Blatul lui Blaga si votul USL pentru Boc (Opinii)

Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 23:50
5153 citiri
Blatul lui Blaga si votul USL pentru Boc (Opinii)
Foto: TVR (Arhiva)

"Avem nevoie de un lider care sa nu faca blat cu Opozitia si teleopozitia". Spunea Udrea. Despre Vasile Blaga. Sau, mai curand, impotriva lui Vasile Blaga. Monica Macovei si altii, la fel.

Chiar asa sa fie? E Vasile Blaga dispus la un blat cu cei cu care PD-L se lupta pe viata si pe moarte? Este el dispus sa opreasca razboiul declansat de Traian Basescu? Raspunsul e simplu. Da si nu. Dar oricum nu va conta.

Mai intai, trebuie spus direct - Blaga nu e un blatist. Nu e un om care sa faca jocurile PSD si PNL. Face jocurile lui si ale PD-L. E adevarat insa ca, avandu-l pe el la timona, sunt mult mai multe sanse ca unele dintre puntile total distruse dintre PD-L si cele doua partide din USL sa fie refacute. Asta e posibil.

Imposibil e insa un blat. Pentru ca acesta ar putea fi facut doar in doua moduri. Prin cedarea in lupta, lucru exclus. Sau printr-o intelegere de guvernare dezavantajoasa cu Opozitia, intr-o eventualitate care tine mai curand de domeniul SF. Pentru ca e practic imposibil ca se rupa USL in cazul in care castiga alegerile. Sau ca PD-L sa castige alegerile si sa rupa USL, pentru a forma majoritatea cu o parte din ea.

Practic imposibil, dar nu imposibil cu totul. Doar ca Opozitia nu vrea sa se ajunga acolo. Vrea sa ramana Boc presedinte de partid si premier. Ca o garantie ca PD-L va pierde.

Opozitia nu-l prefera pe Blaga. Nici gand

Daca ar fi sa ultrasimplificam, am putea sa ne uitam dupa doua lucruri. Primul, ca Basescu a dus PD-L la un conflict extrem cu Opozitia. Fara sanse de impacare. E razboi si pare ca va fi atat timp cat Traian Basescu va fi la Cotroceni. Si cat va mai avea un cuvant greu de spus in PD-L. Nu mai exista cale de intoarcere.

Al doilea lucru de care trebuie sa ne amintim e ca Vasile Blaga nu e asa de urat in Opozitie precum e Basescu. Sa ne amintim ca, atunci cand Guvernul Croitoru trebuia sa primeasca avizul Parlamentului, Vasile Blaga a fost singurul ministru din randurile PD-L care a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. Singurul.

Parlamentarii Opozitiei care l-au sprijinit au invocat atunci faptul ca acesta a avut o colaborare excelenta cu primarii si membrii Opozitiei, cat timp a condus Ministerul Dezvoltarii.

Ai zice ca Opozitia il prefera ca presedinte al PD-L. Asa sa fie? Nici gand. Opozitia il prefera pe Emil Boc sef al PD-L. Si premier, daca se poate. Pentru ca are nevoie de un inamic, n-are ce face cu un adversar mai sobru si mai decis decat Emil Boc. Unul care nu are in spate atatea reforme dureroase electoral, precum Boc.

Opozitia are nevoie de cineva pe care sa-l urasca. De unul pe care sa-l identifice cu Basescu. Unul care sa mearga pe aceeasi linie, nu sa dea iluzia unei schimbari. Tocmai de aceea, Blaga e inutil Opozitiei in acest moment. USL are nevoie doar de un singur lucru. Are nevoie sa aiba un inamic.

Iar declaratia lui Ponta, care spune ca ar prefera un PD-L condus de Vasile Blaga, chiar daca in Opozitie, nu e nicidecum o declaratie cu care ii tine partea acestuia. Din contra. E o declaratie care sa-l saboteze. E o declaratie pentru a-l ajuta pe Emil Boc sa castige.

Pentru ca, daca ar putea sa voteze la Conventia Nationala a PD-L, USL ar vota fara ezitare cu Boc. E omul pe care-l prefera. Si tot ce spun acum favorabil despre Blaga e un cutit in spatele acestuia.

Razboi cu Boc, pace cu Blaga? Nu!

Unii dintre sustinatorii lui Boc, cu Udrea in frunte, se grabesc sa induca ideea ca, avandu-l pe Blaga la conducere, PD-L va inceta razboiul cu Opozitia.

Dar se insala. Blaga sau oricine vine la conducerea PD-L trebuie sa duca mai departe razboiul cu USL. Pur si simplu, nu exista alternativa. In acest moment, s-o lasi mai moale ar insemna pierderea sigura a alegerilor parlamentare din anul 2012. Asa ca Blaga nu va fi deloc moale cu USL daca va ajunge la sefia PD-L. In niciun caz.

Ce va conta, atunci? Va conta modul in care va fi un adversar pentru USL. Mai decis, mai indecis? Mai agresiv, mai cumpatat? Mai centrat pe anumite mesaje? Mai riguros? Asta va conta. Insa si mai mult va conta cine va fi premier dupa Congresul PD-L. Cu alte cuvinte, daca lupta dintre partide va primi un impuls dinspre Guvern.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Vasile Blaga blat, #Blaga Boc alegeri , #alegeri PDL