Falca, despre procesul de coruptie, betia de putere si ultimul concediu - Interviu

Vineri, 20 Mai 2011, ora 13:44
17629 citiri
Falca, despre procesul de coruptie, betia de putere si ultimul concediu - Interviu
Foto: Baricada Tv

M-am retras din prima linie a partidului pentru ca am vrut sa le dau o palma morala liderilor Opozitiei care au incercat sa imi creeze imaginea unui despot local, a marturisit primarul democrat liberal al Aradului Gheorghe Falca intr-un interviu acordat Ziare.com.

Falca sustine ca oamenii din Opozitie sunt cei care de dragul puterii ar sacrifica orice, inclusiv Romania.

Gheorghe Falca este un politician controversat, numele lui fiind adesea asociat cu "un personaj care face cele mai mari invarteli de pe scena politica romaneasca". In interviul acordat Ziare.com, democrat liberalul ne-a vorbit despre procesul in care este cercetat pentru coruptie, despre retragerea din prima linie a partidului, despre criteriile de integritate si Monica Macovei si despre reformarea PD-L si pesedizarea PNL.

Gheorghe Falca considera ca politicienilor le trebuie multa luciditate si auto-ironie cand sunt la putere pentru a nu pierde controlul asupra dimensiunii reale a personalitatilor si capacitatilor proprii.

Gheorghe Falca a marturisit ca il amuza imaginea de despot pe care unii politicieni au incearcat sa i-o creeze, deoarece el este nevinovat. In plus, nu se considera un "baron", pentru ca ultimul concediu pe care l-a petrecut cu famila l-a costat 600 de euro.

Edilul din Arad a avut cate ceva de spus despre betia de putere a lui Adrian Nastase si si-a exprimat dorinta de a participa la o dezbatere cu Victor Ponta.

Descrieti in cateva cuvinte cum vi s-a parut Congresul PD-L din weekend.

Unul civilizat, fara stridente, de bun simt. PD-L a aratat ca politicienii pot sa se afle in competitie, fie si una interna, si sa concureze, promovand idei si dezbateri pe proiecte, fara atacuri la persoana, fara jigniri, chiar si cu umor, cum a fost cazul d-lui Paleologu.

Congresul PD-L nu a avut perdanti, a avut numai castigatori. Imi place ca inca o data partidul a aratat ca are resurse de relansare. Eu sunt adeptul unei politici bazate pe respectul contracandidatilor, orientata spre cetatean si nu pe desfiintarea personala si linsarea mediatica a adversarilor politici.

Din pacate, unii mai confunda politica si la varsta lor cu hip-hop-ul. Spre deosebire de tinerii talentati care canta, unii din tinerii nostri politicieni ne servesc multe rime false, putine idei si multa retorica de cartier. De exemplu, dl Ponta.

Mi-ar placea sa fiu intr-o confruntare televizata cu Victor Ponta pe teme importante, cruciale, pentru societatea noastra, teme care tin de reformarea statului, de administratia publica centrala si locala, dar probabil ca dansul inca nu este pregatit pentru astfel de dezbateri serioase.

Sunteti de 16 ani membru in Partidul Democrat, ati trecut prin toate evenimentele importante. Credeti ca s-a modernizat partidul sau, asa cum se pronunta unii analisti, s-a pesedizat?

Orice partid mare are tendinta nesanatoasa de a se intinde mai mult decat plapuma. Este un proces firesc, nu si imposibil de stopat. Nu cred ca PD-L a fost ocolit de aceasta tentatie, dar, din fericire, oricate i se pot reprosa lui Emil Boc, el nu este genul de om care sa fie asociat cu tendinte megalomane, de imbogatire ilegala sau de baronizare.

Politicienilor le trebuie multa luciditate si auto-ironie cand sunt la putere pentru a nu pierde controlul asupra dimensiunii reale a personalitatilor si capacitatilor proprii. Acest lucru i s-a intamplat, spre exemplu, lui Adrian Nastase. Un om inteligent, cultivat, dar care face mai mult bine public cand e in Opozitie, decat atunci cand are puterea care il acapereaza aproape complet.

