Cameleonii portocalii viseaza verde-nrourat (Opinii)

Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 22:03
3715 citiri
Cameleonii portocalii viseaza verde-nrourat (Opinii)

Fara sa vrem, asistam de cateva luni la chinurile facerii unei noi-vechi formatiuni politice, candva portocalie, in curs de inverzire. Nici vorba de ecologism. Se pofteste o megaconstructie de dreapta, un fel de aspirator national al tuturor tendintelor populare, liberale, conservatoare si ce se va mai gasi.

Modelul il flutura de ani buni Valeriu Stoica, mare ideolog si strateg democrat-liberal.

S-ar prinde in hora mintenas taranistii lui Pavelescu, ramasi pe de laturi, dar morti de cativa ani dupa vreo ipotetica sinecura, farsa PIN Gusa, ecologisti vesnic in cautare de forma, populistii marca DDD sau becalieni.

Tradatorii altor partide vor fi pusi ca intotdeauna in capul mesei. Ca sa dea jos USL, cica "pe scena politica bate un vant de Conventie Democratica!"

Rebranduirea asta ce mai e?

Unii considera actiunea un fel de rebranding al PD-L, in pierdere urata de suflu, de membri activi si sustinatori, cu o cota a increderii care le trezeste fiori in viitoarele campanii. Dar rebranduire fara program nu se poate.

Nu sunt putini cei ce idealizeaza politica antebelica, trecand sub tacere cameleonismul, tradarea joasa, santajul si etajul, mica ori marea ciupeala. Daca-l citam pe Caragiale, cameleonii "sunt vechi, domnule!" Ca si Agamita Dandanache, se laudau ca vin "de la patuzsopt", ca lupta in "toate Camerele, [se dau] cu toate partidele, ca rumanul impartial", asadar mereu cu fundul in mai multe luntri, ca sa se poata "lipi" de oricine le da mai mult. Azi s-ar zice ca joaca la doua sau mai multe capete.

Cameleonismul s-a jucat intr-o tragedie cu multe sute de mii de morti dupa 23 august, cand cateva cozi de topor ale partidelor istorice, inclusiv ale fostilor social-democrati si socialisti, au dat cinstea si onoarea pe rusinea infratirii cu PCR. Dupa un ragaz de vreo 40 de ani, fenomenul a reaparut in toata "maretia" in 1989.

De la rosu purpuriu, la verde buratic

De un rosu bolsevic pana in maduva oaselor, mari activisti si securisti au renuntat la purpura tovaraseasca, croind social-democratia "moderna" sau reinventand fostele partide istorice. Au stat o vreme pititi in dosul unor figuri autentice de politicieni de inalta stirpe ca seniorul Coposu, fratii Boila, Ion Diaconescu, Radu Campeanu, Dan Amedeo Lazarescu, I.V. Sandulescu, Sergiu Cunescu etc.

Nu s-au multumit insa multa vreme cu rangul secund, incepand marea burzuluiala politicianista de dupa 2004 cand doctrinele si curentele s-au contaminat reciproc, ca nu mai stii unde e stanga si dreapta, unde sunt democratii ori democrat-liberalii.

Postdecembrist, cameleonismul s-a practicat la greu si cu bune rezultate: FSN, FDSN, FDUS, PDSR, PSD au dus la imbrobodirea electoratului in doua Duminici ale Orbului si o data in 1992. Vazand ca tine, au copiat-o si altii, insa fara succesul scontat, ultimii amatori fiind PD-1991 >PD-L-2007.

Acum se coace o mare stransura politica, miscare-obsesie de dreapta, gandita in laboratoarele Puterii, care "sa tasneasca din valul indignarii(?) si entuziasmului nostru", cu maestri de ceremonii Boc, gen. Oprea, Miki Spaga, Morega, Tarata, toti luptatori gloriosi impotriva stangii bolsevice!

Cum e la altii?

In democratiile asezate, arareori se produc astfel de mutatii, doar daca apar acumulari si evolutii doctrinar-ideologice, fenomene social-economice care converg spre o anumita osatura a majoritatilor politice, nicidecum stratageme oportuniste de pacalire a alegatorilor.

Daca in lumea civilizata schimbarile se fac in deplina transparenta, la noi functioneaza subversiunea: partidul-palnie UNPR, aparut pe scena politica prin management de culise, achizitioneaza la hurta din piata politica primari, consilieri, parlamentari slabi de inger si de virtute ai altor partide.

Ciocu' mic!

Presa nici macar n-are voie sa critice cameleonismul fara a trezi un cor de injurii si grosolanii ale liderilor portocalii de opinie si ale postacilor, tot mai scrofulosi la datorie. Acum le da apa la moara un proiect de lege care va inchide gura criticilor, interzicandu-se organizarea si desfasurarea adunarilor publice in fata palatelor Cotroceni si Victoria. In loc de intoarcere cu fata la popor, de care le e frica. Sa speram ca legea nu se va numi "Ciocu' mic!"

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cameleoni PDL UNPR, #PDL portocaliu verde, #doctrina ideologie program PDL , #alegeri PDL