite, sa se joace cu alti copii, sa invete unii de la altii. Aceste actiuni le aduc lor acele aptitudini care sa-i ajute sa le dezvolte gandirea.

In programele scolare si in manuale avem foarte multe componente care inseamna multe cunostinte si nu marsam pe partea practica, care le-ar aduce aptitudinile de care au nevoie si pentru care creierul lor este predispus. Ce se intampla in invatamantul primar?

Copiilor le este frica sa mearga la scoala pentru ca doamna invatatoare, profesoara, le da imediat test. De ce asa? De ce sa nu invatam mai degraba in joaca? Imi doresc foarte mult manuale simplificate, fata de cele existente, ca si volum, iar ceea ce va ramane sa fie de calitate".

Cat despre profesorii care dau inca multe teme, minisrrul spune ca acasa elevul ar trebui sa invete cam doua ore:

"Ordinul privind reducerea numarului de teme este binevenit, dar greu de urmarit, de implementat. Copilul, dupa ce vine acasa, ar trebui sa mai invete cam doua ore, ca sa-si rezolve temele. Este o parere personala. Cred ca in afara scolii ar trebui sa faca activitati extrascolare, sa viziteze un muzeu, sa merga la un club sportiv, la biblioteca, la muzica, unde isi poate completa cunostintele si aptitudinile.

Vrem sa implementam programul "Scoala dupa scoala". Vom face si evaluarea programului "Masa calda". Copilul ar putea sa ramana in scoala, unde face cele doua ore de teme, iar apoi face alte activitati, ar ajuta si parintii. Ar aduce o marja de plusvaloare".

Cat despre ce il nemultumeste in invatamantul romanesc, Pavel Nastase crede ca problema cea mai complicata este invatamantul preuniversitar si vorbeste de salariile mici.

"O scoala functioneaza bine daca ai, in primul rand, resursa umana pregatita. Am discutat cu ministrul finlandez. A spus: Sunt cateva conditii: 1 - nu trebuie sa se amestece politicul in scoala, 2 - manuale bune si profesori buni.

In Finlanda, profesorii sunt foarte bine platiti. Absolventii nostri care raman in invatamant nu sunt cel mai bine pregatiti, gasesc un loc foarte bine platit in business. De aceea, trebuie sa alocam resursele diferentiat.

Trebuie sa facem o noua clasificare a universitatilor, acesta este depasita, este din 2011. Vrem sa facem aceasta clasificare a universitatilor si ierarhizare a programelor de studii. In acest sens, pe 15 martie am chemat rectorii si presedintii senatelor universitare pentru a discuta legea educatiei nationale, este nevoie de o noua lege, clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii. Si mai avem acreditarea scolilor doctorale cu care suntem in mare intarziere", adauga oficialul de la Educatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#interviu ministrul Educatiei Pavel Nastase , #ministrul Educatiei