Cred ca PD-L nu a facut excese in actul de guvernare, chiar daca au existat si greseli. In schimb, PD-L a facut ceea ce nu a facut niciun partid: a avut curajul de a lua niste masuri dure, impopulare, cu un risc enorm politic, doar pentru a servi binele public.

Credeti ca cineva este atat de crud, incat sa taie din salariile oamenilor, fara un motiv extrem de intemeiat si de dramatic? Mi-e teama sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat sau ce s-ar putea intampla daca ar ajunge la putere in perioada aceasta economica complicata, oameni care de dragul de a nu fi contestati public, ar duce tara in situatia Greciei.

In perioade de criza politicienii egocentrici sunt cei mai periculosi pentru societate. Ca sa revin la intrebarea dumneavoastra, PD-L mai are pasi de facut in modernizare, iar modul in care au avut loc alegerile interne arata ca suntem pe drumul cel bun. In privinta pesedizarii, PNL este partidul care este pe cale sa se pesedizeze, prin alipirea aceasta nefireasca de PSD-ul lui Adrian Nastase si Ion Iliescu.

Ati spus de mai multe ori ca PD-L este denigrat pentru reformele pe care le face. Cine este de vina pentru imaginea proasta pe care o are: comunicatorii partidului, Guvernul sau teama romanilor fata de schimbari reale?

Romanii nu se tem de schimbari, politicienii sunt cei care se tem de schimbari, pentru ca ei vor sa conserve ceea ce obtin. Din cauza politicienilor, au trecut 20 de ani, pana la a se accepta un soi de vot uninominal, de aceea nu se poate face o reforma constitutionala reala.

Politicienii reprezinta cea mai conservatoare categorie din cadrul societatii. In cazul crizei nu avem insa parte de conservatorism, ci de un oportunism politic de cea mai joasa speta. PD-L este denigrat de politicienii care, in loc sa explice populatiei ca efectele crizei internationale au fost dramatice in toate statele, iar unele au intrat si in faliment, prefera sa profite electoral pe seama aceste situatii de recesiune, care a afectat puternic si tara noastra.

Ei sunt ca oamenii aceia care dupa un uragan se duc prin magazinele parasite sa le jefuiasca.

Ce-i drept, nici PD-L nu a reusit sa comunice prea fericitin aceasta perioada si de aici un sentiment in plus de frustrare si nemultumire publica. Comunicatorii secundari, la randul lor, nu au avut tot timpul o prestanta corespunzatoare si cred ca a venit momentul sa mai improspatam garnitura de reprezentanti ai PD-L.

Cum vedeti rolul dumnevoastra pe viitor in partid luand in considerare ca ati renuntat la o functie de conducere?

Sa stiti ca oamenii politici trebuie sa invete sa respire si fara sa fie membri in comitete si comitii. Am decis singur sa nu candidez acum desi colegii au insistat sa fac acest lucru. Am luat decizia de a nu candida pentru ca am considerat ca e mai bine pentru partid, care ar fi trebuit, de multe ori, mai degraba sa ofere raspunsuri la atacurile impotriva persoanei mele, decat sa-si prezinte programele si ideile.

Dupa cum stiti, liderii Opozitiei s-au folosit de procesul in care sunt implicat si au incercat sa-mi creeze imaginea unui despot local, un om avid de putere, care face si desface. Am vrut sa le dau o palma morala. Ei sunt cei care de dragul puterii ar sacrifica orice, inclusiv Romania. Eu nu sunt decat un primar al unei localitati importante a Romaniei, care are o relatie speciala cu locuitorii urbei pe care conduce.

Pe mine ma amuza imaginea asta pe care incearca mi-o creeze. Cand eram presedintele tineretului PD si ma gandeam, de exemplu, la baroni, imi venea in minte imaginea politicianului indragostit de putere, cu vasta experienta politica si inainte si dupa 89, cu usoare probleme de deplasare din cauza greutatii si cu o exprimare deficitara, un soi de dusmani ai gramaticii, care, pe baza scolii vietii au reusit sa ocupe functii politice, din care au drenat bugetele publice.

