Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Conventia s-a terminat, incepe adevarata lupta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Mai 2011, ora 13:15
5691 citiri
Conventia s-a terminat, incepe adevarata lupta (Opinii)

Conventia PD-L nu a adus practic nimic nou. Emil Boc a fost reconfirmat zdrobitor, baronii si-au reimpartit functiile, nici macar o adiere de reforma nu a razbatut din marele for.

Roberta Anastase a fost recompensata pentru abnegatia cu care a furat voturi la Legea pensiilor, Theodor Baconschi pentru admiratia netarmurita declarata Elenei Udrea, Sorin Frunzaverde reprezinta scrasnetul baronetului invins din tabara Blaga, iar Gheorghe Flutur este baronetul invingator. Si tot asa, in jos.

E drept, printre vicepresedinti ii gasim pe Monica Macovei si Sever Voinescu. Voi crede ca nu sunt acolo doar pentru a infrumuseta vitrina prafuita a partidului, atunci cand voi vedea criteriile de integritate discutate in mod serios si adoptate.

Am mai spus-o, flancata de baroni si oamenii lor, d-na Macovei nu cred ca are vreo sansa sa faca altceva decat figuratie si mi-as dori foarte tare sa ma insel. Insa scorul cu care au fost respinse criteriile de integritate spune totul despre apetitul autoreformist al acestui partid. De altfel, Elena Udrea Cocos, intruchiparea antireformismului si a politicii clientelare, a capatat cel mai mare numar de voturi.

Foamea de functii a fost atat de mare incat a zadarnicit si strategia lui Vasile Blaga de a-si retrage toti oamenii din orice functii, astfel incat sa poata sabota linistit echipa Boc, pe care, odata infranta in alegeri, sa o mature fara mari eforturi. Nu si-au retras candidaturile decat vreo trei dintre partizanii sai. Asa ca functiile au fost impartite oarecum echitabil intre cele doua tabere, pastrand cu aproximatie procentele obtinute de Vasile Blaga.

Adevarata batalie insa abia urmeaza si ea este batalia pentru functia de premier, adica pentru controlul asupra bugetului. Traian Basescu vrea sa-l inlocuiasca pe Emil Boc din fruntea guvernului, dupa ce l-a reinstalat sef in Modrogan.

Presedintele stie foarte bine ca dupa oprirea recesiunii, Romania nu are voie sa intre in baltire economica, adica exact ceea ce s-ar intampla cu Emil Boc la carma. Apoi, cu ramanerea lui Emil Boc in functia de premier, PD-L face o campanie excelenta pentru USL, aflata la peste 50% in sondaje, iar presedintele nu are niciun chef ca anul viitor sa fie nevoit sa-l numeasca premier pe Victor Ponta.

Mai mult decat atat, Traian Basescu nu vrea doar un alt premier, ci un premier tehnocrat, din mai multe motive, intemeiate, asa zice. In primul rand, Romania are nevoie in continuare de reforme extrem de serioase, in frunte cu cea din regiile si societatile de stat, reforme impotriva clientelei, pe care un premier politic nu le poate face, caci orice premier politic, din orice partid romanesc, este legat prin numeroase sfori de clientela. In al doilea rand, vine un an electoral teribil in care orice premier politic va deschide, in mod traditional, larg punga bugetara, ceea ce ar taia orice sansa de relansare economica a Romaniei.

Baronii vor sa-l pastreze pe Emil Boc. Nu de drag si mare incredere, cu atat mai putin ca sa faca, vezi Doamne, reforme. Ci pentru ca Emil Boc este un premier foarte comod si foarte generos cu banul public. Sigur ca la capitolul imagine publica si credibilitate Emil Boc este un dezastru. Dar banul de azi e mai valoros decat votul de maine si apoi baronetul portocaliu crede mai mult in mita electorala decat in orice alta forma de campanie electorala, iar pentru mita trebuie sa ai bani, bani care vin din contractele pe bani publici impartite de la guvern.

Un premier tehnocrat ar spori credibilitatea guvernarii PD-L si, implicit, a partidului, dar numai daca ar reusi sa inchida robinetele clientelei, un schimb pe care baronii din ambele tabere il socotesc pagubos.

Ioan Oltean, proaspat secretar general, a vorbit despre posibilitatea unei remanieri guvernamentale. Adevarul ca mai sunt cateva relicve ale tripeletei BVB, pe la Economie de exemplu, care trebuie indepartate, mai ales ca dl. Oltean si-a pierdut omul din guvern, pe Ioan Botis, prins cu mana in fondurile europene.

Asadar, pe cat de mare este presiunea lui Traian Basescu asupra lui Emil Boc pentru a demisiona, pe atat de mare este aceea a baronilor care tin cu dintii de el. Abia acum se va vedea cata putere mai are Traian Basescu in mod real in PD-L. Nu e suficient ca l-a impus pe Emil Boc, mai trebuie sa-si indeplineasca si scopul pentru ca l-a impus, caci daca acesta face jocul baronilor, victoria de la conventie a presedintelui nu va mai conta absolut deloc.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Emil Boc presedinte PDL, #Congres PDL Emil Boc, #Emil Boc premier , #alegeri PDL
Comentarii