Marea vina a PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 13:21
4489 citiri
Marea vina a PDL (Opinii)

PDL nu deconteaza in primul rand criza si masurile de austeritate. Mai ales, uitandu-se in jur, nu numai spre Grecia, ci si spre alte tari europene unde romanii lucreaza sau de unde sunt nevoiti sa revina din cauza pierderii locurilor de munca, oamenii ar fi dispusi sa le inteleaga.

In plus, sunt multi romani, ma refer la cei din mediul privat, care socotesc corecte masurile de austeritate si care resimteau ca pe o povara sufocanta imensul aparat bugetar. Ba chiar ar dori reforme si mai serioase.

PDL deconteaza cu prabusirea in sondaje coruptia endemica si pesedizarea masiva. Conducerea democrat-liberalilor da semne ca ar fi inceput sa inteleaga acest lucru, asa se explica reactia in cazul Silviu Bian, fost sef al ANOFM, prins in flagrant delict in timp ce lua 80.000 de lei mita de la subordonatii sai. BPN al PDL a propus ca Bian sa fie exclus din partid.

E drept, reactia vine si dupa iesirea aspra a lui Cristian Preda, care se astepta ca organziatia din care face parte Silviu Bian sa nu il elimine in numele serviciilor aduse de-a lungul timpului. Incomodul europarlamentar a impus o reactie, care pare sa fi venit.

"Este o mare frustrare la nivelul oamenilor din PDL, care muncesc si isi fac treaba corect si au de suferit din cauza unor colegi precum Bian", spune acum Elena Udrea si are dreptate. Intr-adevar, un om precum Silviu Bian pune stampila de corutpie pe intreg partidul. Doar ca Silviu Bian nu este singular in PDL.

Exact acelasi efect il are Monica Iacob Ridzi, asteptata luni de zile, cu rabdare, sa se autosuspende din PDL, dar impotriva careia democrat-liberalii nu au luat nicio masura, nici macar nu au incuviintat cererea Parchetului de perchezitie informatica. Acelasi efect il are primarul Antonie Solomon, demisioat, nu dat afara, din PDL, dar cu care Elena Udrea se arata incantata sa semneze contracte.

Tot doamna Udrea spune ca Mircia Gutau, fostul primar din Ramnicu Valcea, condamnat pentru coruptie, este asteptat in partid dupa reabilitare.

Ce cauta Ioan Nelu Botis in conducerea PDL si a comisei de munca a partidului in timp ce este anchetat pentru un conflict de interese cat casa? E drept ca pana la interventia presedintelui Basescu, Emil Boc considera ca Botis nu ar trebui sa plece din Guvern.

Dar Mircea Andrei, unul dintre satrapii legii ANI, ce cauta in fruntea comisiei de Justitie si Afaceri Externe?

Gheorghe Falca este presedintele comisiei de administratie si, implicit, membru al Biroului Politic. O pozitie perfecta, nimic de zis, pentru un om trimis in judecata inca din 2007 pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Sa mai vorbim si despre domnii Hoara si Mantog sau despre Dan Pasat? Exemplele pot continua, caci lista e lunga. Ea nu face PDL mai rau decat PSD, dar nici cu vreun dram mai bun, adica exact ceea ce asteptau cei care au votat acest partid.

Din cauza acestei liste, PDL a pierdut tocmai electoratul care a sustinut, ca necesare, reformele si masurile de austeritate.

Acest electorat este siderat si scarbit de felul in care sunt facute promovarile pe functii in PDL, acel sistem in care Cristian Preda si Monica Macovei nu se regasesc si nu au cum sa se regaseasca. Acest electorat nu condamna atat existenta coruptiei, niciunde si in niciun partid eradicata, ci toleranta maxima a PDL fata de acest fenomen.

Condamna rezistenta PDL la reforma interna si criterii de integritate, ratarea sansei de a aseza Romania pe o alta logica institutionala si poltica.

Iar lunga lista a coruptilor si inadecvatilor este doar dovada ca PDL a ratat sansa de a fi ceea ce trebuia in primul rand sa fie. Asa se face ca acum a ajuns sa se bata pe micul electorat sensibil la pomeni si populisme, dar indiferent la moralitate si integritate. Iar pentru a corecta asa ceva, eliminarea unui corupt din esalonul al doilea sau al treilea este total insuficienta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#coruptie PDL, #promovare functii PDL, #Silviu Bian PDL , #alegeri PDL