Cred ca si azi "baronul" politic asa s-ar defini. Un om care a facut parte din miscarea studenteasca militanta, care organiza cenacluri si serate studentesti, care nu face excese si care este un om absolut normal, contrasteaza flagrant, cel putin in mintea mea cu ideea de baron. Daca va spun ca ultimul concediu pe care l-am petrecut cu famila m-a costat 600 de euro, o sa aveti sentimentul ca e 1 aprilie.

Din pacate, faptul ca eu m-am concentrat mai mult asupra problemelor din Arad, unde exista un mare progres, m-a facut sa neglijez perceptia construita cu grija de adversari la nivel central.

Pentru asta eu sunt principalul vinovat, am ignorat pericolele de imagine, m-a interesat sa fiu eu impacat cu mine, dar perceptiile se schimba foarte greu si in timp. Sunt insa un politician tanar, iar increderea de care ma bucur in orasul meu, ma face sa cred ca prin modestie, munca si comunicare poti castiga respectul oamenilor pe termen lung.

In interiorul partidului, voi continua sa ma implic in dezvoltarea si modernizarea PD-L, in calitate de primar, pentru ca un primar are puterea oferita de zeci de mii de oameni, ceea ce nu e deloc putin.

Care este cea mai mare problema a PD-L care trebuie remediata cu intaietate de noua echipa?

Problema de comunicare publica. Pe urma formarea unui mecanism mai eficient de comunicare in interiorul partidului, astfel incat sa se creeze o mai mai mare coeziune intre conducerea centrala si teritoriu, intre Guvern si parlamentari si de ce nu chiar intre organizatii. Doar asa putem forma o echipa puternica si putem contracara efectele manipularilor.

Ati obtinut rezultate bune la alegerile locale din 2008 si sunteti numit de colegi un strateg al partidului. Care sunt metodele prin care PD-L are de gand sa recupereze procentele pierdute pana la alegerile din 2012?

In plan intern, PD-L trebuie sa se modernizeze prin institutionalizare, adica sa creeze structuri eficiente, care sa fie capabile sa genereze un set unitar de proceduri, o adaptare permanenta la realitatile social-economice si o promovare pe baza valorii oamenilor de partid.

In plan politic, PD-L trebuie sa acopere cu mai multa fermitate electoratul de centru-dreapta si sa recastige tineretul. Una din metode trebuie sa fie obligatoriu o accelerare a eforturilor liderilor in ceea ce priveste contactul cu alegatorii si cu realitatile locale, dar si declansarea unor campanii civice, care sa retrezeasca interesul pentru politica in randul oamenilor cu viziuni moderne asupra evolutiei comunitare.

Ati cedat candidatura in favoarea Monicai Macovei. Nu va este frica ca va reusi sa impuna criteriile de integritate si astfel riscati sa fiti exclus din PD-L?

Dorinta mea este sa fac politica intr-un mod corect si sa ajut partidul, nu sa ii creez vulnerabilitati de imagine, iar viitorul meu politic in PD-L si in general in politica nu il raportez la doamna Macovei. Nu se pune problema unei excluderi, noi trebuie sa strangem randurile.

Monica Macovei are un set de propuneri care ar crea o imagine buna partidului, dar care ar aduce si prejudicii de ordin politic, ma refer la slabirea puterii politice a partidului, prin sanctionarea practic a unor oameni politici loiali partidului si care trebuie priviti, ca oricine altcineva, sub prezumptia de nevinovatie.

Parerea mea este ca trebuie sa se gaseasca o cale de mijloc, prin care sa aratam ca nu suntem ca USL care isi tine coruptii in brate, sa nu facem mitinguri prin fata tribunalelor, sa ne comportam civilizat, ca un stat al UE.

Justitia trebuie protejata si pe mai departe de amestec politic, iar DNA incurajata sa isi faca treaba, chiar daca mai sunt si cazuri, in care poate lipsa de experienta a unor procurori sau alte interese conduc la solutii mai putin corecte.

Pana la urma Justitia este cea care trebuie sa aiba ultimul cuvant. Nu primul cuvant, ci ultimul.

De multe ori numele dumneavoastra este asociat cu procesul de coruptie in care sunteti judecat. Care este adevarul pana la urma?

