Cum le tremura nadragii stelelor PD-L (Opinii)

Sambata, 05 Martie 2011, ora 18:04
5947 citiri
Cum le tremura nadragii stelelor PD-L (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

E amuzant sa privesti de pe margine batalia alegerilor interne din PD-L. Daca esti observator atent nu poti sa nu constati stratificarea din partid in functie de experienta politica.

Mai intai sunt "mucosii", cei nou veniti, care, neavand toate datele jocului si nici vederea de ansamblu, isi irosesc energiile discursive de multe ori chiar impotriva lor. Pe urma sunt "greii" sau "stelele", cum ii numea Traian Basescu, care isi scot la inaintare dulaii si ii lasa pe "mucosi" sa isi rupa singuri gatul.

Cand Preda, Macovei si Voinescu au anuntat victoriosi ca au obtinut derogare de la criteriul vechimii in partid pentru a avea un candidat la functia de presedinte, fanii lor naivi au prezentat-o ca pe o mare izbanda a "reformistilor".

Cei mai versati nu au putut sa nu remarce zambetul satisfacut al lui Vasile Blaga la iesirea din sedinta cand declara ca si el a votat pentru derogare. Unanimitatea a fost interpretata de reformisti ca un sprijin pentru candidatura lor, cand de fapt a fost un cinic branci din partea seniorilor: "rupeti-va gatul, copii!". Deh, asa e cand esti la inceput...

Pentru a nu se dezminti, Cristian Preda debuteaza in campania interna cu un atac infantil. Ii cere actualului presedinte al partidului, Emil Boc, sa faca un pas inapoi si sa nu mai candideze pentru un nou mandat. Cred ca Blaga si Berceanu jubileaza in fata acestei naivitati. Preda incearca sa speculeze electoral un sentiment difuz in organizatie - ca Boc nu mai poate aduce speranta.

Pe acelasi sentiment se bazeaza insa si viitorul contracandidat al lui Boc, Vasile Blaga. Dar de ce sa o zica el, cand "mucosii" razboinici o pot verbaliza in locul lui.

La randul lui, Blaga sta cufundat in tacere si cand vine vorba de propunerile de integritate ale reformistilor. De ce sa iasa el si sa spuna ca e o prostie. Mai ales ca nu da bine la presa. Isi alege un baiat cu probleme la DNA, pe Cristi Boureanu, si il scoate la inaintare.

Acesta ii face "stalinisti" pe cei din grupul Macovei si mai trimite si o stanga bine plasata catre Cotroceni spunand ca opteaza pentru un premier politic, nu pentru un tehnocrat. Si ca sa nu fie dubii in numele cui vorbeste spune ca Blaga ar fi bun de presedinte de partid.

E adevarat ca Preda e prea naiv sa inteleaga intre cine si cine se joaca meciul si, mai ales, care sunt regulile sale. Crede ca daca verbalizeaza scepticismul organizatiilor fata de Emil Boc, lumea o sa-l voteze pe el. De fapt, verbalizeaza ceea ce lui Blaga, mult mai popular in partid, ii vine greu sa spuna cu gura lui.

Nu cu Boc se lupta in realitate reformistii, ci cu gruparea conservatoare din jurul tripletei BVB. Probabil se va fi terminat congresul si Preda tot nu va realiza asta. Daca va fi turul al doilea intre Boc si Blaga, sunt curios cui ar da Preda votul sau. Candidatului "epuizat si lipsit de energie" sau candidatului care nu poate duce partidul nicaieri, chiar daca se arata proaspat. Grea alegere. Mai ales cand debutezi cu discursuri impetuoase.

Delegatii la congresul PD-L vor fi alesi pe spranceana de catre presedintii de organizatii. Daca Macovei si Preda cred ca acestia vor fi mai impresionati de discursurile lor bine articulate si nu de ce a facut Blaga pentru ei cat a fost ministru sau ce ar putea face Udrea pentru ei cat va fi ministru, inseamna ca, intr-adevar, au gresit partidul.

Va castiga congresul PD-L candidatul care isi va aduce cei mai multi membri ai Cabinetului in sprijinul sau. Aici cred ca si Blaga si Preda sunt la fel de naivi. Blaga pentru ca mizeaza pe recunostinta vesnica, Preda pentru ca se iluzioneaza ca gura membrilor de partid mesteca pagini din tratate de politologie.

De remarcat, totusi, curajul reformistilor de a spune ce cred fara inhibitii. Chiar daca strategic joaca lamentabil, Preda, Macovei si Voinescu sunt un plus de valoare pentru dezbaterea sincera din sanul partidului. Spre deosebire de vechii FSN-isti care isi scot la inaintare portavoci precum Boureanu pentru a spune ce ii doare.

Asa cum de un an de zile "stelele" partidului au stat ascunse prin cotloane si i-au lasat pe cei din linia a doua si a treia sa se faca de ras la televizor, si acum, cand ar trebui sa scoata sabia si sa se lupte pentru propriile functii, ei stau prin tufisuri si isi trimit la atac infanteristii kamikaze. Daca vor castiga, nu ii va putea acuza nimeni de atacuri sub centura. Daca vor pierde, vor pierde pentru ca au avut infanteristi prosti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#PDL scandal intern, #garda veche infanteristi noi , #alegeri PDL