E mort PDL? (Opinii)

Sambata, 30 Martie 2013, ora 23:55
24743 citiri
E mort PDL? (Opinii)

Multi declara PDL mort. Si eu il declar. Mort ca partid mare. Insa este el mort de tot, sortit sa dispara precum PNTCD? N-as fi atat de sigur. Chiar as paria ca nu va fi.

Chiar in conditiile in care vor fi plecari masive din partid - si vor fi - PDL are sansa de a ramane un partid parlamentar, un participant important la miscarile politice, chiar si dupa infiintarea acestei Miscari Populare de catre Traian Basescu.

Pe de alta parte, PDL condus de Vasile Blaga nu va putea fi niciodata ceva mai mult decat un participant secundar la guvernare, vioara a doua, asta daca totusi ajunge la guvernare. Un satelit al PNL, al PSD sau chiar al Miscarii Populare.

Pentru inceput, dezavantajele

Si daca tot vorbim de Miscarea Populara, trebuie sa spunem si de ce PDL nu e un partid mort, dar risca sa devina muribund.

In primul rand, Miscarea Populara va lovi puternic PDL. Ii va lua din electorat pentru ca, sa fim seriosi, scopul ei e politic. Va fi partid sau chiar ceva mai mult, o "umbrela" pentru mai multe partide.

Basescu nu-si face ONG, el e un animal politic prin excelenta. Iar Miscarea asta Populara, odata devenita formatiune politica, va lua o serie de oameni care sunt fanii lui Basescu, nu ai PDL. Cati dintre oamenii care au votat PDL credeti voi ca ar fi votat daca Basescu era in alt partid? Nu prea multi.

Pe de alta parte, Vasile Blaga e departe de a suscita foarte multe emotii pozitive, iar cercetatorii nu i-au descoperit pana acum niciun admirator. N-are cu ce compensa si nici in partid nu se prea gaseste vreo locomotiva.

Si din cauza asta, dar mai ales dincolo de asta, PDL incepe sa piarda oameni pe banda rulanta, asa cum am anticipat. Doar acum cateva zile au pierdut o mana intreaga de primari de prin Mehedinti, dintr-un foc. Valul de plecari de la PDL la PNL nu mai poate fi oprit, o spunea chiar Crin Antonescu. Si atunci, de ce sa nu pleci? Unii sigur isi pun intrebarea asta.

Dar exista si avantaje

PDL nu va deveni PNTCD - poate doar daca se auto-manageriaza absolut dezastruos timp de 4 ani, ceea ce nu cred ca va fi cazul. Atat timp cat partidul ramane unit, el poate supravietui chiar bine.

Are multe filiale locale foarte puternice, ceea ce PNTCD nu avea. Are si figuri cunoscute si, mai mult de atat, deja a platit o data pentru o guvernare impopulara.

Dincolo de asta, mai sunt si alte jocuri aici. PDL, oricat ar scadea, tot va mai avea ceva capital in 2016. Asa ca poate sa intre in jocul aliantelor. Pentru o cursa care s-ar putea juca la limita, o alianta care sa includa PDL ar garanta si pentru PNL si pentru Miscarea Populara sau cine o mai fi ca nu pierde procente importante. Cu alte cuvinte, trebuie sa faci aliante ca sa nu pierzi din electorat.

Toate analizele astea presupun insa ca Vasile Blaga va ramane la conducere. Or, el ar putea sa fie schimbat in maxim 2 ani, daca partidul se scufunda la europarlamentare.

Problema e ca nici variante prea multe pentru inlocuirea lui nu sunt. Chiar si asa, PDL nu e mort si mai are viata in el. Inca. Doar ca nu multa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#PDL soarta PNTCD, #viitor PDL Miscarea Populara , #alegeri PDL