Sper ca adevarul sa triumfe, pentru ca dupa cum stim nu exista decat un adevar, iar eu sunt un om corect. Atat timp cat expertizele Tribunalului infirma lucrurile prezentate de procurori, sunt foarte linistit ca adevarul va triumfa si acest proces va fi doar o amintire neplacuta. Intr-un timp, nu foarte indepartat, prin realizari, prin munca si prin promovarea ratiunii si a reformei, sper sa fiu asociat cu atribute de imagine mai bune decat cele din prezent, sper ca atributele din sondajele opiniei locale, cum ar fi competenta si disciplina, sa fie transferate incet-incet si la nivel national.

Exista sanse ca PD-L sa se scindeze?

Nu. Noi formam o echipa de foarte multa vreme si ne rezolvam problemele in interiorul partidului.

De ce nu preia Vasile Blaga functia de lider al senatorilor PD-L? Ar dovedi ca poate duce o batalie foarte grea cu Opozitia.

Nu mi se pare corect sa vorbesc in numele unui alt coleg de partid. Vasile Blaga sigur se va implica la fel de puternic ca si pana acum in bataliile noastre electorale.

Credeti in varianta aparitiei unui nou partid, din ce in ce mai des vehiculata pe scena politica romaneasca?

Important nu este daca apare un alt partid, ci ce face PD-L. PD-L nu trebuie sa se raporteze prioritar la alte partide, ci in primul rand trebuie sa depuna eforturi pentru a-si creste capaciatea organizationala si de a comunica mai bine ceea ce face. Pot aparea si alte partide, uitati-va, Dan Diaconescu incearca sa faca o astfel de structura, dar pana la urma partidele trebuie sa raspunda unei nevoi sociale.

Daca ipotetic noile partide vor avea succes inseamna ca aparitia lor a umplut un gol lasat liber de partidele consacrate, iar acestea au gresit in raport cu cetatenii. La fel de important este ca dupa alegerile din 2012 sa asiguram o guvernare de dreapta, sa nu lasam tara sa se duca la vale ca Grecia, de dragul de a implini idealuri narcisiste ale unor politicieni lipsiti de viziune si spirit de sacrificiu.

Cum sta USL in judetul Arad? Care sunt judetele in care USL va face probleme reale si cum aveti de gand sa le rezolvati?

In Arad, PSD a obtinut in 2008, 6 la suta, sigur PD-L va avea in continuare un sprijin popular, pentru ca faptele vorbesc pentru noi. Echipa primarilor, parlamentarilor si a celorlalti reprezentanti in structurile administrative a facut o treaba foarte buna si nu am emotii in privinta alegerilor. Performanta administrativa, dar si electorala reprezinta unul din motivele pentru care eu sunt atacat atat de virulent.

Aradul este una din piesele de rezistenta ale PD-L si se incearca un soi de domino, sa darami piesa cea mai puternica pentru a le dobori si pe cele mai usoare. Nu vor reusi. La nivel national, trebuie tratat fiecare judet in functie de particularitatile sale, trebuie facute sondaje de opinie, incepand de acum si remediate problemele din organizatii. PD-L o sa ramana la un scor foarte bun, pentru ca electoratul percepe din ce in ce mai clar alianta PSD cu PNL, drept o alianta de centru-stanga, iar terenul de dreapta este si va fi consolidat in jurul partidului de dreapta, consecvent.

Credeti ca Emil Boc ar trebui sa se ocupe numai de partid si sa preia altcineva functia de premier? Daca da, sustineti varianta unui premier PD-L sau a unuia tehnocrat?

Pana la luarea unei decizii, punctul meu de vedere va fi exprimat doar in partid, pentru ca asa mi se pare normal. Pot insa sa va spun ca am sustinut si voi sutine importanta continuarii eforturilor de modernizare a statului roman. Pentru ca miza este enorma, nu pentru un partid sau altul, pentru un lider politic sau altul, ci pentru Romania.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#interviu Gheorghe Falca PDL, #strategie relansare PDL, #proces coruptie Gheorghe Falca , #alegeri PDL