Nu mai avem pe cine vota (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Februarie 2011, ora 13:40
4207 citiri
Nu mai avem pe cine vota (Opinii)

Un elev care ramane an de an corigent la aceeasi materie pentru ca nu stie exact aceleasi lucruri ori e retardat, ori e de-o rea vointa diabolica si autodistructiva. Asa si cu Romania in privinta Justitiei. La fiecare jumatate de an, raportul pe Justitie spune cam aceleasi lucruri, cu foarte mici variatiuni in plus sau in minus.

DNA isi face treaba, insa procesele de coruptie se blocheaza in instanta, treneaza si nu exista solutii definitive. In acest context, este laudata in mod special actiunea din vami, cu nota prudenta a asteptarii unor condamnari fara de care ne rezumam la un spectacol mediatic.

ANI isi face si ea treaba, dar intampina tot felul de obstacole. Daca cele legislative au fost depasite, acum a venit randul celor de natura bugetara, caci Agentia a primit foarte putini bani anul acesta, ceea ce ar putea impiedica publicarea decaratiilor de avere.

Parlamentul este catalogat, din nou, drept o frana in calea justitiei pentru ca face zid in jurul coruptilor de tot felul. De aceasta data, capetele de acuzare sunt cazurile Ridzi si Pasat. Este laudata mica reforma a Justitiei, pentru ca, asa cum se intampla de obicei, ministrul Predoiu si-a facut treaba de ordin legislativ. Noutatea este, de aceasta data, aprecierea primita de Curtea Constitutionala pentru solutia in cazul CSM, soldata cu blocarea reinstalarii acolo a trei "dinozauri".

Ce ne spune aceasta teribila repetitivitate? Un lucru pe care, in esenta, il stiam, dar a carui reconfirmare este mereu la fel de deprimanta. Clasa politica din Romania, in ansamblul ei, sufera de aceleasi tare, are aceeasi mentalitate de casta si acelasi dispret fata de justitie, indiferent catre care partid ne uitam.

Intr-o vreme, Palamentul era pus la zid pentru cazul Nastase si pentru tergiversarea aparitiei ANI. Pe vremea aceea, PD-L si Traian Basescu nu mai conteneau cu acuzatiile la adresa aliantei neoficiale PNL + PSD, considerata cauza principala a corigentei si a mentinerii monitorizarii.

Dar iata ca PD-L a ajuns partidul dominant al majoritatii. Si ce a facut din aceasta pozitie? Exact ce a facut si PSD cu Adrian Nastase, adica zid in fata Justitiei, chiar impotriva unor solicitari ferme de la Cotroceni. Si ce a mai facut actuala majoritate?

Intai a incercat sa masacreze legea ANI, sa nu se mai intelega nimic din ea si din incomoda institutie pe care o reglementeaza. Apoi, a lansat un atac cu mult mai pervers. A taiat banii agentiei de integritate.

Nu cred ca intreaga clasa politica din Romania este retardata, caci este foarte performanta atunci cand vine vorba sa-si promoveze propriile interese. Cred insa ca este cumplit de ticaloasa si fundamental corupta. Dupa cum cred ca niciun partid nu da doi bani pe tara, pe soarta ei si pe interesul national. Iar lucrurile acestea se vad cristal si de la Bruxelles, si de la Paris, si de la Berlin.

Sigur, teoretic, ticalosia politicului se pedepseste la vot. Si asa s-a tot intamplat. Insa cu PD-L s-a inchis cercul. Nu mai exista niciun partid care sa inspire cea mai mica speranta de onestitate si patriotism.

Ca romanii percep clar acest lucru, se vede din sondajele de opinie in care majoritatea declara ca nu va vota. Dincolo de aspectele tehnice, raportul pe justitiei ne arata un lucru teribil de dureros pentru cei care inca nu au bagajele facute sa plece din tara: nu mai avem pe cine vota.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Raport CE justitie Romania, #vot alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare