Conspiratia Salamandrei PD-L (Opinii)

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 13:08
10557 citiri
Conspiratia Salamandrei PD-L (Opinii)
Foto: Arhiva

Cred ca salamandra ar putea fi logo-ul electoral al PD-L, la viitoarele alegeri, in locul trandafirului. Salamandra, pe langa faptul ca este un animal simpatic, are o conotatie speciala in stiintele politice.

Este acel procedeu democratic, dar nu tocmai moral, prin care partidul aflat la guvernare isi croieste colegii electorale favorabile. De exemplu, cat mai multe colegii in care sunt mai multi primari ai partidului la guvernare.

"Salamandrizarea" (engl. gerrymandering) vine de la o anecdota in care partidul aflat la guvernare in Statele Unite a trasat un colegiu electoral in asa fel incat sa acumuleze cat mai multi din simpatizantii sai si, in final, forma colegiului era atat de dubioasa incat, pe harta, semana cu o salamandra.

Cred ca si actuala majoritate se pregateste sa deseneze salamandre pe harta electorala a Romaniei. Ca sa intelegem mai bine ce inseamna asta, sa luam un caz concret cu numere mici.

Sa zicem ca sunt 1.000 de votanti distribuiti egal in 100 de colegii, adica 10 in fiecare colegiu. Partidul aflat la guvernare stie ca din cei 1.000 are 300 de simpatizanti. In fiecare colegiu alegerile se castiga cu majoritate (cel mai mare numar de voturi).

Partidul la guvernare decupeaza colegiile, asa incat in 60 de colegii isi grupeaza cate 5 din cei 300 de simpatizanti. Astfel, vor fi 60 de colegii in care partidul la guvernare va avea 5 din 10 alegatori, adica majoritate. Partidul la guvernare castiga 60 de parlamentari din 100 si guverneaza inca o runda cu o majoritate lejera.

Desi are doar 30% in optiunile electoratului, prin desenarea colegiilor, in asa fel incat in fiecare colegiu sa grupeze o majoritate favorabila, partidul respectiv poate castiga 60% din mandate.

Daca PD-L va introduce votul uninominal intr-un singur tur la alegerile parlamentare, cu care de altfel sunt de acord si PSD si PNL, si va decupa corespunzator cele 300 de colegii electorale va putea guverna si din 2012 incolo.

Batalia se va da in comisia electorala, acolo unde PD-L, UDMR si UNPR vor avea majoritate si vor impune si tipul de scrutin si decupajul colegiilor.

Cum se pot "salamandriza" 300 de colegii? Nu e atat de greu. Si nici nu e nevoie de un decupaj in care PD-L sa isi asigure 60% din colegii castigatoare. Pentru ca in acest moment nici nu are 30% din optiuni.

Cu 15% din optiuni PD-L isi poate asigura 35% din colegii castigatoare. Restul pana la 51% vor fi colegiile UDMR si UNPR.

Intuind miscarea, PSD si PNL se pregatesc sa formeze un nou partid (sau alianta juridica). Pentru ca ar fi singura sansa sa mai spere la o victorie in 2012.

Aceasta este si miza reala a schimbarii majoritatii, in acest moment. Cine are majoritate si puterea executiva in 2012, inainte de alegeri, practic are in mana pensula cu care deseneaza colegiile electorale. Si cine le deseneaza castiga fara probleme.

Votul uninominal intr-un tur obliga practic partidele sa se grupeze in doua mari tabere. El este inevitabil pentru ca e preferat si de PD-L si de UDMR, in actuala majoritate.

Votul intr-un singur tur (castiga cel care are numarul cel mai mare de voturi) la locale asigura conservarea actualilor primari, indiferent de partidul din care fac parte. Pentru ca in fiecare oras sau catun foarte probabil primarul in functie va iesi pe primul loc. Doar al doilea tur il poate schimba.

Ramane un mister de ce PNL nu a optat pentru o alianta mai naturala, cu PD-L, in asa fel incat sa fi lasat PSD singur pe partea stanga. Evident o asemenea miscare ar fi crescut ponderea PSD in preferintele electoratului, dar nu suficient cat sa castige alegerile. Pentru ca PD-L-PNL ar fi "salamandrizat" colegiile in favoarea lor.

Cum nicio alianta nu e batuta in cuie, probabil ca PNL se va razgandi curand. Tandemul Che&Fidel, cum plastic l-a definit insusi Victor Ponta, poate sa ramana valabil, dar fara liberali.

Iar PC va fi si el abandonat pe drum. Cele 21 de locuri pe care le-a cerut de la PSD si PNL vor ramane un vis frumos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#colegii uninominale, #vot uninominal singur tur, #salamandrizare PDL vot , #alegeri parlamentare
Comentarii
Poza half
half
rank 5
Cred ca porumbacul ar putea fi logo-ul electoral al PCL(ex.PNL), la viitoarele alegeri, in locul lamaiei galbejite.